Biologische boeren gebruiken geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor is de opbrengst per hectare soms lager. Bovendien is de biologische landbouw arbeidsintensiever en maakt ze gebruik van gewassen en dieren die vaak minder snel groeien.
“Het grote probleem is dat er voor biologische producten veel meer land nodig is,” zegt hij. “Bioboeren gebruiken minder effectieve pesticiden en daardoor is hun opbrengst kleiner. Ze hebben meer grond nodig om evenveel voedsel in de winkel te krijgen. Ze gebruiken bovendien geen kunstmest, maar dierlijke mest.
Biologisch voedsel is over het algemeen duurzamer dan regulier voedsel. Het hangt er wel vanaf welke factoren je meeweegt. Voor bijvoorbeeld bodemkwaliteit, biodiversiteit en dierenwelzijn is biologisch beter. De uitstoot van stikstof is meestal wel hoger bij biologisch voedsel.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Als je naar individuele biologische producten gaat kijken zijn er wel een aantal positieve voordelen. Zo zitten er meestal minder chemische bestrijdingsmiddelen op biologische producten.Ook bevat biologisch vaak meer vitamine C, mineralen en bio-actieve stoffen.
De Dierenbescherming vindt biologische landbouw de meest diervriendelijke vorm van landbouw, daarom heeft het meeste biologische vlees ook het 3 sterren Beter Leven keurmerk. Ook voor de wilde dieren zoals vlinders, vogels en kleine zoogdieren, is de biologische landbouw vriendelijker.
Een belangrijk verschil tussen biologische teelt en de gangbare landbouw is de aard van de gewasbescherming. Biologisch fruit is namelijk ook bespoten. Hier worden enkel de natuurlijke middelen gebruikt zoals koper en zwavel. Het voordeel voor het milieu ontkennen we niet.
Biologisch eten is altijd 100% vrij van pesticiden
Door strikte regelgeving te volgen en natuurlijke methoden in te zetten tegen ongedierte, verminderen biologische boeren aanzienlijk het risico op pesticiden in hun producten. Conclusie: biologisch eten is niet altijd 100% pesticiden vrij.
Het woord 'biologisch' is wettelijk beschermd. Als het Europese Bio-keurmerk op een product staat, is het gegarandeerd biologisch. Het mag niet gebruikt worden zonder dat een officiële controle-organisatie heeft vastgesteld dat aan de Europese eisen is voldaan. De naleving van de regels wordt streng gecontroleerd.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Het Beter Leven keurmerk is 10 jaar geleden geintroduceerd als label voor dierlijke producten die qua dierenwelzijn tussen gangbaar en biologisch inzitten. Dergelijke producten werden toen nauwelijks aangeboden in de supermarkten en ze waren niet heel duidelijk te herkennen.
Biologisch eten is puurder. Dit komt omdat biologische producten de tijd krijgen om te groeien, te rijpen en op smaak te komen, en omdat er geen kunstmest gebruikt wordt. Ook de dieren krijgen de ruimte om in hun eigen tempo te groeien. In en vlak onder de schil zitten vrijwel altijd de meeste voedingsstoffen.
Gemiddeld genomen is een bioproduct een derde duurder dan zijn gangbare variant, al zijn er wel grote verschillen tussen producten. Biologische eieren zijn soms tot twee keer zo duur, terwijl biovleesvervangers eerder lichtjes duurder zijn.
Vegan is dus niet per definitie biologisch, maar biologisch is ook niet per definitie vegan, omdat bioproducenten zich ook gewoon van dierlijke proteïnen mogen bedienen voor het klaren.
Dierlijke biologische producten zijn vaak duurder, omdat de dieren meer ruimte krijgen. Grond in Nederland is duur, dus de kosten zijn dan hoger voor de boer. De hogere prijs vertaalt zich wel direct in een verbeterd dierenwelzijn.
Als veganist is het prima mogelijk om biologisch te eten. Eigenlijk staat dat helemaal los van veganisme, want biologisch is niet meer of minder diervriendelijk of milieuvriendelijk. Een belangrijke uitzondering is citrusfruit.
Je kunt vrijwel overal biologische producten kopen. In 2020 was ongeveer 3 procent van de verkochte voeding in de Nederland biologisch.
Biologische producten en vegetarisme
Bij vleesproducten zal er in biologisch vlees geen antibiotica verwerkt worden, bij bio-vlees is dit vaak wel het geval. Bij biologische groente en fruit wordt er geen gebruikt gemaakt van pesticiden om ongedierte te verwijderen.
Alleen een biologisch gecertificeerde boer of ondernemer kan 'bio' of 'biologisch' op z'n product zetten. Wil je 100% zeker zijn, check dan of je naast de term 'biologisch' ook het Europese biologo (het groene blaadje) ziet staan. Een product is pas biologisch als meer dan 95% van de ingrediënten biologisch is.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Voordelen: Biologische landbouw leidt tot betere bodemkwaliteit omdat de bodem meer organische stof bevat en waarschijnlijk minder last heeft van erosie. Nadelen: We weten niet welke invloed tdt heeft op het totaal als je rekening houdt met de lagere opbrengst.
Biologische producten en voedsel zijn 100% vrij van genetisch gemodificeerde organismen (GMO).
De tekortkomingen van biologische voeding
Wanneer iedereen op de wereld biologisch zou eten, zou er een stuk minder ruimte overblijven voor natuur. Er is dan veel meer grond nodig voor alle biologische landbouw. Bovendien is de methaan uitstoot per dier bij biologische veeteelt vaak hoger.
Groenten met de meeste sporen van pesticiden zijn selderij (50 procent), knolselderij (45 procent) en bloemkool (31 procent). Hans Muilerman van het PAN verklaart de toename door resistentie bij insecten, schimmels en onkruid. "Daardoor gaan boeren meer spuiten en dat zorgt alleen maar voor nog meer resistentie.