Algerije staat boven aan de lijst. Daarna komen Noord-Korea, Birma, Indonesië, Libië, Colombia, Syrië, Irak, Joegoslavië. China staat tiende, gevolgd door Saoedi-Arabië, Iran, Afghanistan, Turkije en Nigeria. Het meest respectabele land is Tuvalu, een paradijs in de Stille zuidzee.
“Niemand zal in slavernij of horigheid gehouden worden. Slavernij en slavenhandel zijn in iedere vorm verboden.” In het noorden van Oeganda hebben de LRA (Lord's Resistance Army) guerrilla's de afgelopen jaar 20.000 kinderen ontvoerd en gedwongen om als soldaten of seksslaven voor het leger te dienen.
Schendingen van het internationaal recht
Die discriminatie gaat om ” verregaande, willekeurige en discriminerende beperkingen van de mensenrechten en fundamentele vrijheden, in strijd met internationale wetten en normen”, waaronder beperkingen van de godsdienstvrijheid en het recht op privacy en beweging.
De basis voor alle internationale afspraken over mensenrechten is de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Deze verklaring is op 10 december 1948 aangenomen door de Verenigde Naties.
Mensenrechten omvatten burgerlijke en politieke rechten, zoals het recht op leven, vrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast zijn er ook de sociale, culturele en economische rechten, waaronder het recht op deelname in de cultuur, het recht op voedsel, het recht op werken en op onderwijs.
Behalve Saudi-Arabië stemden de landen met een moslimmeerderheid vóór: Afghanistan, Egypte, Iran, Irak, Jemen, Syrië, Indonesië en Turkije. Later hebben alle landen van de wereld de UVRM bevestigd.
Sommige van deze rechten zijn het recht op leven, op privacy en op een eerlijk proces; vrijwaring van foltering, van slavernij, van willekeurige detentie en van discriminatie; vrijheid van godsdienst en van meningsuiting.
Het meest opvallend was de Engelse Magna Carta van 1215, een contract tussen de vorst en de (welgestelde) burgers die een 'parlamentium' (praathuis) vormden. Veel later kwamen de Bill of Rights (1689) en de erkenning van ieder persoon voor de wet in de Engelse habeas corpus (1679).
Mensenrechten zijn hoofdzakelijk vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, drie VN-verdragen uit 1966 en nog een dozijn andere internationale mensenrechtenverdragen. In deze documenten staan in totaal honderd verschillende rechten beschreven.
In Nederland zijn dat in elk geval de rechter, de Nationale ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens. Via de mensenrechtenverdragen zijn er ook internationale toezichtprocedures: comités van onafhankelijke deskundigen onderzoeken hoe de Nederlands overheid zorgt voor naleving van de mensenrechten.
China is een volksrepubliek, en het politieke klimaat heeft zeer sterke trekken van het communisme. De staatsmacht is verdeeld in drieën: de partij, de staat en het leger. De grondslagen van de Chinese staatsinrichting zijn vastgelegd in de grondwet van 1982.
In de Volksrepubliek verdwenen de mensenrechtendiscussies nu vrijwel volledig. De communistische partij benadrukte dat met de stichting van de Volksrepubliek de mensenrechten van de Chinese bevolking eindelijk en definitief waren beschermd; de partij duldde dan ook geen eisen op mensenrechtengebied meer.
De Verboden Stad is gelegen in het centrum van Beijing. Hier woonden vanaf de Ming-dynastie de keizer en zijn familie, vergezeld van een enorme hofhouding van Eunuchen en hofconcubines. De Verboden Stad is het grootste pagode paleis ter wereld, wat nu dienst doet als museum.
In de aanloop naar de presidentsverkiezingen in Algerije worden volgens Amnesty International mensenrechten geschonden. Critici worden gewelddadig het zwijgen opgelegd, er zijn wetten die marteling en mishandeling ondersteunen en ook vrouwen worden niet beschermd tegen op hen gericht geweld.
Op het eerste gezicht is de situatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT) in Japan naar behoren. Homoseksualiteit is niet strafbaar en geweld tegen LHBT's komt nauwelijks voor.
Israël maakt onder meer inbreuk op het recht op eigendom, het recht op huisvesting, het recht op een adequate levensstandaard, het recht op bewegingsvrijheid, het recht op vrije beschikking over natuurlijke hulpbronnen, het recht op gelijkheid en het recht op zelfbeschikking van de Palestijnen.
'Universaliteit' betekent dat mensenrechten zoals gedefinieerd in internationale verdragen overal en altijd geldig zijn, ongeacht traditie en cultuur. Het zijn dus universele waarden.
Je hebt mensenrechten omdat je mens bent, welk geslacht, etnische afkomst, godsdienst of politieke overtuiging je ook hebt. Deze rechten gelden altijd en overal, voor iedereen.
Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM)
Mensenrechten gelden voor iedereen. In Nederland zijn gemeenten vaak de eerste overheid waar mensen mee in contact komen. Gemeenten zijn daarom erg belangrijk bij het beschermen, bevorderen en realiseren van mensenrechten.
De Verenigde Naties heeft een aantal instellingen en organen die de mensenrechten bevorderen en beschermen, zoals de Algemene Vergadering, de Mensenrechtenraad, de Verdragsorganen, en het Bureau van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten (OHCHR).
Kinderrechten gaan over onderwerpen als onderwijs, gezondheid en de rol van familie en ouders. Ze gaan over vrijheid van geloof en vrijheid van meningsuiting. Ze gaan ook over het recht op een naam en een nationaliteit. Over een dak boven je hoofd en spelen.
Schendingen komen in elk deel van de wereld voor. In rapporten van Amnesty International en andere organisaties uit 2009 stond bijvoorbeeld: Er wordt in 81 landen nog steeds gemarteld. In 54 landen heb je nog steeds grote kans op oneerlijke rechtspraak.