Aalbessen en vitamine CDe rode bes is een natuurlijke bron van vitamine C. Wist je dat je vitamine C hard nodig hebt om gezond te blijven? Het beschermt je lichaamscellen tegen schade, zorgt voor de opname van ijzer en de vorming van bindweefsel. Kortom: de rode bes zorgt ervoor dat jouw weerstand op peil blijft!
Waarom zijn rode bessen goed voor je gezondheid:
Rode bessen zijn erg voedzaam en zitten vol met vezels. Vezels helpen je spijsvertering gezond te houden. Eén schaaltje van 100 gram kun je rekenen als één portie fruit. Het advies is om minimaal 2 porties (200 gram) fruit per dag te eten.
Rode bessen zijn zuur tot zoetzuur van smaak. Je kunt de hele bes eten, inclusief schil en zaden.Ze zijn heerlijk in fruitsalades, nagerechten of jam. Maar eet ze ook eens als vulling voor je zelfgemaakte flensjes of verwerk rode bessen in kwark als vulling voor een vlaaibodem.
Bessen: ijzer en koper
In de zomer kun je je tegoed doen aan lekker sappige rode bessen, ook wel aalbessen genoemd. Ze bevatten nauwelijks calorieën en hebben een heerlijk friszure smaak. Ze zijn rijk aan vitamine B1 en C. Daarnaast bevatten ze veel ijzer en koper.
Blauwe bessen zijn zoet, voedzaam, bevatten weinig calorieën en behoren daarom tot een van de gezondste stukken fruit. Ze zitten tjokvol antioxidanten en vitamines. Bovendien zijn de bessen een bron van vitamine K - en dat is goed voor je botten -, zitten ze vol vezels en boordevol vitamine E.
Let op: Hoewel blauwe bessen erg gezond zijn, is het wel verstandig om er rekening mee te houden dat deze fruitsoort fructose (fruitsuiker) bevat. Het eten van te veel fruit kan het afvallen vertragen. Daarom is het aan te raden om niet meer dan twee porties fruit per dag te eten.
De rode bes behoort tot de aalbes (Ribes rubrum). De witte bes behoort ook tot de aalbes, zodat er - behoudens de kleur van de bessen - eigenlijk geen verschil bestaat tussen rode en witte bessen.
Blauwe bessen en zijn rijk aan vitaminen A, C, B,B1, B2, B6, E en K.Daarnaast bevatten ze ook verschillende belangrijke mineralen als ijzer, calcium, magnesium, fosfor en kalium. Er zijn maar weinig producten die meer antioxidanten bevatten dan blauwe bessen.
De smaak kan je trouwens goed combineren met kruiden zoals kaneel, nootmuskaat, gember. Ook bij vis en vlees doen rode bessen het goed. Probeer eens een combinatie met basilicum of munt!
Maak deze dan schoon met azijn! Door gebruik te maken van azijn blijft je groente en fruit iets langer goed en verwijder je bacteriën en schimmels. De verhouding is 3 kopjes water en 1 kopje witte azijn. Was (Bos)bessen en frambozen nooit onder de kraan, hier gaan ze van kapot.
De rode bessen hebben een wrange, zure smaak, die veroorzaakt wordt door het hoge gehalte fruitzuren in de bes. Hierdoor worden de bessen meestal verder verwerkt in bijvoorbeeld jam of in sappen.
1. Rode bessen (4,4 g per 100 g) De rode bes bevat de minste koolhydraten in dit lijstje.
Gelukkig zit vitamine C in veel groente en fruit. Verder bevat de framboos vitamine B11, E en K. De mineralen die frambozen herbergen zijn: mangaan, magnesium, koper en kalium. Frambozen zijn rijk aan vezels die voor een goede darmwerking zorgen.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Denk aan vitamine A, C, E en K. Maar ook magnesium, foliumzuur en kalium zitten verpakt in een kiwi. In totaal zitten er 16 verschillende soorten vitaminen en mineralen in slechts één vrucht. Dat zorgt ervoor dat kiwi's een van de meest voedzame fruitsoorten is die je kan eten.
Dat ananas rijk is aan antioxidanten, heeft niet alleen een gunstige invloed op het voorkomen van ziektes. De vele antioxidanten in ananas, zoals vitamine C, koper, zink, foliumzuur en bètacartoon, hebben een positieve invloed op vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Fruit is een integraal onderdeel van een gezond, evenwichtig dieet [1,2,3]. Als je diabetes hebt, kun je elk soort fruit eten. Wel kan het nuttig zijn om rekening te houden met het koolhydraatgehalte en het effect op de bloedsuikerwaarden [2,4,5].
Mensen die regelmatig appels, peren, blauwe bessen en druiven eten verlagen hun risico op diabetes type 2. Niet alleen het soort fruit telt, maar ook de hoeveelheid. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
De rode bes is veruit de laagste in kcal per 100 gram, namelijk 36kcal per 100gram. In tegenstelling tot 55kcal per 100gram appel en 52kcal per 100 gram blauwe bessen. Tevens bevat de rode bes de minste suikers, maar wel de meeste eiwitten en voedingsvezels! De rode bes bevat ook veel anti-oxidanten.
Zo bevatten blauwe bessen veel vitamines, zoals vitamine C en vitamine K. Daarnaast zijn ze rijk aan antioxidanten, die helpen bij het bestrijden van schadelijke stoffen in ons lichaam. Ook bevatten blauwe bessen veel vezels, wat goed is voor onze spijsvertering.