De beste (gemiddelde) temperatuur om bier te drinken is tussen de 7 en 10 graden. Dan heeft het bier het meeste smaak. Als je het bier te koud serveer verliest het juist wat van de smaak. Bier op de juiste temperatuur geeft je de juiste smaak, in plaats van verdoofde smaak pupillen bijna bij bevroren dranken.
De temperatuur van bier heeft veel invloed op de smaak ervan. Net als bij eten en bij andere dranken geldt: hoe kouder het wordt genuttigd, hoe minder aroma's vrijkomen. En laten die vluchtige aroma's nou essentieel zijn voor de smaakbeleving van bier.
De klassieke pils heeft een biertemperatuur van 3 tot 5 graden Celsius. Plaats een pils achteraan of onderaan in de koelkast waar het lekker koel is. Meer en meer wordt een pils ook rond het vriespunt gedronken. Drink de pils niet té koud, want dan blijft er niets meer over van de smaak.
Als je bier bevriest, verliest het z'n koolzuur en daarmee een belangrijke component van de verfrissende, dorstlessende bieren. Ook kan er smaakverandering optreden. Bier bevriezen is dan ook af te raden. Bewaar bier in een koele donkere ruimte.
Temperatuur. Kies voor een koele plaats, maar niet de koelkast. Bij warmte zal het oxidatieproces van bier sneller verlopen. Bier wordt best bewaard in een constante temperatuur tussen 10 en 15°C.
Je kunt bier een week of twee op kamertemperatuur bewaren zonder een merkbaar verschil te proeven. In sommige gevallen is dat op te rekken naar een maand, maar na zo'n lange periode op kamertemperatuur wordt de smaak van bier beduidend minder. Idealiter bewaar je bier op een temperatuur tussen de 1 en 7 graden Celsius.
Oud bier is namelijk niet schadelijk voor de gezondheid. Enkele jaren geleden werden brouwers door de EU verplicht om houdbaarheidsdatums op hun bierflesjes te zetten. Iets waar veel protest op kwam, want bier bederft niet. Het kan wel anders gaan smaken en na lang bewaren kan er een vertroebeling optreden.
Vriespunt bier
Bier bestaat uit een paar ingrediënten zoals water en alcohol. Water heeft een vriespunt van 0° graden Celsius. Dat houdt in dat bij een temperatuur van 0° graden Celsius of lager, water gaat bevriezen en dus ijs wordt. Het vriespunt van alcohol is daarentegen -114° graden Celsius.
Het klinkt misschien raar, maar bevroren bier kun je wanneer dit ontdooid is gewoon drinken. Wel is het zo dat door het bevriezen de structuur en daarmee de smaak van bier iets verandert. Door bier geleidelijk te ontdooien en temperatuurschommelingen te vermijden, blijft de smaak van bier ook na ontdooien lekker.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
Bieren met een lage gisting worden over het algemeen kouder gedronken, zoals de klassieke pils of witbier die best gedronken worden tussen de 3 en 5°C. Deze plaats je dus best achteraan of onderaan in de koelkast, de koelste plek in de koelkast.
Jupiler heeft een zacht bittere smaak en bevat 5.2% alcohol. Het wordt het best gedronken op een temperatuur van 3 °C, met een flinke schuimkraag. Jupiler Blue is een variant op Jupiler en werd in 2006 geïntroduceerd.
Alcohol veroorzaakt het onwillekeurig samentrekken en ontspannen van je spieren. Dit wordt een tremor genoemd. Alcohol veroorzaakt meer van dit soort effecten, overwegend als je stopt met drinken. Zoals transpireren, vermoeidheid, onrust en koude rillingen.
Iemand kan een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille (promillage is de maat die de concentratie in het bloed aangeeft). Dit bereik je door meer dan 20 glazen alcohol in een paar uur te drinken. De kans op bewusteloosheid is dan groot. Ook is er dan sprake van levensgevaar.
"Door warmte in de zon neemt de bloedtoevoer wel toe. Alcohol wordt daardoor sneller opgenomen in het bloed en het komt sneller in de hersenen. Je voelt het effect van de alcohol dan sneller.
Voor al pre-gekoeld bier moet u rekenen op een maximum van 20 minuten. Als je dit vergeet, barst het diepvriesbakje kapot in de vriezer. Hoe lang blijft bier houdbaar? Over het algemeen is bier 6 à 9 maanden houdbaar, ongeacht of je dit buiten de koelkast bewaart of in de koelkast.
De koelkast- of vriezerupgrade
Ongeveer zoals dat het geen goed idee is om een natte jas aan te trekken als het buiten vriest. Pak je flesjes en blikjes in natte jasjes, en je kunt binnen drie kwartier (in de koelkast) tot een kwartiertje (in de vriezer) genieten van een perfect gekoelde Coke!
Het is zeker mogelijk wijn in te vriezen, hoewel de wijn wat gaat inboeten qua smaak tijdens het ontdooien. Door het invriezen verhoog je het gehalte water in de wijn. Maar je kan de blokjes ingevroren wijn wel nog gebruiken om bijvoorbeeld sauzen op smaak te brengen.
Het vriespunt komt steeds lager te liggen naarmate het alcoholpercentage van de drank hoger is. Dus in theorie zou je zelfs 100% alcohol kunnen bevriezen. Maar de grens bij de ´normale´ vriezers zal bij 30 a 40% liggen.
Neem hersluitbare plastic ziplock zakjes en vul ze voor de helft met water. Maak de waterzakjes plat en leg ze in de vriezer. Na +/- 2 uur zijn de zakjes bevroren en kun je ze bij het pils in je rugzak doen.
Bij het absolute nulpunt zijn alle stoffen vast. Voor elke stof kun je het vriespunt en kookpunt opzoeken. Toegevoegd na 23 uur: Ik word terecht gecorrigeerd dat helium zelfs rond het absolute nulpunt bij een normale druk nog vloeibaar is.
Mannen die meer dan 14 standaardglazen per week drinken en nooit meer dan 5 glazen per gelegenheid drinken overmatig. Bij vrouwen is deze norm iets anders: als zij meer dan 7 standaardglazen per week achteroverslaan en nooit meer dan 3 glazen per gelegenheid dan drinken zij overmatig veel.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Na een jaar op de tweede plaats te hebben gestaan heeft de gespecialiseerde Amerikaanse website RateBeer het Belgische trappistenbier Westvleteren 12 opnieuw gekroond tot beste bier van de wereld. Dat meldt de website ratebeer.com.