Naturalisatie wordt verleend door de federale wetgevende macht. Er is in de Staat geen onderscheid van standen. De Belgen zijn gelijk voor de wet; zij alleen zijn tot de burgerlijke en militaire bedieningen benoembaar, behoudens de uitzonderingen die voor bijzondere gevallen door een wet kunnen worden gesteld.
De Belgische Grondwet (Titel II) beschermt ook de fundamentele rechten van burgers en buitenlanders in België, behalve in uitzonderlijke gevallen. De beschermde rechten zijn het recht op gelijkheid en non-discriminatie, burgerlijke en politieke rechten en vrijheden en het recht op eigendom.
De Grondwet kan pas worden gewijzigd als eerst een voorstel voor een zogenaamde overwegingswet is aangenomen. De behandeling van dat wetsvoorstel kan worden beschouwd als de eerste lezing van de Grondwetsherziening. Als beide Kamers het voorstel voor de overwegingswet hebben aangenomen, wordt de Tweede Kamer ontbonden.
De Belgische Grondwet
De grondwet bevat waarborgen voor alle categorieën grondrechten zonder enige hiërarchie, omvattende politieke, culturele en burgerrechten alsmede sociale en economische rechten – zoals het recht op onderwijs (artikel 24, lid 1) en het recht op eigendom (artikel 16).
Het recht als hoogste gezag
Het tegenovergestelde van de rechtsstaat is de politiestaat of de totalitaire staat. Een politiestaat is een staat waarin de overheid doet wat zij wil. De overheid houdt zich niet aan regels en kan bijvoorbeeld bepaalde burgers voortrekken.
In de Grondwet is ook vastgelegd dat bepalingen van verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties voorrang hebben op nationale wetgeving. Hierdoor is de Grondwet weliswaar de hoogste nationale wet, maar hoeft het niet de hoogst geldende wet te zijn.
Een koninklijk besluit kan door de regering worden uitgevaardigd zonder directe medewerking van het parlement. Een koninklijk besluit kan door een rechter getoetst worden aan de Grondwet, een formele wet niet.
De overheid moet de volksgezondheid in Nederland bevorderen en ze moet zorgen voor voldoende goede woningen. Verder schept de overheid voorwaarden voor ontplooiing en vrijetijdsbesteding. De overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid.
Eén van de manieren om de Belgische nationaliteit te verkrijgen is de 'naturalisatieprocedure'. Als u in het buitenland woont, kunt u een aanvraag tot naturalisatie indienen bij de Belgische ambassade of het consulaat van uw woonplaats.
Sinds 1 januari 2013 kunnen enkel personen die hun hoofdverblijfplaats hebben in België op basis van een wettelijk verblijf de Belgische nationaliteit vrijwillig verkrijgen. De aanvraag tot naturalisatie ((opent in nieuw venster)) wordt behandeld door de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers.
Zonder wettig verblijf zijn, betekent echter niet dat men helemaal geen rechten heeft. De Grondwet en bepaalde internationale verdragen garanderen ook rechten aan mensen zonder wettig verblijf, zoals bv. het recht op gezondheidszorg, onderwijs voor minderjarige, het recht om te huwen, enz.
De regering maakt wetten in samenwerking met de Eerste en Tweede Kamer (wetgevende macht). Een wet begint met een wetsvoorstel en is klaar na publicatie in het Staatsblad. Daartussen ligt een vast aantal stappen, die alle wetsvoorstellen moeten doorlopen.
Op Overheid.nl vindt u wetgeving en regelgeving van de overheid. Zowel de landelijke als de plaatselijke, bijvoorbeeld van uw eigen gemeente. In de wetgevingskalender vindt u informatie over wetten die eraan komen en de inwerkingtreding van nieuwe wetten.
Zijn verboden: gebruik, bezit, verkoop, telen, enz. van de stoffen die door de wet zijn omschreven. Er geldt een totaal verbod op drugsbezit, zowel voor meerderjarigen als voor minderjarigen.
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest daarentegen worden geen decreten uitgevaardigd, maar ordonnanties (uit het Frans: ordonnances), op basis van Art. 134 GW en de Bijzondere Brusselwet.
Alle Vlaamse regelgeving is ook opgenomen in de Vlaamse Codex. De Vlaamse Codex bevat alle Vlaamse wetgeving vanaf 1 januari 1964 en wordt permanent aangevuld. Via een zoekfunctie vindt u in de codex de decreten, besluiten van de Vlaamse Regering (BVR), ministeriële besluiten, omzendbrieven en andere besluiten.
Een Koninklijk Besluit is een besluit van de regering. Volgens artikel 47 van de Grondwet: 'Alle wetten en Koninklijke besluiten worden door de Koning en door één of meer ministers of staatssecretarissen ondertekend'. Er zijn twee soorten Koninklijke besluiten: Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).
Geen absolute vrijheid
De verschillende vrijheden en rechten zijn niet absoluut: een burger kan niet onbeperkt zijn gang gaan. Er bestaat bijvoorbeeld vrijheid van godsdienst, maar dat betekent niet dat een burger overal en altijd zijn geloof vrij kan uitoefenen.
De rijksoverheid mag burgers verplichten belasting te betalen. Welke belastingen burgers moeten betalen, staat in de wet. Werknemers betalen bijvoorbeeld loonbelasting over het loon dat zij verdienen. Ondernemingen betalen vennootschapsbelasting over de winst die de onderneming maakt.
In het algemeen geldt dat internationale verdragen (VN/Europa) bovenaan de rangorde staan, gevolgd door landelijke wetgeving zoals de Grondwet, Algemene wet bestuursrecht, Wmo, ministeriële besluiten en regelingen en tot slot de provinciale en gemeentelijke verordeningen en beleidsregels.
De Grondwet is de hoogste nationale wet voor de Nederlandse staat; andere wetten dienen haar bepalingen in acht te nemen. ...
Voorbeelden van landen zonder geschreven grondwet zijn het Verenigd Koninkrijk en Israël. Het constitutioneel recht ligt daar vast in wetten, gewoontes en rechtspraak. Het Verenigd Koninkrijk was een van de eerste landen met een (zij het beperkte vorm van) grondwet. Dat is de Magna Carta uit 1215.