NEE : Praag is een van de minst gevaarlijke steden van Europa. Inderdaad, volgens de Numbeo-ranglijst van de meest criminele Europese steden, Praag staat op de 140e plaats van de 158 geclassificeerde steden. Met een zeer lage misdaadindex van 24.16 is Praag veel minder gevaarlijk dan Londen, Rome, Barcelona ou Parijs !
Fooien. Bedieningsgeld is meestal bij de restaurant- of hotelrekening inbegrepen. Indien dat niet het geval is dan is een fooi van 10% gebruikelijk. Voor een goede dienstverlening kun je het bedrag afronden.
Drinkwater. Het kraanwater in Tsjechië is gechloreerd en veilig te drinken. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kun je voorkomen door water uit flessen te drinken, dat overal verkrijgbaar is.
Afgezien van accommodaties, restaurants in het centrum en andere toeristen attracties is Praag nog steeds erg goedkoop vergeleken met andere EU landen. Maar luxe artikelen zoals elektronica, cosmetica en mode zijn hier een stuk duurder dan in de rest van de EU.
Munteenheid Tsjechië / Wisselkoers
Op verschillende plekken in Praag kun je wel met de euro betalen maar dan betaal je altijd meer dan wat je omgerekend in Kronen zou betalen! Daarom is het verstandig om je euro's om te wisselen naar Kronen of om Kronen te pinnen.
Met de meeste Nederlandse bankpassen kun je in Praag probleemloos geld pinnen. Let op: veel Nederlandse banken brengen kosten in rekening omdat Tsjechië niet in de Eurozone is. Creditcards worden door hotels, restaurants en winkels geaccepteerd, maar zeker niet overal. Zorg dat je altijd wat contant geld hebt.
GWK (en banken net zo) bieden een schandalig lage wisselkoers, en met je pinpas of creditcard betalen in Praag is veruit het veiligst en het goedkoopst.
De munteenheid in Tsjechië is de Tsjechische kroon (CZK), de Koruna (Kč). Praag is een moderne wereldstad en is up to date qua betalingsmogelijkheden. Aan te raden is om in restaurants, supermarkten en bij bezienswaardigheden te pinnen of contactloos te betalen met je bankpas.
We zijn meerdere keren naar Tsjechië geweest en hoewel het echt geen budgetbestemming (meer) is, liggen prijzen wel een stuk lager dan in bijvoorbeeld Oostenrijk en Duitsland, terwijl de kwaliteit vergelijkbaar is. Dat merk je vooral in de kosten van accommodatie en eten & drinken.
Pinnen en pinbetalingen Tsjechië
In Tsjechie zijn meer pinautomaten dan in Nederland, en u kunt ook gewoon pinnen met een Nederlandse bankpas. Ook in winkels kunt u gewoon met pinpas betalen. Let wel op, dat het verouderde Maestro systeem, dat nog veel in Nederland gebruikt wordt, op den duur verdwijnt.
Taxi's in Praag zijn relatief duur en de chauffeurs durven in de toeristische gebieden regelmatig te veel te vragen, vooral 's avonds laat. De tarieven kunnen in de loop van het jaar verhoogd worden.
Praag kent een landklimaat, met hete zomers en koude winters. De beste tijd om Praag te bezoeken is waarschijnlijk rond mei of september, wanneer het niet te heet of te koud is en de stad niet overvol is. Temperaturen zo hoog als 35°C (95°F) in de zomer en zo laag als -15°C (5°F) in de winter zijn niet ongewoon.
FIX TAXI (witte taxi's met meters)
Prijzen beginnen vanaf 60 CZK plus 36 CZK per kilometer, plus 7 CZK per minuut voor wachten of voor verkeer, op basis van het aantal afgelegde kilometers. De geschatte prijs vanaf het vliegveld naar het stadscentrum of vice versa is zo'n 700 CZK tot 800 CZK.
Hoeveel Tsjechische koruna is een Euro? Een CZK is 0.0408 EUR en een EUR is 24.5353 CZK. Deze informatie is voor het laatst bijgewerkt op 19 september 2022 00:05 CET.
Aangezien u binnen het Schengengebied reist, bent u in principe niet beperkt in de hoeveelheid contant geld die u meeneemt, zelfs niet als u met het vliegtuig reist. Fooi geven in Tsjechië is gebruikelijk. In restaurants is het geven van 10% fooi normaal.
Met een gemiddelde prijs van 1,63 euro per flesje bier is Praag de goedkoopste Europese bestemming om alcohol te drinken. Een glas wijn kost omgerekend 2,04 euro, en een wodka met jus d'orange staat in de Tsjechische hoofdstad Praag op de prijslijst voor gemiddeld 3,67 euro.
Elektriciteit in Tsjechië
De stopcontacten in Tsjechië zijn hetzelfde als in Nederland. Voor geaarde stekkers die niet zijn voorzien van een gat (voor de aardingspin), heb je waarschijnlijk een Europa adapter of een universele wereldstekker nodig.
De officiële taal van Tsjechië is Tsjechisch. Het wordt gesproken door ca. 10,6 miljoen mensen. Tsjechisch valt binnen de West-Slavische taalgroep en is daarom vergelijkbaar met Pools, evenals Russisch en Kroatisch.
Een typisch Tsjechisch gerecht is svíčková na smetaně. Er wordt in Tsjechië voor de grap ook wel gezegd dat je pas een goede vrouw bent als je svíčková kan maken. De maaltijd kun je vertalen als runderlende in roomsaus met knoedels. Er is flink wat tijd nodig om svíčková te maken.
Wat daarnaast een aantrekkelijk punt is, is het feit dat de prijzen lekker laag liggen. Het is een flink stuk goedkoper om te shoppen in Praag dan in de meeste andere grote steden in Europa en de rest van de wereld. Dat maakt het wel heel aantrekkelijk.