IJsbergsla bereiden & bewaren. Verpakt in plastic folie is de sla ongeveer een week in de koelkast houdbaar. Wanneer je vooraf de stronk verwijdert, verleng je de houdbaarheid nog verder. Buiten de koelkast is de sla een paar dagen houdbaar als je de sla op een koele plek bewaart (12-15°C).
Let erop dat de bladeren frisgroen zijn en de stronk wit. Als de stronk al bruin begint te worden, is de sla niet vers meer. Sommige ijsbergslasoorten bevatten een melkachtige vloeistof. Dit zorgt ervoor dat de sla iets bitter smaakt, maar je kunt dit gewoon eten.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Ook voor het bewaren en vers houden van kropsla zijn verschillende theorieën. Dit vinden we de beste: snijd een dun plakje af van de stronk van de krop en zet de krop sla daarmee in een bakje water. Daarna mag 'ie met bakje en al in de koelkast logeren. Zo zou je een krop ijsbergsla tot wel 9 weken (!)
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De sla is verlept of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hoe weet ik dat de sla niet goed meer is? De sla gaat schimmelen of is verlept. Dit bederf herken je door te ruiken of kijken. Verwijder voor gebruik de lelijke bladeren en was de sla.
Maak ijsbergsla schoon door de bladeren van de krop te halen, te wassen, uit te laten lekken en te drogen. Wil je snel de losse bladeren van de krop hebben? Sla dan met de stronk op de rand van een werkblad bijvoorbeeld en draai de stonk eruit. Nu komen de bladeren makkelijk los.
Voorverpakte sla uit het zakje
Hoe zit het dan met de houdbaarheid van sla in een zakje? Reken gemiddeld op 3 tot 5 dagen. Een iets stevigere slasoort, zoals rucola, blijft trouwens altijd langer vers dan een zachtere soort, zoals veldsla.
Bereiden: IJsbergsla kan rauw in stamppotten worden gebruikt, of als knapperige garnering op brood of een sandwich. Rauw eten, ook in combinatiesalades met andere slasoorten, komkommer, tomaat en ui.
Leg bovenop de sla een stukje keukenpapier en dek het geheel af met huishoudfolie. Plaats de kom onderaan in de ijskast. De sla blijft tot 5 dagen lang lekker fris.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Als je sla snijdt, verkleuren de blaadjes snel aan de snijranden. Daarom is het beter om sla te scheuren. Er zijn 2 soorten sla die je wel kunt snijden zonder dat deze bruin kleuren: romanasla en ijsbergsla.
IJsbergsla is een lichtgroene sla met knapperige bladeren. De naam verwijst naar de bladeren, die zo knapperig zijn dat het lijkt of ze zijn bevroren. Sommige ijsbergslasoorten bevatten een melkachtige vloeistof. Dit zorgt ervoor dat de sla iets bitter smaakt.
De naam 'ijsbergsla' komt uit de tijd dat deze slasoort tijdens de treinreis van de Amerikaanse westkust naar de oostkust werd geconserveerd met ijs. Op zichzelf is ijsbergsla goed houdbaar omdat het een dichte krop heeft. De bite is knapperig en de smaak is iets pittiger dan de gewone kropsla.
Waarom is ijsbergsla goed voor je gezondheid:
IJsbergsla is rijk aan vitamine K en een goede bron van vezels. Vitamine K is belangrijk voor de normale stolling van je bloed en is betrokken bij de opname van calcium in je botten. Calcium helpt je botten sterk te houden.
Welke soorten groente zijn er? Deze soorten groente zijn er: Bladgroenten, bijvoorbeeld: andijvie, sla, spinazie, veldsla, ijsbergsla, raapstelen, raapstelen, postelein.
Ook is sla niet geschikt om in te vriezen. De smaak en textuur gaan bij het invriezen helaas verloren. Kortom, sla kan je niet te lang bewaren. Een tip bij het bewaren van een krop sla: Snijd een dun plakje van de onderkant af en zet de krop in een kommetje water in de koelkast.
Tip 3: haal de sla uit het zakje van de supermarkt en pak een schone theedoek of handdoek. Leg de sla op de doek en rol vervolgens de doek op. Bind de uiteinden vast met elastiekjes. Bewaar de rol in de groentenla van je koelkast en haal er elke keer uit wat je nodig hebt.
"Jazeker", zegt Imca Sampers, voedselwetenschapper aan de UGent. "Er zitten dezelfde voedingswaarden in als in vers gesneden sla, maar als je sla snijdt en dan uren laat staan, gaat de voedingswaarde naar beneden. Dat komt doordat de sla in contact komt met zuurstof en ook sappen verliest".
De snijvlakken van de sla worden rood waardoor deze 'minder vers begint te ogen'. Die sla ís niet minder vers – als je hem geblinddoekt zou eten zou je geen verschil proeven – maar hij ziet er minder vers uit. Dat verkoopt niet. Leer mensen dan dat sla met rode snijrandjes nog prima is.
Stap 1: Vul een grote kom met heel koud water. Het beste is ijswater, maar koud kraanwater werkt ook! Stap 2: Dompel je verwelkt groenten onder. Stap 3: Laat ze ongeveer 30 minuten weken, totdat ze niet meer zacht en verwelkt zijn.
Ga zo door tot je alle sla in het water hebt. Roer nu voorzichtig met je handen door het water en zorg dat de sla niet beschadigd. Laat de sla nog 5 minuten in het water liggen, zodat eventueel zand naar de bodem kan zakken. Haal de sla uit het water en leg voorzichtig in een vergiet.