Deze wortel is lichtzoet van smaak en kun je prima rauw eten als snack. Je kunt de bospeen ook kennen onder de naam waspeen.
Waspeen is niets anders dan de bekende bospeen, alleen dan zonder loof en gewassen. Lekker makkelijk, even afspoelen en je kunt er zo mee aan de slag. Ook hiermee kun je tal van combinaties maken. Als kinderen zien dat je waspeen pakt snoepen er ze er graag van mee!
Wat doet waspeen met je gezondheid? Wortels bevatten A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 en E plus nog goede mineralen. Door al die gezonde voedingsstoffen werken wortels vaatverwijdend. Dit is vooral belangrijk als je wat meer op leeftijd komt.
Waspeen lijkt erg op de bospeen, maar heeft geen loof. Meestal wordt de waspeen gewassen aangeboden en de smaak is minder uitgesproken. Het is een jonge peen die in de winter wordt opgeslagen en is het hele jaar verkrijgbaar.
Winterwortels kun je een paar weken bewaren. Dat maakt ze ideaal om standaard in huis te hebben. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt ze ook koken, bakken, roerbakken en stoven.
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Het bekendste gezondheidsvoordeel van wortels is dat je ogen er baat bij hebben. Dit komt door het hoge gehalte aan beta-caroteen. Dit stofje kan in je lichaam omgezet worden in vitamine A, dat onder meer nodig is voor het goed functioneren van de ogen. Met name voor het aanpassen van je ogen in de duisternis.
Waspeen. Dan is er ook nog de waspeen. De naam zegt het al: gewassen, maar vaak ook ingevroren en daarom het hele jaar door verkrijgbaar.
Is het eigenlijk wel nodig om de schil van de wortel te halen? De schil zelf voegt niet veel toe qua smaak of vitaminen, máár de meeste smaak van de wortel zit direct onder de schil. Als je de wortel schilt, haal je snel de meeste smaak van je oranje groente af. In dit geval kun je ze dus schrapen.
Dikke wortelen zijn minder eenvoudig te koken en te bereiden. Kies jonge wortels voor de zoete smaak. Dunne, jonge wortels zijn het zoetst.
Bospeen heeft een zoete en typische wortelsmaak. Je kunt bospeen zowel rauw als gekookt eten. De bospeen geeft een salade een heerlijke knapperige bite, maar combineert ook goed met bijvoorbeeld peultjes of doperwtjes.
Dat is al een heel stuk gezonder! Maar als je op zoek bent naar de ultieme gezonde snack dan kom je uit op de wortel! In tegenstelling tot de meeste andere gezonde groenten kun je een wortel lekker rauw eten net zoals een appel of banaan. Het is een van de weinige groentes die je eet alsof het een stukje fruit is.
Eet wortels
In wortels zit bètacaroteen: een stofje dat er daadwerkelijk voor kan zorgen dat je huid bruiner oogt. Let wel: om dit te bewerkstelligen moet je wel een paar glazen wortelsap én één à twee wortelen per dag eten.
Reken voor een normale portiegrootte op 200 tot 250 gram per persoon. Wortelen bewaren kan tot een maand lang, op een koele en donkere plaats buiten de koelkast.
Waspeen kun je 3-5 dagen in de koelkast bewaren.
Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in. Je kunt je wortels ook schoongemaakt en in stukjes rauw invriezen, op voorwaarde dat je ze daarna ingevroren in de kookpot doet en meteen klaarmaakt.
Wat is het verschil tussen de bospeen en waspeen? Joris “Het belangrijkste verschil zit 'm in het loof. Bij een bospeen zit het loof er nog aan, bij een waspeen is deze verwijderd. Een bospeen is vaak een jong geoogste waspeen.
Ze bevatten namelijk veel mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, foliumzuur en fosfor, die weer allemaal andere voordelen met zich meebrengen. Zo helpt het eten van wortels bij de opbouw van sterke botten en tanden, het behoud van een gezond zenuwstelsel en een gezonde bloeddruk.
Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel). Ze zijn er van nature voor de bescherming van de vrucht of groente, en daarom zitten ze vol antioxidanten zoals vitamine C en E. Een hoog gehalte aan voedingsvezel maakt de schil lekker stevig.
Wie biologische wortels koopt, moet er het loof er zelf nog afsnijden. De meeste mensen gooien die groene bladeren gewoon weg, ook al zijn ze een uitstekende bron van vitamine A. Stop ze samen met wat olie, kaas en noten in een blender voor een verrukkelijke pesto.
De paarse wortel is speciaal gekweekt voor z'n paarse kleur. Die wordt veroorzaakt door het hoge gehalte anthocyanine: een stofje dat ook extreem goed is voor je hart en bloedvaten. De eerste witte wortels kwamen uit Perzië (nu Iran) en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht.
Wortelen kan je ook bewaren in de diepvries. Snijd de groenten eerst in reepjes of plakjes. Blancheer ze daarna voor je ze in een gesloten (diepvries)zakje stopt. Op deze manier kan je wortelen bij een temperatuur van -18°C tot 12 maanden bewaren.
Waarom mogen er geen wortelen gegeten worden tijdens een proteïnedieet? Gekookte wortelen hebben een hoge glycemische index. Dit betekent dat de koolhydraten (suikers) in de wortelen snel in de darmen worden verteerd en hierdoor ook snel in het bloed worden opgenomen waardoor de bloedglucose spiegel te snel stijgt.
Wortelen zitten, dankzij het stofje bètacaroteen (ook wel vitamine A), bomvol anti-oxidanten die je huid versterken en een helend effect hebben. Daarnaast vind je het mineraal silicium in wortelen en dit vertraagt het verouderingsproces van je huid en is goed voor de aanmaak van collageen (wat weer rimpels tegengaat!).