Het afschot van riolering bedraagt minimaal 0,5 cm/m (0,5% of 1:200). Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen. Wij adviseren om een afschot van 10 mm/m aan te houden.
Bepaal eerst welke diameter de afvoer moet hebben. Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
Er is geen separate eenheid voor afschot. Enkel voorbeelden zijn: 1:200 (0,5%), 1:100 (1%) of 1:50 (2%). De betekenis hiervan is dat over een afstand van 200 meter het afschot 1 meter bedraagt, respectievelijk over 100 meter en 50 meter.
Maten bij waterafvoer aanleggen
Toilet = diameter 110mm (Toilet Plaatsen) Bad, douche = diameter 75 mm (afvoer bad diameter) Wastafel, wasbak keuken, bidet = diameter 40/50mm (Wastafel Plaatsen) (afvoer douche / gootsteen diameter) Toiletfontein = diameter 32mm.
SN 4 buis is de rioleringsbuis. Deze klasse buis is de standaard voor zowel binnenriolering als buitenriolering.
Een toilet heeft een andere afvoer nodig dan bijvoorbeeld een douche. Waar bij een douche een afvoer met een diameter van 75 millimeter voldoet, moet deze voor het toilet minimaal 110 millimeter zijn. In huizen waar er boven geen toilet zit, is er vaak geen geschikte afvoer aanwezig.
Voor binnenriolering binnenshuis voldoen doorgaans 3 of 4 verschillende diameters, namelijk 40mm, 50mm, 75mm en 110mm. Voor grotere (bedrijfs)panden zijn diameters 125mm tot 200mm beschikbaar. De hoofdleiding binnenshuis is altijd 110mm. Ook het toilet wordt met 110mm aangesloten op de hoofdleiding.
Diameter afvoer Pvc buizen
50 mm voor waterafvoer in huis. Denk hierbij aan de gootsteen, toiletten en dergelijke. 75/80 mm die vaak voor hemelwaterafvoer gebruikt worden, denk hierbij aan tuinen. 110/125/160 mm voornamelijk voor riolering werkzaamheden.
Bij de riolering is dat minimaal 5 millimeter per meter buis, ofwel 0,5%. De NEN 3215 richtlijnen schrijven zo'n 0,5 tot 2 cm voor (0,5%-2%). Met een afschot voor de riolering van 10 mm per meter buis zit u altijd aan de veilige kant.
Een ontwerphelling ligt tussen minimum 0,1 cm/m en maximum 2,5 cm/m. Idealiter nemen we een ontwerphelling van 0,5 à 1,0 cm/m. Voor zuivere regenwatersystemen kunnen eventueel kleinere hellingen worden aangenomen, omdat daar het gevaar voor verstopping veel kleiner is.
Hoe moet ik een afschotlaser instellen? Een afschotlaser is aan de hand van een bepaald percentage handmatig in te stellen. Afschot bereken je door de hoogte in centimeters te delen door het aantal meters: wanneer de helling 6 centimeter moet aflopen over een lengte van 76 meter is dat dus 6 : 76 = 0,0789%.
Een te groot afschot is niet gunstig, omdat daardoor te grote stroomsnelheden kunnen optreden. Een te klein afschot heeft mogelijk tot gevolg dat er vuil neerslaat in de leiding en er op de duur verstoppingen ontstaan. De kans op verstopping wordt nog groter als er veel bochten in de verzamelleiding zijn opgenomen.
Daarom stelt NTR 3216 eisen aan de maximum lengte en het maximale aantal bochten. Bijvoorbeeld voor de afvoer van een toilet mag de totale lengte van de verzamelleiding incl. toestelleiding niet meer zijn dan 8 meter met een maximale richtingsverandering van 135° (dus niet meer dan 3 bochten 45°).
Zorg ervoor dat de afvoer tegen de achterwand aan ligt en de waterleiding van minimaal 12mm tot het reservoir loopt. Houdt in de ruimte 60cm beenruimte en 20cm aan beide kanten over.
32mm – 40mm > Lekwaterafvoer van verwarmingsketel. 40mm – 50mm > Afvoerwater van wastafel, bidet, bad, wasmachine, douche, gootsteen. 90mm – 110mm > Toilet.
1% is de effectieve afschot. Dit komt overeen met 10 mm op een lengte van een meter. Omdat je rekening moet houden met de doorbuiging van het dak, wordt een grotere minimale afschot van 1,6% of 16 mm op 1 meter lengte gebruikt.
Voor de afwatering van een plat dak is een goed afschot nodig. Als het afschot ontbreekt of niet goed is uitgevoerd, blijft er water op het platte dak staan. Dat heeft een negatieve invloed op de levensduur van de dakbedekking en het vergroot de kans op lekkages.
PP versus PVC
PP is bestand tegen een grotere variatie aan chemicaliën dan PVC. Daarnaast is PP gladder dan PVC waardoor er minder risico op aanhechting en dus verstoppingen is.
Recent geproduceerde PVC-buizen hebben een minimale technische levensduur van ten- minste 50 jaar, mits deze toegepast worden onder normale gebruiksomstandigheden.
PVC drukbuis toepassing
Afhankelijk van het type leidingsysteem dat u aanlegt hebt u een bepaald type buis nodig. Voor lage druk kunt u kiezen uit de drukklasses tot 10 bar. De PN waarde is het aantal bar druk dat een buis kan weerstaan. Voor zwaardere belasting is drukbuis verkrijgbaar tot 16 Bar.
Voor de diameters 32 tot en met 125 mm bedraagt de wanddikte van PVC buizen en hulpstukken minimaal 3,2 mm.Voor de diameter 160 geldt een minimale wanddikte van 4 mm.
Leg steeds eerst je cv leidingen zodat ze vlak liggen. Zo voorkom je luchtobstructie in de leidingen.