Wat gebeurt er met het heelal?

Over een miljoen googol (10106) jaar: het heelal is dood, kapot, voorbij. Aan alles komt een eind, zelfs aan ons onmetelijk grote heelal vol kolkende sterrenstelsels en allesverslindende zwarte gaten. Hoe het precies zal gebeuren, is nog een open vraag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op volkskrant.nl

Hoe kan het heelal eindigen?

Het universum wordt kleiner en kleiner en steeds warmer. Uiteindelijk stort alle materie in zwarte gaten ineen, die vervolgens fuseren tot één gigantisch zwart gat of Big Crunch-singulariteit (een singulariteit is een punt met een bijna oneindig grote dichtheid).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scientias.nl

Waar in het heelal was de oerknal?

Een fascinerende vraag, en het antwoord is minstens zo fascinerend: de oerknal vond overal plaats. Er is geen specifieke plek aan te wijzen voor de big bang, want dan zou je ervan uitgaan dat de oerknal in het universum plaatsvond. Dat is niet correct, het uitdijen van het universum zelf ís de oerknal.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nemokennislink.nl

Wat komt er na het heelal?

Het einde van het heelal is het gebied – in alle richtingen – waar licht 13,8 miljard jaar geleden vertrok. Daar bevindt zich wat astronomen de waarneemhorizon noemen. 'Daar voorbij is niets. Geen tijd, geen ruimte, geen materie', zegt hij.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op volkskrant.nl

Hoe snel gaat de uitdijing van het heelal?

Op deze afstand is de uitdijingssnelheid ongeveer 200.000 lichtjaar per miljard jaar – 0,02 procent van de lichtsnelheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op newscientist.nl

TIMELAPSE OF THE FUTURE: A Journey to the End of Time (4K)

21 gerelateerde vragen gevonden

Hoe oud is het heelal?

Het begint 13,8 miljard jaar geleden met een enorme explosie. Na deze oerknal bestaat het universum volledig uit heet plasma . Het heelal zet uit en koelt daardoor af. Zo'n 380 duizend jaar na de oerknal is het heelal zo ver afgekoeld dat elektronen en protonen samen waterstof atomen kunnen vormen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op npokennis.nl

Hoe donker is het heelal?

Het heelal is zwart, omdat het leeg is en dus kleurloos. Materie heeft wel een kleur vanwege de manier waarop het verschillende kleuren (zon)licht absorbeert, reflecteert of verstrooit. Bij afwezigheid van materie is er dus geen reflectie of verstrooiing en dus zie je zwart, wat de afwezigheid van het licht aangeeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hemel.waarnemen.com

Waar staat de aarde in het heelal?

De aarde cirkelt braaf rondjes om de zon. Maar waar in het grote heelal gebeurt dit allemaal? Hier: dat is de Melkweg, een verzameling zo'n twee tot vier miljard sterren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op quest.nl

Hoeveel weten we van het heelal?

Om met de deur in huis te vallen: van alles wat er in het heelal zit, zien we tot nu toe maar zo'n 4 (!)procent. Van 96 procent van het heelal weten we niet waaruit het bestaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sron.nl

Hoe klein is de aarde in het heelal?

Dat het heelal immens groot is, dat is duidelijk.

De diameter van onze Aarde is zo'n 12.700 kilometer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zenitonline.nl

Hoe is de oerknal ontdekt?

De Amerikaanse sterrenkundige Edwin Hubble ontdekte door het meten van de roodverschuiving (dopplereffect) dat sterrenstelsels zich uit elkaar bewegen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op natuurkundeuitgelegd.nl

Hoe groot is het heelal?

Het waarneembare heelal

Echter omdat het heelal al die tijd bezig is met uitzetten, is de diameter veel groter en die wordt geschat op 93 miljard lichtjaar. Het aantal sterrenstelsels in het waarneembaar heelal bedraagt naar schatting 2.000 miljard.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mira.be

Hoe kan het heelal ontstaan?

Het heelal is ontstaan uit een enkele explosie die bekend staat als de Big Bang. Deze explosie vond ongeveer 13,8 miljard jaar geleden plaats en zette het universum in gang.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vultusofficial.com

Hoe ziet het heelal in elkaar?

Volgens de hedendaagse kennis is het zichtbare heelal opgebouwd uit grote groepen superclusters en clusters die, samen met slierten sterrenstelsels (filamenten), een draderig netwerk vormen waartussen zich enorme superholtes bevinden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat is er groter dan het universum?

Het is heel aannemelijk dat er meerdere – misschien wel ontelbaar veel – heelallen bestaan. Deze heelallen maken dan weer deel uit van een groter geheel. Dit noemen onderzoekers het multiversum.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scientias.nl

Wat is groter het universum of het heelal?

Het heelal dijt uit, waardoor de fotonen in de kosmische achtergrondstraling 45 miljard lichtjaar reisden om er te komen. Hierdoor heeft het zichtbare universum een doorsnee van circa 90 miljard lichtjaar. Toch is het heelal minimaal 250 keer groter, zo blijkt uit een nieuwe wiskundige berekening.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scientias.nl

Hoeveel planeten lijken er op de aarde?

21 aarde-achtige planeten

Het aantal ontdekte planeten buiten ons zonnestelsel komt met de nieuwe vondst op een totaal van 3264. 21 van die planeten lijken op aarde: ze hebben ongeveer dezelfde grootte en bevinden zich in een zone waar de temperaturen vloeibaar water mogelijk maken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rtlnieuws.nl

Wat is het grootste ding in het universum?

Met een diameter van 1 miljard lichtjaar is de BOSS Great Wall het grootste object dat ooit is waargenomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wibnet.nl

Waar op aarde wordt het nooit donker?

De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op visitnorway.nl

Waar op de wereld is het altijd donker?

Svalbard, of eigenlijk Spitsbergen, is het meest noordelijk gelegen eiland van Noorwegen. Door de draaiing van de aarde om de zon is het hier in de winterperiode 84 dagen donker. De zon komt dan helemaal niet op en het is dus gewoon constant donker.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op globegirl.nl

Waar op de wereld is het nooit donker?

De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen waarbij de zon om middernacht boven de horizon staat, en dus ook gedurende de rest van de dag en nacht. Dit fenomeen komt jaarlijks tijdens een bepaalde periode in gebieden rond en vooral ten noorden van de noordpoolcirkel voor, zoals Noord-IJsland en Noord-Scandinavië.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voigt-travel.nl

Hoe zwaar is het heelal?

Vervolgens hebben we de dichtheid van ons heelal nodig: 8,64 miljardste van een miljardste van een miljardste (ofwel 8,64 maal 10^-27) kilogram per kubieke meter. Vermenigvuldigen we deze dichtheid met het eerdergenoemde volume, dan blijkt dat het waarneembare heelal 3,5 maal 10^54 kilogram 'weegt'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kijkmagazine.nl

Hoe weten we hoe oud een ster is?

Net zoals aardbevingen inzicht geven in het binnenste van onze planeet, geven sterbevingen aanwijzingen voor wat er in het binnenste van een ster gebeurt. Die inwendige processen verraden dan weer hoe oud een ster ongeveer is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kijkmagazine.nl

Wat is er in de ruimte?

De ruimte is geen echt vacuüm, maar bestaat hoofdzakelijk uit plasma van waterstof en helium, elektromagnetische straling (in het bijzonder kosmische achtergrondstraling) en neutrino's.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Populaire vragen