De ideale watertemperatuur voor recreatief zwemmen is circa 28 graden. Voor kleine kinderen en ouderen is 29-30 graden zelfs nog iets beter en voor wedstrijdzwemmen is 26-27 graden het beste.
Koud zeewater
De temperatuur komt op de meeste plaatsen uit op zo'n 20 graden. Vlak aan zee wordt het 16 graden.
Een zwembad voelt het beste aan als de watertemperatuur een kleine 10 graden onder je lichaamstemperatuur ligt. Als je waterthermometer 28°C aangeeft, vinden de meeste mensen het aangenaam om te zwemmen.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
Gemiddeld genomen wordt er vanaf een watertemperatuur van 20 graden gezwommen zonder wetsuit.
Aanbevelingen voor buiten zwemmen
Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts.
De ideale watertemperatuur is 10 graden Celsius onder de lichaamstemperatuur, dus 27 graden Celsius (alleszins tussen de 25° en 28° Celsius). Dat is bijvoorbeeld ook de temperatuur die verplicht is voor zwemwedstrijden: beneden 25°C en boven 28°C mogen er geen zwemwedstrijden doorgaan.
Minimaal 13 graden is een richtlijn die wij adviseren, echter moet iedereen voor zichzelf aanvoelen vanaf welke temperatuur het 'comfortabel' genoeg is om het open water in te gaan. Natuurlijk is het niet comfortabel, maar op zijn minst verdraagbaar om een goede training te doorstaan.
Een graad of 20 à 24 is nog prima, maar daaronder ligt echt onderkoelingsgevaar op de loer. Dit geldt overigens ook specifiek voor gezonde volwassenen; bij kinderen en ouderen zal onderkoeling al veel eerder optreden. Daarom is het wel belangrijk om niet voor langere tijd in te koud water te gaan zwemmen!
Maar hoe gezond is het eigenlijk? Studies tonen aan dat zwemmen in koud water en koud (af)douchen positieve effecten kunnen hebben op je lichaam. Niet alleen zou het je bloedsomloop kunnen stimuleren, ook komen er gelukshormonen vrij en je zou er van af kunnen afvallen.
Een deel van je lichaamswarmte verlaat je lichaam via je hoofd. Een siliconen batmuts (of twee over elkaar) of een neopreen badmuts is dan ook aan te raden. Wanneer je dan zonder wetsuit kunt gaan zwemmen is weer erg persoonlijk. De gemiddelde aanbevolen temperatuur ligt rond de 18 tot 20 graden.
De temperatuur van de Noordzee schommelt nogal door de maanden heen. Het zeewater van de Noordzee is in de winter zo'n 5 graden. Maar in de zomer 20 graden. In warme zomers kan dit zelfs 22 of 23 graden worden.
Terwijl de laagste zeewatertemperaturen worden aangetroffen in de ijsgebieden rond de poolstreken, zijn de hoogste temperaturen gemeten in vrijwel afgesloten randzeeën als de Rode Zee en de Perzische Golf, waar temperaturen voorkomen van 35°C.
~5°C. De watertemperatuurwaarde is afkomstig van het dichtstbijzijnde officiële meetstation van Rijkswaterstaat en is een benadering voor deze locatie.
Koud water zwemmen versterkt het immuunsysteem, verbetert de bloedsomloop, verhoogt de mentale veerkracht, verbetert de slaap en verbrandt calorieën.
Je kunt opwarmen door eerst naar de locatie van het meer te lopen of te fietsen.Neem een thermoskan met lekkere hete koffie of thee mee voor na het zwemmen. Vergeet niet dat opwarmen na die tijd ook heel belangrijk is. Extra dikke sokken meenemen is daarom geen overbodige luxe.
Het zeewater rond Ibiza is het warmst in juli, augustus en september. Het water kan hier dan temperaturen van 29/30 graden Celsius aantikken. Pas in december daalt de temperatuur van het zeewater rond Ibiza weer naar waarden onder de 20 graden Celsius.
De temperaturen van het zeeoppervlak liggen tussen de 24 °C en 26 °C over de hele Adriatische Zee. Aan het einde van de zomer worden de verschillen tussen het noorden en het zuiden van de Adriatische Zee tijdens de nachten, terwijl de dagtemperaturen grotendeels hetzelfde zijn.
*Barcelona
De gemiddelde zeewatertemperatuur in de winter ligt tussen de 12 en 13 graden. In augustus kan dit oplopen tot wel 27 graden. Barcelona kent hete en vochtige zomers, de winters zijn koel en droog. De beste periode om er naar toe te gaan is van mei tot eind juli.
Rond de eilanden Mallorca, Menorca, Formentera en Ibiza is het zeewater het warmst in juli, augustus en september. Het water kan hier dan temperaturen van 29/30 graden Celsius bereiken. Pas in december daalt de temperatuur van het zeewater rond de Balearen weer naar waarden onder de 20 graden Celsius.
Zomaar een duik nemen in water dat kouder is dan 15 graden is dus onverstandig. Om die reden is de maand september ideaal om het te gaan opbouwen. Het oppervlaktewater is vrijwel overal nog boven die 15 graden. Ga toch om te beginnen niet meer dan 1 à 2 minuten het water in om te wennen.
Het verkleint de kans op hart- en vaatziektes en verbetert je stofwisseling en immuunsysteem. Het verbetert je warmteregeling en kan dus juist notoire koukleumen helpen. Je kan steeds beter met de kou omgaan. En ook je weerbaarheid, zowel fysiek als mentaal, varen er wel bij.
In de 5 à 30 minuten na onderdompeling zal het lichaam in een toestand van 'diepweefsel onderkoeling' terechtkomen. De tijd die dit duurt heeft te maken met de watertemperatuur. Hoe kouder het water, hoe sneller het slachtoffer zijn bewustzijn zal verliezen.
De Noordpool zelf is niks meer dan een bevroren water van de Noordelijke IJszee. Dit is de koudste zee ter wereld. Op de Zuidpool ligt ook ijs, maar daaronder ligt een heel groot stuk land : Antarctica.