Wanneer verliefdheid en het gevoel een sprookje te beleven plaats maakt voor een emotionele kwelling en hel. Drama, conflict, twijfel, teleurstelling, verstikkend, gemene woorden, sorry's die niks betekenen,… zijn kenmerken van destructieve relaties.
Een destructieve relatie wordt gekenmerkt door hoge pieken en diepe dalen, door straf en beloning, net als een gokkast die dan weer wel en dan weer niet aan je uitkeert. Juist de onvoorspelbaarheid van de beloning maakt je verslaafd aan deze relatie.
In een gezonde relatie versterk je elkaar en haal je het beste in de ander naar boven. Bij een slechte relatie gebeurt het tegenovergestelde. De ander triggert jou continu om dingen te doen waar je later spijt van krijgt en tijdens ruzies worden de lelijkste dingen naar elkaar geroepen.
Dit ging van extreem controlerend gedrag, schoonouders die te veel invloed hebben tot complete afhankelijkheid van de ander. “Rode vlaggen wijzen erop dat je iets niet oké vindt, of iets niet oké is, in een relatie”, zegt psychotherapeut Katrien Koolen met een eigen podcast Over ons.
Jullie durven je kwetsbaar opstellen bij elkaar
Jullie voelen elkaar goed aan en vertrouwen elkaar door en door. Die hechte, veilige band zorgt er bovendien ook voor dat je je kwetsbaar durft opstellen bij je partner: vertellen wat er echt in je omgaat en ook je angsten en slechte kanten laten zien, werkt verbindend.
De letterlijke betekenis van toxisch is giftig. Het woord 'toxisch' wordt gebruikt om een groot aantal gezondheids-, sociale en milieuproblemen te beschrijven. In interpersoonlijke relaties wordt het woord toxisch gebruikt om iemand te beschrijven die door zijn gedrag onrust, angst en stress veroorzaakt bij anderen.
Mannen gaan jagen als jij ze niet nodig hebt
Als jij hem even negeert, betekent dat dat je hem niet nodig hebt. En precies dat activeert zijn jagersinstinct. Het tegenovergestelde is volgens de dating expert ook waar. Als hij het idee heeft dat je afhankelijk van hem bent, zal hij afstand nemen.
Buitengesloten zijn doet pijn. Het raakt in onze basisbehoefte. Je waant je in een emotionele achtbaan in niemandsland waarbij jij stuurloos in het achterste karretje zit. In de periode van het negeren raak je in bijna permanente staat van overlevingsgedrag, het vechten, vluchten of verstijven.
Je merkt dat hij je regelmatig een lief berichtje stuurt, hij vraagt hoe je dag was en hoe het met je gaat. Als hij iets tegenkomt wat hem doet denken aan jou, dan laat hij dat weten. Kortom, speel jij een grote rol in zijn leven, dan investeert hij in jullie relatie.
In een gezonde relatie moeten we kunnen zeggen wat we denken en voelen zonder dat we bang hoeven zijn dat de ander boos wordt of ons verlaat omdat we deze gevoelens hebben. Relaties waarin veel conflict is en waarin elkaar beschuldigen centraal staat, zijn geen gezonde relaties.
Je partner kan zich bijvoorbeeld niet afstemmen op jouw gevoelens, ook al geef je die wel aan. Of ontkent je gevoelens en doet je verzanden in eindeloze wel/niet discussies. Dit leidt op den duur tot vereenzaming binnen de relatie. Je 'verhongert' emotioneel als het ware.
Het verbreken is vaak moeilijk omdat je je door de angst en emotie laat regeren in plaats van door dat dal van wanhoop naar plezier, werkelijk geluk en nieuwe mogelijkheden toe durft te leven. Het is soms makkelijker ongelukkig aan te rommelen dan door de pijn en 'niet-weten' naar de toekomst te kijken.
Degene die alles en iedereen veroordeelt. Mensen die altijd hun oordeel klaar hebben zijn er als eerste bij om te zeggen als er iets niet goed is. Ze slagen er als geen ander in om je positieve gedachten over je passie te doen veranderen in negatieve gevoelens.
We spreken dan over toxische – giftige – mannelijkheid. Het woord giftig wordt gebruikt om erop te wijzen dat toxische mannen niet enkel slachtoffers maken in hun omgeving, maar dat ze ook zelf het slachtoffer zijn, vergiftigd worden door hun eigen gedrag. Vooral dat tweede aspect wordt vaak over het hoofd gezien.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
Wanneer hij deze verliest, verbrijzelt deze illusie. Dit verklaart waarom een narcist in turbo mode schiet wanneer je hem negeert. Doordat je geen contact meer opneemt, voelt een narcist zich machteloos en klein. Daardoor doen ze er soms alles aan om je weer terug te lokken zodat je hun zelfbeeld weer omhoog helpt.
Een man zal nooit moeite voor je doen als hij denkt dat je hem nodig hebt om je goed te voelen over jezelf. Leer dus altijd in de eerste plaats om van jezelf te houden. Dat klinkt super afgezaagd, maar het is echt waar. Zelfvertrouwen straal je uit en dat trekt andere mensen aan.
Je partner hoort je te accepteren zoals je bent, zo niet, dan is dat een red flag in je relatie. Het kan soms ook lastig te herkennen zijn, omdat het vaak heel onschuldig begint. Denk aan signalen zoals het veranderen van je haar of de manier waarop je praat. Als je dit herkent dan zit je niet in de juiste relatie.
Iemand die geen drive heeft zorgt al snel voor veel negativiteit. En laat dat nou precies zijn waar mannen niet van houden. Je eigen ding doen en zelfstandig zijn wordt gezien als aantrekkelijke eigenschappen, maar let wel op dat je niet hard to get speelt.
Je moet je voordoen alsof je dood bent voor hem. Vanaf vandaag kan hij niets meer over jou te weten komen, hij kan niet meer achterhalen hoe je je voelt, wat je aan het doen bent, of je er wel of niet mee zit etc etc. Negeren, wordt verteld, is het ergste wat je een narcist kan aandoen.
Een narcist drijft de mensen om zich heen tot wanhoop, noemt hen gestoord , en veel slachtoffers gaan dit geloven. De mensen die er heelhuids uitkomen, hebben moeite om nog mensen te vertrouwen.
Giftige mensen zijn mensen die je manipuleren voor hun eigen gewin. Dat kunnen mensen met een persoonlijkheidsstoornis zijn, stoornissen als Narcisme of Psychopathie(DSM,2013). Mensen met deze stoornissen manipuleren vaak om verschillende redenen, maar iemand hoeft niet perse een stoornis te hebben.
Wat je kunt doen: beseffen dat jij niet verantwoordelijk bent voor iemand anders gedrag. praat er met iemand over die je vertrouwt, maak er geen geheim van. hou een dagboek bij, schrijf op wat er feitelijk gebeurt zodat je niet in de gaslighter zijn realiteit getrokken wordt.