Door rationele jaloezie kan jouw onzekerheid toenemen en kan het zijn dat je achter alles iets gaat zoeken, ook als daar geen aanleiding voor is. In dit geval kan rationele jaloezie soms overgaan in irrationele of ziekelijke jaloezie.
Overstelp jezelf
De angst dat een ander iets krijgt wat hij of zij volgens jou niet zou mogen krijgen, vervang je door in gedachten jezelf en die ander te overstelpen met cadeaus, mooie eigenschappen en mensen. Oefen dit serieus. Want het verandert je mindset en maakt je minder vatbaar voor jaloezie!
Jaloezie zegt iets over je eigen verlangens
Het is belangrijk om te beseffen dat de kern van deze emotie in jezelf ligt en niets te maken heeft met de ander. Hetgene wat de ander heeft, raakt een gevoelige snaar bij jou. Het gaat om een tekort, behoefte of verlangen dat diep in je verscholen ligt.
Symptomen van jaloezie
Bij pathologische of ziekelijke jaloezie lijd je aan wanen. Het gevaar is denkbeeldig. Daarnaast ben je constant bezig met deze waanbeelden van ontrouw. Bij jaloezie heb je last van gevoelens van afgunst, angst en wantrouwen.
Van ziekelijke jaloezie spreken we als iemand voortdurend flink jaloers is terwijl daar geen aanleiding voor is. Ziekelijke jaloezie verschuilt zich nogal eens achter andere problemen, zoals een depressie of andere relatieproblemen. Daardoor krijgt het probleem jammer genoeg niet altijd de aandacht die het verdient.
Je jaloezie komt namelijk waarschijnlijk voort uit jouw onzekerheid. Stress en overspanning ligt vaak aan de grondslag van jaloezie en onzekerheid. Zorg vooral even voor jezelf, door genoeg slaap te pakken, regelmatig te sporten en gezond te eten. Kijk maar eens wat dat met je jaloerse gevoelens doet.
Als iemand jaloers is, heeft de ander het niet eenvoudig. Bij echte jaloezie wordt er geen moeite bespaard om emotionele chantage toe te passen om de eigen zin door te drijven. Mensen die vaardig zijn in jaloers gedrag geven de ander op subtiele wijze het idee dat hij of zij iets moet doen om de relatie goed te houden.
Narcisten zijn erg jaloerse mensen. Zij willen graag in het middelpunt van de belangstelling staan en kunnen het niet goed aan als een ander de spotlight steelt. Vaak wordt er dan heel negatief over diegene gesproken, in plaats van onder het diegene te gunnen.
Gezonde jaloezie houdt in dat je erkent en herkent dat je deze gevoelens hebt, en ze ook uitspreekt naar je partner. Niet op een beschuldigende manier, maar open en eerlijk. Zo kan het zelfs een compliment voor je partner zijn, wanneer je een steek voelde toen hij of zij onschuldig met iemand anders stond te praten.
Jaloezie of ijverzucht (ook: jaloersheid of nijd) is een gemoedstoestand of emotie waarbij men datgene wenst te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander datgene niet had. Dit kan zowel om materie, eigenschappen als om relaties gaan.
De woorden overlappen in de betekenis 'benijden', maar afgunst geeft ook aan dat je een ander iets niet gunt. Als de afgunst tot woede leidt, kan het zelfs gebeuren dat men iets kapotmaakt, alleen maar om te zorgen dat de ander het niet heeft. Bij jaloezie wil men juist zelf iets hebben.
Laat alle controle los en vertrouw op je partner tot het tegendeel bewezen is. Bespreek je jaloerse gedrag in je relatie met je partner en leg uit hoe en wanneer het de kop op steekt. Geef aan dat je het ook niet wilt, maar dat je gewoon bang bent om gekwetst te worden.
Een jaloerse vrouw is vaak ook een onzekere vrouw. Dat moeten we in het achterhoofd houden. Het kan zijn dat ze onzeker is over haar uiterlijk en zichzelf daarom veel vergelijkt met anderen, maar het kan ook zijn dat ze onzeker is over jullie relatie en jouw oprechtheid tegenover haar.
Mensen die jaloers zijn, zijn vaak zelf onzeker of hebben weinig zelfvertrouwen. Ook kan jaloezie in een relatie voortkomen uit de angst om iemand te verliezen. Verder zijn er nog een aantal andere factoren die jaloezie versterken: emotionele instabiliteit.
Het kan natuurlijk zijn dat hij om persoonlijke redenen een relatie niet aandurft. Misschien heeft hij (een beetje) bindingsangst of heeft hij heel slechte ervaringen gehad met een ex. Dat zijn dingen die ervoor kunnen zorgen dat hij het lastig vindt om zich écht te binden.
Want als je hem jaloers wil maken, moet je er eerst voor zorgen dat hij je heel graag wil. Hij moet zo naar je verlangen dat het hem pijn doet als jij naar een ander kijkt. Dat verlangen zal niet op gang komen als je hem afkraakt, maar wel als je hem het gevoel geeft dat hij de sterkste man op aarde is.
Met een beetje jaloezie houd je het spannend. Je komt minder makkelijk in een sleur terecht, omdat je altijd nog een beetje met verleiden bezig bent. Natuurlijk vertrouw je elkaar, maar je blijft wel je best doen voor elkaar. Daardoor blijft het leuk tussen jullie en verras je elkaar ook sneller.
Jaloezie wordt veroorzaakt door onzekerheid, bezitsdrang en angsten die ons verwijderen van de liefde, onze relaties vervuilen en onze vrijheid vernietigen. Dit is waarom het niet synoniem kan zijn met liefde. Integendeel: de liefde vereist dat we onszelf van jaloezie losmaken.
Symptomen jaloezie
- Je vindt het erg als je partner iets doet zonder jou. - Je kan er niet tegen als je partner plots veel over iemand anders begint te praten. - Je bent bang dat je partner met iemand anders vrijt. - Als je partner zijn/haar gsm laat liggen, lees je de berichtjes.
Ook in bed. De meeste narcisten leven in de volle overtuiging dat ze onweerstaanbaar zijn in bed en dat hun bedpartner maar al te graag bereid is om aan hun fantasien te voldoen. Dit is overigens een reden waarom narcisten zo slecht om kunnen gaan met kritiek, krenking en met afwijzing.
Narcisten zijn ongevoelig voor het knuffelhormoon oxytocine, waardoor ze niet goed in staat zijn tot emotionele binding en intimiteit. Dit heeft tot gevolg dat vaak de relatie geen diepgang kan bereiken op verschillende niveaus – zowel seksueel als emotioneel.
De narcist wil niets liever dan diens prooi te isoleren. Isoleren van familie en vrienden. Isoleren zodat de prooi alleen komt te staan en geen steun meer ontvangt. Dan kan de narcist namelijk diens goddelijke gang gaan.
Probeer uw gevoelens van afgunst te delen met de ander zonder hem of haar te beschuldigen. Tegen degene die u benijdt zeggen dat u afgunstig bent, helpt vaak om het minder beladen te maken. Uw gevoelens eerst zelf onderzoeken is wel aan te bevelen.