Je kunt kleine vlekken ook met de hand wassen, namelijk met warm water en een beetje mild reinigingsmiddel. Heb je last van hardnekkige vlekken of wil je gaan slapen op een gebruikt matras? Dan is het verstandig om het matras professioneel te laten reinigen door een stomerij of een in matrassen gespecialiseerd bedrijf.
Desinfecteer het matras met stoom
Dit desinfecteert en doodt de bacteriën. Stoom kan ook onaangename geurtjes verwijderen. Een stoomreiniger in huis is ook altijd handig voor het verwijderen van vlekken op je bank of autostoel. Voordat je jouw matras stoomt moet je het stofzuigen en eventuele vlekken verwijderen.
Een stoomreiniger kan helpen om hardnekkige vlekken en diep ingetrokken vuil te verwijderen. Gebruik een stoomreiniger met een geschikt opzetstuk voor matrassen en volg de instructies van de fabrikant. Droog je matras: Laat je matras volledig drogen voordat je het bed opmaakt.
Verwijder vlekken met een tapijtreiniger
Is het al te laat en zitten er hardnekkige vlekken in het matras? Met een tapijtreiniger krijg je deze er vaak weer uit. Maak een sopje van groene zeep en gebruik vervolgens de tapijtreiniger om het matras diep te reinigen.
Maak een doekje nat met ammoniak (verdund met water) of met waterstofperoxide (om ammoniak te vermijden, want dat is in een hoge dosis giftig) en ga ermee over de vlek. Spoel daarna met gewoon water en laat drogen. Er zal geen gele kring of onaangename geur achterblijven.
Matras schoonmaken met azijn
Naast baking soda kun je je matras ook schoonmaken met azijn. Maak wat schoonmaakazijn aan met water (1 deel warm water en 1 deel azijn). Maak hiermee een doek vochtig en wrijf ermee over het matras. Laat goed drogen en klaar ben je.
Een matras dat stinkt is vrijwel altijd een matras gemaakt van koudschuim, traagschuim of synthetisch latex. Deze matrassen hebben PU (polyurethaan) als basis bestanddeel. Deze matrassen stinken doordat er chemische gassen uitwasemen, wat een bijzonder ongezonde lucht veroorzaakt in de slaapkamer.
Je matras stofzuigen doe je misschien maar een paar keer per jaar, maar het is aan te raden je beddengoed wekelijks te wassen en te verschonen om microscopische huidschilfers te verwijderen en stof en allergenen tegen te gaan.
Je kunt je afgedankte matras zelf brengen naar de milieustraat. Eventueel kan je hiervoor gratis een aanhanger huren die beschikbaar is op de milieustraten. Op de milieustraat wordt het matras opgeslagen in speciale containers en aangeboden voor recycling.
Reinig je matras met baking soda
Strooi een aantal keer per jaar baking soda op je matras om deze te reinigen. Dit ontrekt namelijk vocht en vieze luchtjes uit je matras. Ook huismijten zullen verdwijnen. Laat de soda ongeveer vier uur op je bed liggen en zuig het er vervolgens af met een stofzuiger.
Tips voor het schoonmaken na bedplassen
Dep met een droge doek de vlek op je matras als deze nog vochtig is. Zo kan je nog wat vocht onttrekken en urine wegnemen. Denk erom dat je het er niet in wrijft. Strooi vervolgens baking soda op de vlek.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras is echter afhankelijk van een aantal factoren.
Teveel water en te hoge temperatuur kan er voor zorgen dat er schimmel ontstaat in het matras. Ook zijn de vlekken vaak al oud en mogelijk is er al een poging gedaan om ze te verwijderen.
Voeg een eetlepel soda toe aan een half glas warm water of azijn.Dip een doekje in het mengsel en verwijder de vlek met een deppende beweging. Zodra het water opdroogt, is de vlek verdwenen.
Je kunt dit op een eenvoudige manier checken: ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan is je matras nog goed. Zie je deuken op de plek waar je vaak ligt?
Gele vlekken duiden op zweetvlekken. Per nacht verliest een persoon gemiddeld een kwart liter vocht. Dit zweet wordt geabsorbeerd door het matras, waarna er gele vlekken ontstaan.
Ontgeuren van je matras
De oplossing is eenvoudig: baking soda. Strooi het zuiveringszout op je matras, ga een uurtje wat anders doen, en zuig vervolgens het zout van je matras. Baking soda is een natuurlijke ontgeurder die jou helpt bij het reinigen van je matras, doordat het nare geurtjes neutraliseert.
Nieuwe materialen hebben ook een bepaalde geur. We adviseren om de matras te luchten om geurtjes kwijt te raken. Als je de matras uitpakt kan je er direct op slapen. Houd er rekening mee dat het tot 72 uur kan duren totdat de matras het volledige comfort geeft.
Veel gemeenten bieden speciale inzamelpunten waar je jouw oude matrassen kunt afgeven. Dit kan bijvoorbeeld een milieustraat zijn of een speciaal ingerichte inzamelcontainer. Informeer bij jouw gemeente naar de locaties en openingstijden van deze inzamelpunten.
Was regelmatig de hoes van het matras: de matrastijk. Afritsbare tijken met een synthetische vulling kun je vaak wassen op 40°C of 60 °C. Tijken met een natuurlijke vulling – zoals scheerwol, kameelwol of kasjmier – mogen niet in de wasmachine, maar kunnen chemisch worden gereinigd bij de stomerij.
Een ander goed huismiddeltje voor het verwijderen van vlekken uit witte kleding is witte schoonmaakazijn. Vul een emmer met warm water, en doe daar een flinke scheut azijn bij (tot 50%).Laat dit ene paar uurtjes intrekken.Vervolgens kun je het kledingstuk op een normaal programma wassen.
Haal al je beddengoed af en strooi een royale hoeveelheid baking soda gelijkmatig over het hele matras. Laat de baking soda minstens 15 minuten intrekken, maar liever nog wat langer. Dit geeft de baking soda de tijd om zijn werk te doen en eventuele geurtjes en vocht te absorberen.
Er zitten gele vlekken in
Die gele vlekken in je dekbed? Dat is dus gewoon zweet. Niet zo fris. Gelukkig kun je de gele vlekken meestal weer uit je dekbed te verwijderen met water en milde zeep.