Geuren verspreiden zich over grote delen van het water en de karper kan op die manier al van verre 'ruiken' of er ergens eten te halen is. Dia 13: Dus als je iets voert waar geurstoffen of goed ruikende sappen vanaf komen, dan zullen de karpers dat snel waarnemen.
Wist je dat karpers geur anders waarnemen dan mensen? Waar wij geuren uit de lucht halen, doet de karper dat onder water. Het kan dus goed zijn dat jij de geur van een boilie heerlijk vindt, maar dat een karper het helemaal niet kan ruiken… Lees hieronder nog meer interessante weetjes!
Ja, vissen kunnen ruiken. En dat is ook heel praktisch. Vissen gebruiken hun reukzin om voedsel te vinden, om te communiceren met andere vissen en zelfs om hun weg te vinden. Vissen heb dan ook een relatief zeer goede reukzin omdat ze een reeks zeer gevoelige reukorganen hebben.
Curry trekt vooral kleine vis. Het is ook uitermate geschikt om je maden een smaakje mee te geven. Een theelepel aan je maden toevoegen en ze gaan heerlijk ruiken.
De beste tijd is echter wanneer het water warmer is dan 14 graden Celsius. Karpers gaan dan het grootste deel van de dag actief zoeken naar eten. Maar wanneer is dat dan precies? Het meeste succes tijdens het karpervissen zal je hebben in de maanden mei, tot en met oktober!
Karpers zijn dol op maïs.Maar ook hennep en kikkererwten zijn ook populair. Goedkoop aas, dat er zeker in gaat bij de karper. Vaak kun je deze producten gewoon bij de supermarkt uit blik kopen voor een paar cent.
Er liggen namelijk veel vijanden op de loer, die graag een karpertje lusten! Wie weet zo'n vijand te noemen? (Antwoord: snoeken, reigers, futen, aalscholvers).
Een karper kan net als wij zelfs alle kleuren van de regenboog zien. En sterker nog: een karper kan naast alle kleuren ook nog een UV-licht waarnemen. Dat kunnen wij niet! Dia 19: Het heeft dus zeker zin om met fluor-boilies als haakaas te gebruiken, die zien ze prima.
Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen. Een vis die in meren of rivieren leeft heeft nooit dorst, maar die plast juist heel veel! Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen.
Bij een dubbele dosis Allicine trad zelfs in het geheel geen sterfte meer op. De onderzoekers vermoeden dat knoflook niet alleen helpt om de bacterie te doden, maar ook de weerstand van vissen vergroot. Infecties krijgen daardoor minder kans.
Ook deze kleine gaatjes spelen een belangrijke rol in hoe vissen horen. Via deze gaatjes, die in contact staan met een gevoelige zenuw, kan de vis trillingen uit het water opvangen. Vissen kunnen dus op twee en soms zelfs drie manieren 'horen', je zou bijna kunnen zeggen dat ze één groot oor vormen.
Een van de belangrijkste dingen om goed in de gaten te houden bij de verzorging van vissen is de waterkwaliteit. Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Van een goede waterkwaliteit wordt elke vis blij. Veel sierslakken, garnalen en algeneters kun je blij maken met een schijfje komkommer. Dit kun je bijv. met een elastiekje vast maken aan een steen, zo kunnen ze er makkelijk bij komen.
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan.
Zicht. Karpers kunnen met beide ogen opzij en naar boven kijken in een hoek van 49 graden. Alles wat buiten deze hoek valt is dus niet zichtbaar voor de karper. De karper heeft verschillende oogcellen waardoor hij alle kleuren kan zien die wij kunnen zien.
Karpers liggen in de winter vaak op zeer rustige plekken uit de koude wind. Daarnaast is de kant die de meeste zonuren vangt zeker iets om niet te vergeten. Net als overhangende bomen of andere obstakels die in het water liggen. Hou ook altijd de watervogels in de gaten, die houden vaak op daar waar de karpers liggen!
Ze kunnen kreunen, grommen, kwaken, donderen, sissen, fluiten, schreeuwen en huilen. Ze ratelen met hun botten en knarsen met hun tanden.
Zoek in plaats daarvan een plek met livemuziek of een leuk optreden – zoals een Spaans restaurant met een flamencoband, of een jazzclub waar je ook kunt eten. Vissen staan ook bekend als dromers en idealisten, wat zich soms in hopeloze romantiek kan uiten.
Veel vissoorten zien meer kleuren, contrast en detail dan mensen. En moeder natuur experimenteert zelfs met vier ogen. Er was een tijd – een paar decennia geleden - dat de wetenschap echt ernstig twijfelde over de vraag of vissen kleuren konden zien.
Het Nederlands record karper is sinds 23 oktober in handen van Joop Butselaar met een enorm lange 108 cm schub, ook wel bekend als 'de recordvis'. Joop ving deze superschub op de Nieuwkoopse Plassen op een gewicht van 31,4 kg. 'De recordvis' van de Nieuwkoopse Plassen in handen van Joop Butselaar.
Een schubkarper is genetisch gezien de sterkste karper soort.
Karpers eten voornamelijk dierlijk voedsel zoals: muggenlarven, vlo kreeften en slakjes. Maar ook mosselen en zelfs kleine visjes staan op het menu! Daarnaast eten karpers ook waterplanten zoals: waterpest, eendenkroos en draadalgen. Wanneer de karper nog heel klein is eten ze voornamelijk watervlooien en algen.
De voortplanting vindt plaats vanaf juni op ondiepe bij voorkeur vegetatierijke plaatsen. De voortplanting is in ons land lang niet ieder jaar succesvol omdat de watertemperaturen in het voorjaar en de zomer vaak te laag zijn.
Een Nederlander, Michel Schoenmakers, ving dit nieuwe wereldrecord, zo lezen we op de site van karperwereld. Het wereldrecord karper werd op 18 mei 2015 gevangen op het privé water Euro Aqua door de Tsjech Thomas Krist op een gewicht van 105lb (48 kg).