Douglas heeft van nature een hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een matig-goede duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan. Ter vergelijking, Vuren of Grenen vallen in duurzaamheidsklasse 5.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Het verschil tussen Douglas en vuren of grenen is dat douglas minder noesten heeft en geler van kleur is. Ook is douglas iets duurzamer dan vuren of grenen. Dat verschil is echter minimaal.
Douglashout heeft een duurzaamheidsklasse 3 en daarmee heeft Douglas een levensduur van 10 tot 15 jaar als u het onbehandeld laat. Vuren heeft onbehandeld een levensduur van zo'n 4 tot 7 jaar en heeft daarmee duurzaamheidsklasse 5.
Hoe duurzaam is douglas hout.
Door het verduurzamen kan het hout tot ongeveer 15 jaar meegaan. Van nature heeft douglas een hoge duurzaamheid hierdoor komt het terecht in een duurzaamheidsklasse van 3. Dit houdt in dat de duurzaamheid matig goed is en meegaat voor 10-15 jaar.
Vurenhout is relatief goedkoper dan Douglas hout, maar heeft wel een mindere levensduur. Vurenhout is minder duurzaam, maar door het zachthout wel beter te verwerken. Douglas hout is daarentegen van een stuk betere kwaliteit en heeft een warme uitstraling.
Een groot voordeel: Duurzaamheid
Doordat Douglas hout erg duurzaam is krijgen schimmels minder snel de kans om het hout aan te tasten. Dit komt door het kernhout wat binnenin het Douglas hout zit. Dit kernhout bevat veel hars wat continu hard wordt, waardoor de schimmels weinig kans krijgen om het hout aan te tasten.
Douglashout van onze winkel nabij Oss valt onder categorie 3 en heeft daarmee een levensduur van ongeveer tien tot vijftien jaar, als u het onbehandeld laat. Vuren valt onder categorie 5 en heeft een levensduur van zeven tot tien jaar, wat verlengd wordt als deze geïmpregneerd is.
Grenenhout is op dezelfde manier te verduurzamen als Vurenhout. De levensduur van grenen is circa 10-15 jaar, indien het hout keteldruk geïmpregneerd is. Grenenhout heeft onbehandeld duurzaamheidsklasse 5, terwijl deze door keteldruk impregneren wordt verlengd naar klasse 3-4.
Qua duurzaamheid is grenen niet de beste (klasse 3 - 4) maar door de vaak toegepaste impregnatie wordt het hout opgewaardeerd tot duurzaamheidsklasse 2 - 3. Grenenhout is gemakkelijk te verwerken.
Wat is beter Douglas of geïmpregneerd hout? Geïmpregneerd hout heeft een duurzaamheidsklasse 2-3 (10 - 25 jaar).Het is duurzaam tot matig duurzaam en gaat langer mee dan douglashout.
Het verschil van Vuren- en Grenenhout
Ook zijn beide houtsoorten harshoudend. De harsgeur komt vooral bij het Grenenhout voor en minder bij het Vurenhout. De bewerkbaarheid van Grenenhout is eigenlijk wat grover en taaier. Het Vurenhout laat zich beter impregneren.
Scheuren vormen zich in uw hout door de toenemende spanningen tijdens het droogproces. De kern van het hout droogt minder snel dan de buitenkant van het hout. Wanneer de het hout weer even droog is als de omgevingslucht, zullen nagenoeg alle spleten weer verdwijnen.
De levensduur van grenen is circa 10-15 jaar indien het hout keteldruk geïmpregneerd is. Geïmpregneerd hout is beter bestand tegen weersomstandigen, micro organismen en insecten. Zo wordt de levensduur van hout enorm verlengt.
Door de snelle groei heeft het hout een grovere structuur en is het hout erg kwetsbaar voor rot op plekken waar het voortdurend in contact staat met zuurstof en water. Douglashout rot binnen 1-2 jaar als je een douglaspaal onbehandeld in de grond zet.
Wanneer je het Grenen hout echter goed impregneert, dan valt het geïmpregneerde Grenen hout in duurzaamheidsklasse 3 (levensduur 10 – 15 jaar). Grenen hout heeft een geelbruin tot roodbruine kleur. De volumieke massa van gedroogd Grenen hout bedraagt 320 - 530 kg / m3.
Voor tuinprojecten zijn houtsoorten in de klassen 1 t/m 3 het meest geschikt. Daarbij is de toepassing die u in gedachten heeft ook van belang. Duurzaamheidsklasse 1 Bij houtsoorten in duurzaamheidsklasse 1 moet u denken aan hoogwaardige houtsoorten als Ipé, Padouk en Mukulungu.
Douglas hout is ingedeeld in klasse 3 qua duurzaamheidsklasse. Dit wil zeggen dat het hout ongeveer 10 tot 15 jaar meegaat in een buitenomgeving.
Lariks, ook gekend als douglas of oregon is de meest duurzame en hardste Europese naaldhoutsoort. Dit geeft een groot verschil met de veel minder duurzame den en vuren (grenen). Lariks worden dan ook niet aanzien als een zachthoutsoort maar eerder als een halfharde houtsoort.
Duurzaamheid Douglas onbehandeld is zeer goed. Het is een zeer duurzame houtsoort. Mede daarom is het dus ook zo populair. De levensduur van het hout is ongeveer 15 jaar.
Over het algemeen heeft geïmpregneerd Douglas een verwachte levensduur van 10 tot 15 jaar.
Voor een optimale levensduur is het belangrijk om het Douglas hout goed te behandelen. Ook om de prachtige uitstraling van Douglas te behouden is beitsen noodzakelijk.