Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
Zoete aardappelfrietjes bevatten iets meer calorieën en koolhydraten, maar zijn ook voedzamer dan Franse frietjes. Het grootste verschil in voedingsstoffen is dat Franse frietjes geen vitamine A bevatten, terwijl zoete aardappelfrietjes juist veel vitamine A bevatten. Vitamine A is belangrijk voor uw zicht en immuunsysteem ( 2 ).
Da's de ovenfriet. Daar worden namelijk de minste extra vetten aan toegevoegd, waardoor ovenfrieten vaak het laagste aantal calorieën hebben.
Eet dikkere en grotere frieten als je dun wilt blijven. Dat is wat de Britse voedsel- en warenautoriteit FSA de Britten adviseert, omdat dikke patat minder vet opneemt en dus minder calorieën bevat.
Als je één of maximum twee keer per week frietjes of kroketjes of een gefrituurde loempia eet, is er weinig tot niets aan de hand. Maar 7 tot 10 keer is iets anders: dan verhoogt je risico op kanker.” Ook de eenzijdigheid in het dieet van de minister-president is volgens Mouha ongezond.
Dikke, recht gesneden chips absorberen minder vet, dus u gebruikt minder olie en het is gezonder voor uw klanten . 2. Frituur op 175–190°C Als u de olie op 175–190°C (350–375°F) brengt voordat u begint met frituren, krijgt u knapperigere, aantrekkelijkere chips die minder vet absorberen. Dat betekent dat u minder olie gebruikt.
Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
Sterker nog, de frietjes zijn 50% ongezonder dan die van welke andere keten dan ook , met in totaal 953 calorieën. "Frietjes bevatten veel zout en vet, wat een toch al ongezond fastfoodrestaurant in de gevarenzone kan brengen," legt het zorgplatform PlushCare uit.
Maar friet dat gebakken wordt in hard frituurvet (vast frituurvet in pakken) bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten. Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet. Het gaat om de juiste balans.
Five Guys heeft veruit de minst gezonde frietjes in ons onderzoek, terwijl KFC de vijfde minst gezonde is, met aanzienlijk minder calorieën en minder verzadigd vet dan Five Guys-frietjes. Franse frietjes hebben een hoog zout- en vetgehalte, wat een toch al ongezond fastfoodhoofdgerecht in de gevarenzone kan brengen.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Voor de lekkerste friet neem je iets bloemige aardappels zoals bintje, agria, désirée, première of santé. Deze hebben de juiste verhouding zetmeel en vocht om goede friet van te bakken; met een knapperig korstje van buiten en zachte, luchtige aardappel vanbinnen.
Gebruik olie of vloeibaar frituurvet. Dat bevat minder verzadigde vetten en is gezonder dan vast vet. Laat gefrituurde snacks uitlekken in het mandje. Leg ze daarna in een schaal of vergiet met keukenpapier.
Hoewel ze een gematigde hoeveelheid calorieën en vet bevatten, hebben ze vaak een lager natriumgehalte vergeleken met andere fastfoodfrietjes . Het is echter nog steeds cruciaal om uw inname te matigen en aandacht te besteden aan de portiegrootte, aangezien overmatige consumptie van elk fastfoodproduct een negatieve invloed kan hebben op uw algehele gezondheid.
#1 Gezondste fastfoodfrietjes: Wendy's
En tot slot, op onze nummer één plek staat Wendy's met de gezondste frietjes in de VS vandaag. Hun algemene statistieken waren indrukwekkend met slechts 239 calorieën, 31 gram koolhydraten, 8 gram verzadigd vet en 155 mg natrium.
En dus gaf McDonald's toe aan de publieke druk en veranderde hun frituurolie. Maar natuurlijk houdt het verhaal daar niet op, want de olie waarmee ze het talg vervingen was gehydrogeneerde plantaardige olie , die niet alleen niet zo lekker smaakte als het rundertalg, maar ook een flinke portie transvetten bevatte.
Eenmaal in onze keukens koken we ze in onze canola-mixolie, zodat u ze knapperig en heet kunt eten, precies zoals u ze wilt. Wilt u meer weten over onze frietingrediënten?
De snack met de minste calorieën is de hamburger: 253 kcal. Bij McDonald's zijn vijf salades te koop. De salade met kip bevat in vergelijking met de andere fastfoodrestaurants het kleinst aantal calorieën per portie: 137.
De winnaar als het gaat gezondste snack van de snackbar, is de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes. Hier wordt de snack niet gezonder van.
Het eten van gefrituurd voedsel is natuurlijk al niet gezond, omdat het sterk bewerkt voedsel is. Dus of je nu een patatje uit de frituurpan of uit de Airfryer eet, maakt qua voedingsstoffen eigenlijk niet veel uit. Beide varianten bevatten al weinig essentiële vitamines en vezels.
“ Magere frietjes bevatten doorgaans meer vet en verzadigd vet dan dikke frietjes in pubstijl, omdat de verhouding tussen het oppervlak en het volume veel groter is, waardoor er meer vet in kan.”
Niet alle fastfood is ongezond, maar afhaalmaaltijden bevatten doorgaans veel calorieën, verzadigde en transvetten, koolhydraten, suiker en natrium (zout), en weinig vezels, fruit en groenten. Herhaalde ongezonde voedselkeuzes kunnen in de toekomst een reflex van de ziekte zijn.
Diepvriesfriet wordt nog steeds gefrituurd! Erger nog, veel merken gebruiken transvetten en palmolie, wat niet ideaal is voor de gezondheid van het hart . Hoewel friet wel een snufje zout nodig heeft, bevatten veel merken in zakken minstens 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid natrium per portie.