Op een balkon kunnen winterharde vaste planten in een pot worden gehouden, waardoor de groei ingeperkt wordt, maar de weelderige groei van bloemen niet minder wordt. Een aantal sterke vaste planten voor in potten op het balkon zijn Crocosmia, Fuchsia, Kattenkruid en Mexicaanse Madeliefjes.
Wintergroene, bladhoudende of groenblijvende vaste planten behouden hun blad in de winter en kunnen ook nog eens heel mooi bloeien. Deze vaste planten bloeien per soort gemiddeld maar zo'n drie weken, voor de rest moeten ze het hebben van hun blad.
Allereerst kunnen rozen heel goed tegen zon. Sterker nog, die mogen volop zon hebben. Ook phloxen, klaprozen, lupinen, ridderspoor, duizendschoon, vlinderstruiken, lavendel, stokrozen, margriet, nepeta (kattenkruid), helenium (zonnekruid) en rudbeckia kunnen goed tegen zon.
Ze groeien snel en bloeien nog hetzelfde jaar. Tijdens de winter sterven ze af. Typische bloemen in een bloemenakker zijn: korenbloem, klaproos, kamille, gele ganzenbloem, bolderik …
Voor in de tuin kun je de rododendron gebruiken als losse plant of je kunt er een heg van maken door meerdere planten naast elkaar te planten. De plant zal zijn bladeren het hele jaar door behouden, wat zorgt voor een mooie groene toon in jouw tuin.
Groenblijvende hagen zorgen het hele jaar door voor een prachtige omlijsting of kadering van de tuin. Bekende groenblijvende haagplanten zijn de thuja, taxus en de laurierkers. Als vervanger van de buxus wordt de Japanse hulst vaak aangeplant.
Denk bijvoorbeeld aan bloemen als cyclamen, viooltjes en helleborussen. Maar ook siergrassen, groenblijvende planten, klimop, winterheide en struiken met gekleurde takken doen het goed.
Gelukkig zijn er ook terrasplanten die vragen om schaduw. Vlijtige liesjes, Begonia's en Streptocarpus zijn de bekendere zomerbloeiers. Ook een geranium doet het meestal vrij goed in de schaduw. Heb je bloempotten die om grotere planten vragen, dan zijn hosta's en hortensia's zeker een optie!