De opvallende gaten in de bladranden van heesters zijn het gevolg van vraat van de volgroeide snuitkevers. De volwassen kevers eten van het blad en blijven daarbij vaak enige tijd op één locatie. Vandaar de, vergeleken met het formaat van de kevers, vrij grote gaatjes die het beeld geven van een enkele grote hap.
De snuitkevers, waaronder de taxuskevers zijn zeer goed te bestrijden met insectparasitaire nematoden. Insectparasitaire nematoden (ook wel aaltjes genoemd – niet te verwarren met schadelijk plantparasitaire aaltjes) zijn microscopisch kleine aaltjes die in symbiose leven met een bacterie.
De katoensnuitkever (Anthonomus grandis) tast katoengewassen aan; deze kever legt zijn eieren in katoenbollen en de larven eten hun weg naar buiten. Sommige snuitkevers worden gebruikt voor biologisch bestrijdingsmiddel tegen invasieve planten.
Kevers zijn gevleugelde insecten waarvan de voorvleugels twee harde schilden vormen. Afhankelijk van de keversoort voeden ze zich met planten, hout of vlees. Bij deze kevers vormen de hout- en bladetende soorten een bedreiging voor je tuin.
Ze kunnen niet vliegen; de vleugels zijn aan elkaar vastgegroeid.
Snuitkevers en planten
Zeker in de tuin kunnen snuitkevers flink wat schade aanrichten. Aangevreten planten, slecht groeiende planten, of planten die doodgaan, snuitkevers kunnen echt een probleem zijn. Snuitkevers zijn gek op wortels van planten.
Omdat er verschillende stadia naast elkaar leven is de taxuskever en zijn larve altijd aanwezig. De cyclus overlapt omdat zowel de kever als de larve in de winter overleven. De inheemse taxuskever leeft ongeveer 1 jaar de uitheemse soorten kunnen wel 3 tot 4 jaar leven.
De kortschildkever kan flink bijten
De stinkende kortschildkever is een van de bekendste bijtende kevers. Deze kever is donkerbruin tot zwart van kleur en kom je voornamelijk in de container of vuilnisbak tegen. Wanneer hij verstoord wordt dan steekt hij zijn staart in de lucht.
Torren zijn kevers, en kevers hebben kaken, ze kunnen bijten. Dat onderscheidt ze van andere insecten met zuigsnuiten, zoals wantsen. Kevers maken een volledige gedaanteverwisseling door (eitje, larve, pop, volwassen imago). Dat onderscheidt ze van wantsen.
Vijanden van de kever zijn o.a. vogels, reptielen, amfibieën, zoogdieren en insecten. Kikkers, egels en vogels eten de meeste kevers.
Ze leven in dennen. De larve mineert in de dennennaalden. De kever overwintert. April - oktober.
Gaat het wellicht om een hele plaag? Met een grijze kever in huis zal dit door voedsel komen die u niet afgesloten heeft of die u niet bewaard heeft in een koele of geventileerde ruimte. Een grijze kever in huis is te voorkomen door dit wel te doen.
Kleine zwarte beestjes in bed zijn mogelijk vlooien of bedwantsen. De beste aanwijzing hiervoor is als je 's morgens regelmatig opstaat met heftig jeukende rode beten. Kunnen het geen muggen zijn? Mogelijk wel als je eerst gezoem hoort.
Hedera (klimop)
Heb je mooie klimop in je tuin en ontdek je kleine hapjes uit de randen van de bladeren? Dan is de kans groot dat de taxuskever hier actief is geweest. Ook hier is het aan te raden om goede potgrond te gebruiken en je hedera regelmatig te bemesten, zodat deze beter weerbaar is tegen de taxuskever.
De meest gevoelige planten zijn Azalea's, Sedum, Tiarelli, Hydrangea (Hortensia), Primula, Rhododendron, Taxus, Camellia, Cyclamen, Fuchsia, Skimmia, ... maar er zijn nog vele anderen soorten die ook te beurt kunnen vallen. Alles hangt ervan af welke sierplanten in je tuin staan.
Natuurlijke vijanden van de taxuskever zijn kippen en loopeenden. Zij eten de larven van de taxuskever!
Bij insecten die geluid horen, zitten de “oren” niet altijd op hun poten. Ze kunnen zich bijna overal op het lichaam bevinden. Bij de grote wasmot zitten de oren aan de onderkant (de kant waar ook de poten zitten) van het achterlijf.
Deze diertjes zijn ongevaarlijk voor de mens: meestal zuigen ze plantensappen en sommige soorten zijn daarom soms plaagsoorten voor de land- en tuinbouw. De mens steken of bijten ze niet.
Er kleven geen gezondheidsrisico's aan het eten van de insecten die per ongeluk in een zak sla belanden. Het zijn gewoon extra proteïnen dus eigenlijk is het zelfs gezond om af en toe een tor op te eten.
Het laatste stadium, als vliegende kever, is alleen maar bedoeld voor de voortplanting: partner zoeken, paren en eitjes leggen. Langer dan een paar weken vliegen de meikevers niet, dan sterven ze.
De drie meest voorkomende drooghoutboorders in woningen zijn de bruine spinthoutkever (Lyctus brunneus), de gewone houtwormkever (Anobium punctatum) en de huisboktor (Hylotrupes bajulus), waarvan vooral laatstgenoemde soort zeer destructief te werk kan gaan.
Als je wakker wordt met beten, heb je zeker en vast last van bedwantsen in de slaapkamer. Bedwantsen zijn niet de enige bijtende insecten die voorkomen in uw huis. Er is nog een groot aantal andere vervelende insecten die de mens ook bijten of steken, zoals vlooien, muggen, spinnen of mijten.
Nematoden voor biologische bestrijding kun je kopen bij Biogroei.
Wantsen zowel als kevers kunnen vaak vliegen, en bij beide groepen worden de verharde vleugels (de dekschilden) tijdens de vlucht omhoog geklapt.
Compost Speciaal is niet meer leverbaar..
Het beste alternatief zijn de aaltjes of nematoden die alleen de larve bestrijden.