Alpaca's kunnen wel met andere dieren samen gehouden worden. Een combinatie met paarden, ezels of schapen is echter af te raden. Er is kans op overdracht van ziektes en miscommunicatie tussen de dieren.
De maandelijkse kosten voor voer en de bodembedekking voor de stal bedragen ongeveer 30 euro per dier. Vaccinaties, ontwormingen en andere dierenartskosten bedragen minstens 100 euro per jaar en kunnen hoger oplopen.
Hengsten en merries dien je gescheiden te houden.Mocht je ze toch samen willen houden dan dient de hengst te worden gecastreerd. Voor de hoogte van het hekwerk dien je minimaal 1.20 meter aan te houden. Hekwerk tussen een hengst en merrie is het liefst nog wat hoger.
Veel alpacahouders weten al dat bijvoorbeeld Jacobs Kruiskruid, Taxus of Nachtschade giftig zijn voor hun dieren. Echter ook Klimop, Laurier, Gouden Regen, Rhodondendron, Oleander en alle soorten Kruiskruiden zijn giftig. Deze planten/struiken dienen dus absoluut niet in of direct naast het weiland te staan.
Lama's en alpaca's zijn kuddedieren (tot wel 20 dieren) waarbij meestal één mannetje dominant is en meerdere vrouwtjes met jongen heeft. Ze kunnen erg territoriaal zijn en kunnen als ze samen met schapen of geiten gehouden worden als beschermer van de kudde optreden wat soms tot agressief gedrag kan leiden.
Alpaca's kunnen goed opschieten met andere dieren: kangoeroe, pauwen, kippen, duiven en eenden. Door ze rustig te benaderen, kunnen ze ook wel aanhankelijk worden. De training van de alpaca vergt veel tijd en geduld.
Alpaca's kunnen wel met andere dieren samen gehouden worden. Een combinatie met paarden, ezels of schapen is echter af te raden. Er is kans op overdracht van ziektes en miscommunicatie tussen de dieren.
Alpaca's: schattig en aaibaar
Maar, wat met een eenhoorn niet kan, lukt met een Alpaca wel: je kunt ze aaien! Ze zijn heerlijk zacht en schattig om te zien en het zijn slimme, nieuwsgierige dieren met een rustig karakter. De dieren zijn ook graag in het gezelschap van mensen.
Een alpaca kost ongeveer 300 tot 5000 euro per stuk. Voor een vrouwelijk dier dat geschikt is voor de fok, betaal je minimaal 2500 euro. Dieren met gebreken, kruisingen met andere lama-achtigen, of dieren met gedragsproblemen zijn het goedkoopst, maar de dierenartskosten kunnen dan oplopen.
Alpaca's kun je dan ook het hele jaar door buiten houden, maar zorg wel voor een schuilplaats tegen regen, extreme wind en felle zon. Ze hebben een zekere tred en laten zich niet afschrikken door ruw terrein. Moerassige grond is minder geschikt, omdat die hun voeten zacht maakt en hun teennagels snel overgroeien.
Ze worden graag door je uitgelaten in het bos. Alpaca's zijn over het algemeen geen knuffeldieren, maar een paar van onze alpaca''s kun je wel knuffelen!
Een alpaca ejaculeert 20 minuten lang en nog meer beestige seksweetjes.
Ze kunnen met z'n tweeën gehouden worden, maar de voorkeur gaat uit naar minimaal drie. Alpaca's kunnen gehouden worden in een stuk afgezette weide.
Lama's en alpaca's hebben twee tenen en geen echte hoeven maar een dikke eeltlaag onder hun voeten. Als herkauwers hebben ze geen 4, maar 3 magen. De gemiddelde levensverwachting van lama's en alpaca's ligt tussen vijftien en twintig jaar.
Huisvesting. Alpaca's zijn, net als lama's, echte kuddedieren. Wanneer je de alpaca als huisdier gaat houden moet je dan ook altijd meerdere dieren aanschaffen. De alpaca's hebben van nature een echt harem, bestaande uit één mannetje en meerdere vrouwtjes.
Een mannetje wordt hengst of macho genoemd. Een vrouwtje noemt men merrie of hembra en de jonge alpaca's heten veulens of cria. Er zijn twee soorten alpaca's, te weten de huacaya alpaca en de suri alpaca. De suri's zijn minder bekend en hun vacht is anders van structuur deze hangt in krullende slierten naar beneden.
De wollige vacht houdt dus niet alleen mensen, maar ook de alpaca's zelf heerlijk warm. Eigenlijk hebben ze helemaal niet zo heel veel last van de kou. Ze hebben juist meer moeite met warme weersomstandigheden! Toch vinden ze een beetje hulp tijdens de herfst- en wintermaanden helemaal niet erg.
Soms spuugt hij naar een andere alpaca in de strijd om voedsel. Of om te laten zien wie de baas is. Jij hoeft niet bang te zijn voor een klodder spuug. Het is een fabeltje dat een alpaca in het wilde weg tuft!
Alpaca's worden van oorsprong gehouden vooral voor hun vacht, het vlees wordt ook gegeten.
Het verteringsstelsel van alpaca's is niet gemaakt om grote hoeveelheden krachtvoer te verteren. Hoog geconcentreerd voer kan namelijk zorgen voor een overschot aan zuur in de maag. Dit overschot kan een alpaca fataal worden.
Alpaca melk in vergelijking met koemelk
Alpacamelk bevat meer eiwitten en lactose dan koemelk. Alpaca's groeien (relatief) sneller dan kalfjes, en hebben daarom meer eiwitten nodig voor de opbouw van hun lichaam. Ook de behoefte aan lactose is hoger bij cria's, omdat ze meer lopen en rennen dan kalfjes.
Alpaca's eten voornamelijk gras en fijn hooi, liefst van de tweede snede. Ze gebruiken hun voedsel efficiënter dan herkauwers en kunnen daardoor met aanmerkelijk minder toe dan bijvoorbeeld een schaap.
koeien en schapen kunnen bij elkaar in de wei, de koe eet wat langer gras en het schaap het kortere. omweiding is dan noodzakelijk om het gras weer te kunnen laten groeien. de wormen van koeien en schapen gedijen niet bij elkaar, dus dat is een voordeel.
Alpaca's zijn nog erger dan geiten als het gaat om ontsnappen. Ze kunnen kruipen en springen. Een stroomdraadje houdt ze niet binnen een omheining. Zorg dat je degelijk hekwerk hebt van minimaal 1,20 hoog.
Alpaca's reproduceren zich het hele jaar door. De ovulatie wordt veroorzaakt door de paring. De dracht duurt tussen de 242 en 345 dagen. Het vrouwtje kan dusmaar één kalf per jaar dragen.