Het oudste sinterklaasgebruik is het zetten van een schoen. In Nederland doet men dit vanaf ten minste de 15e eeuw, toen armen hun schoen in de kerk zetten en rijke burgers daar geld in stopten, dat onder de armen werd verdeeld.
Sint Nicolaas zelf is veel ouder. Nicolaas van Myra, bisschop van het plaatsje Myra in het zuidwesten van het huidige Turkije, stierf op 6 december 342. Vanaf de dertiende eeuw wordt zijn naamdag gevierd. Pas later worden daar in het bijzonder kinderen bij betrokken.
Rond het jaar 300 na Christus was Nicolaas de bisschop van Myra. Hij deed veel goeds voor de mensen. Daarom verklaarden de mensen hem na zijn dood heilig. Zijn naam werd Sint-Nicolaas.
Zijn Griekse naam Nikolaos betekent zoveel als 'overwinnaar van het volk'. Hij werd bisschop van Myra en zou zijn overleden op 6 december 340. Tijdens zijn leven zou hij onder meer Jeruzalem bezocht hebben. Over zijn daden als bisschop gingen al snel wonderlijke verhalen rond die pas eeuwen later werden opgeschreven.
Vijf tips om aan opdrachten te komen om als Sint en Piet te spelen. Plaats (gratis) advertenties in supermarkten, op Marktplaats of op social media. Leg flyers neer in bijvoorbeeld speelgoedwinkels of kinderdagverblijven. Voor een klein bedrag plaats je al een kleine advertentie in een huis-aan-huiskrant.
Kinderen stoppen steeds eerder met geloven in Sinterklaas. Eerder stopte het geloof rond het achtste of het negende jaar, maar heel veel kinderen weten op hun zesde al dat Sinterklaas niet echt is.
Iedere Sint verdient 100 euro netto per opdracht. De pieten die iets bijzonders kunnen krijgen 250 euro per opdracht. De stagiaires krijgen een stagevergoeding. Dan heb je nog de onkosten.
Hier wordt op verschillende zaken geduid: De vrouw van Sinterklaas, in Bergtesgaden Nikoloweib genoemd. In Venray is sinte Berb (Barbara) de begeleider/vrouw van Sint Nicolaas en in Friesland ging zij, zo zegt men, rond onder de naam Sintele-Zij. Dat Sinterklaas en/of de Zwarte Pieten door een vrouw worden vertolkt.
De eerste afbeeldingen van de zwarte knecht komen uit 1850. In het prentenboek Sint Nikolaas en zijn knecht (van onderwijzer Jan Schenkman) is een nieuw soort Sinterklaas te zien, met een nieuw element in het verhaal: een hulpje. Een donkere man met kleurige kleding.
Eén tikje met de ring en de deur gaat open..."
Dit jaar wordt het paard van Sinterklaas 9 jaar oud. Het duurt namelijk ongeveer 6 jaar voordat het skelet van een paard helemaal volgroeid is en bereden mag worden. Als dit eerder gebeurt dan kan een paard last van zijn rug krijgen.
Waarom dan 5 december? We vieren dus niet de geboorte van Sint-Nicolaas, maar zijn sterfdag. De traditie om pakjesavond te vieren op de vooravond van zijn sterfdag, is ontstaan doordat kinderen vroeger hun schoen zetten op 5 december, waarna de Sint hem vulde met cadeautjes.
Nicolaas van Myra werd geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, hedendaags Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het Romeinse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342.
Uit de geschiedenis blijkt dat onze pakjesavond al bestaat sinds 1874. Sint-Nicolaas, de bisschop uit Turkije, is op 6 december gestorven. Oorspronkelijk mochten kinderen daarom op 5 december altijd de schoen zetten, waardoor ze op 6 december een cadeau kregen.
Daarom kwamen er vijf pietjes bij in 1934. Na de Tweede Wereldoorlog had Sinterklaas voor het eerst hulp van een massa Zwarte Pieten. En sindsdien is het aantal pieten enorm gegroeid. Volgens het Meertens Instituut zijn er momenteel ruim 4000 pieten in Nederland!
Het kan ook zijn dat Sinterklaas toch gekozen heeft voor een rustige plaats om te wonen op het vasteland van Spanje zoals in het ongeveer 80 inwoners tellende dorp San Nicolás del Real Camino in de provincie Palencia in de deelstaat Castilla y León.
Aan de rol van Hoofdpiet is vanaf 1964 bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Nederland gestalte gegeven door de volgende personen: Willem Nijholt (1964) Jaap Maarleveld (1965-1967) Piet Römer (1968-1975, 1977-1980, 1982-1983) alias Señorpiet, in 1976 en in 1981 niet aanwezig bij de Landelijke Intocht.
En de lievelingskleur van de goedheiligman? Dat zijn er veel, maar onder andere wit, want 'Amerigo is wit'. Sinterklaas is zo verknocht aan zijn bekende paard, dat hij even vergat dat Amerigo met pensioen is gegaan.
Ruim vijftien miljoen Nederlanders kunnen we verdelen over ruim 500 van zulke gemiddelde woonplaatsen, en in totaal zal de goedheiligmandus zo'n 15000 helpers moeten inhuren.
Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Hulpsinterklaas dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.
Begint je kind hierdoor te twijfelen, zeg dan dat hij of zij gelijk heeft en dat het inderdaad wel een beetje gek is. Vaak zoekt je kind dan zelf naar een uitleg. Zo komt hij of zij er zelf achter dat Sinterklaas niet echt is. Als je kind twijfelt, kan je beter eerlijk vertellen dat Sinterklaas niet bestaat.
Als een jongen of een meisje ondeugend of te druk is geweest zal Sinterklaas hem of haar wel aanspreken. 'Ik zeg dan tegen het kind dat het fijn zou zijn als hij of zij in de klas voortaan rustig op zijn of haar stoel zal zitten.
Sinterklaas bestaat (niet)!
Voor alle ouders die worstelen hoe je kind te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat is dit een heel leuk boek. Je houdt het beeld van Sinterklaas intact en legt uit hoe Sinterklaas tot stand is gekomen.
In Nederland en België is de mijter vooral bekend als het hoofddeksel van Sinterklaas, een traditioneel figuur gebaseerd op de bisschop Nicolaas van Myra.