Uit onderzoek is gebleken dat het eten van donkere chocolade (met minstens 70% cacao) de waardes van de HDL cholesterol aanzienlijk kunnen verhogen.
Pure chocolade verhoogt het goede cholesterolgehalte
Onderzoeken tonen aan dat het eten van pure chocolade de hoeveelheid aan goed cholesterol verhoogt en de hoeveelheid aan slecht cholesterol verlaagt. Dit komt doordat cacao antioxidanten bevat die kunnen voorkomen dat er schade ontstaat door oxidatie.
Rauwe chocolade is gezonder, dat stofje flavonoïde is hier beter behouden door een andere bereiding. Wat betreft de verzadigde vetten, dit zit dus wel meer in pure chocolade. Dit komt door de cacaoboter. En hoe puurder de chocolade, des te minder suikers het bevat.
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Integendeel. Eenmaal opgenomen door uw lichaam produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte in feite verlagen en uw bloedvaten helpen reinigen. Cacao bevat slechts 20% verzadigde vetzuren, minder goede vetzuren dus.
Uit onderzoek blijkt dat pure chocolade kan helpen om het HDL-cholesterol te verhogen en het LDL-cholesterol juist te verlagen. Daarnaast helpt het om de oxidatie van LDL-cholesterol tegen te gaan (dankzij de antioxidanten die erin zitten).
Walnoot koekjes zijn gezond
Walnoten bevatten bijzonder veel onverzadigde vetten en die zijn erg belangrijk voor ons. Walnoten zorgen voor een toename van het goede HDL cholesterol en een afname van het slechte LDL cholesterol in ons bloed.
Kies voor magere vleessoorten en vleeswaren. Kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas. Beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak. Kies andere, vetarme bereidingsmethoden (bijvoorbeeld grillen in plaats van bakken).
Uit onderzoek blijkt steeds weer dat pure chocolade veel gezondheidsvoordelen heeft. Zo verlaagt het de kans op hartziekten en diabetes, voorkomt het bloedstolsels, verbetert het geheugen, verlaagt het cholesterolgehalte en voorkomt het zelfs bepaalde vormen van kanker.
Fruitsap bevat geen vetten en dus verwachten we daar geen impact van op onze cholesterol. “Wanneer we het hebben over cholesterol, moeten we vooral kijken naar de vetten in onze voeding”, legt Sels uit.
Drink meer water
Probeer dagelijks 1 tot 2 liter (6 tot 8 glazen) water of andere suikervrije dranken te drinken. Suikerhoudende dranken en alcohol worden het best vermeden om allerlei gezondheidsproblemen te voorkomen, waaronder een hoog cholesterolgehalte.
Witte chocolade is het ergst: het bevat meer calorieën dan melkchocolade en meer suiker dan pure chocolade.
Wil je een gezond stukje chocolade eten, kies dan voor rauwe chocolade. In deze chocolade zit veel meer cacao dan in andere soorten chocolade. Daarnaast worden de bonen koud gemalen in plaats van gebrand; hierdoor blijven de gezonde stoffen beter bewaard.
Proef de verfijnde smaken en het vakmanschap van Taiwan met elke hap van Fu Wan Chocolate. Winnaar van onder meer de 'beste pure chocolade ter wereld' van de International Chocolate Awards wereldfinale.
Het hoofdingrediënt van warme chocolademelk, cacao, bevat talloze gezonde elementen zoals antioxidanten zoals flavonolen en fytosterolen die het LDL-cholesterolgehalte in het bloed snel verlagen en zo beschermen tegen vroege hartkwalen, coronaire hartziekten of hartaanvallen.
Wees matig met suiker en zout.Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Het is wetenschappelijk bewezen dat polyfenolen (de antioxidanten in cacao) de hoeveelheid cortisol (het belangrijkste stresshormoon) in je lichaam kunnen verlagen. Pure chocolade kan je humeur letterlijk verbeteren — iets om in gedachten te houden als je een reep Dove-lekkernijen naar binnen werkt.
Voor een goed cholesterolgehalte, raden we aan om je in elk geval te houden aan: 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Elke dag een handje ongezouten noten.
Magere melk , yoghurt en kaas zijn betere opties voor mensen met hartziekten of een hoog cholesterolgehalte.
Om het meeste uit het toevoegen van chocolade aan uw dieet te halen om uw cholesterol te verlagen, kiest u producten met een hoog cacaogehalte die de minste hoeveelheid verwerking hebben , wat het flavonoïdegehalte verlaagt. Producten met hoge hoeveelheden cacao zijn er trots op en percentages worden prominent op het etiket weergegeven.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Snacks worden ook nauw in verband gebracht met hogere percentages obesitas en hoge cholesterolwaarden. Vermijd ongezonde snacks, zoals chips, crackers, gefrituurd voedsel en andere verpakte voedingsmiddelen .
Yoghurt of andere zuivelproducten zijn niet positief of negatief voor het cholesterolgehalte in uw bloed. De Gezondheidsraad raadt dagelijks 2 porties zuivel, waaronder melk en yoghurt aan omdat het bijdraagt aan een gezonde voeding. Met name yoghurt beschermt tegen diabetes.
Maak sandwiches en wraps hartgezond door ze te vullen met groenten, fruit, noten en stukjes kip, tonijn of kalkoen . Beperk ingrediënten als kaas, spek en bepaalde smaakmakers (zoals mayonaise of saladedressing) tot een minimum, omdat deze het cholesterol kunnen verhogen.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.