Ze houden van eten, ze leven voor eten, ze eten eten en ze praten over eten. Ze staan handenwringend op de menukaart van een restaurant te kijken. Het is natuurlijk algemeen bekend dat de prettigste mensen de mensen zijn die van eten houden. Elke Italiaanse vrouw valt in deze categorie.
Sophia Loren en Monica Bellucci zijn archetypen van vrouwlijke elegantie en schoonheid. Italianen hebben oog voor de schoonheid van mensen én de schoonheid van dingen. Het beste design komt uit Italië, en niet omdat er de beste scholen zijn gevestigd voor mode en grafische of industriële vormgeving.
Italiaanse mannen: echte charmeurs
Het zijn enorme flirts en ze maken dames graag het hof. Maar wat dat betreft zijn het ook echte heren; aan het einde van een date geen ongemakkelijke situaties, want de man in kwestie pakt resoluut de rekening om te betalen.
Italianen zijn traditioneel, gastvrij en warm maar ook heel zeker van hun zaak; Er gaat niets boven hun land, keuken en gewoontes! Dit artikel beschrijft de belangrijkste omgangsvormen die zeer gewaardeerd worden als je je als toerist in Italië begeeft.
Steden weten je steeds weer te verrassen. Nederland is een land dat op veel gebieden voorop loopt in de ogen van Italianen. Op het gebied van waterbouw, architectuur, design, duurzaamheid. Italianen vinden dit mooi en daarom wordt er veel over bericht in de Italiaanse media.
Italiaans temperament
Ze spreken bijvoorbeeld vaak nogal luid. Dat komt omdat ze opgroeien in grote, gezellige families en daar leren luid te spreken om boven het lawaai gehoord te kunnen worden. Ze nemen het ook niet zo nauw met stiptheid want spontaneïteit is veel belangrijker.
Je wegsturen is onbeleefd in Italië, dus als jij niet om de rekening vraagt, kun je lang wachten. What is this? Wat je in de supermarkt al niet mag, accepteert de marktkoopman al helemaal niet: het vastpakken en bekijken van de koopwaar. Er zijn fanatiekelingen die zelf klappen uitdelen, hebben we vernomen.
Maak een veilige selfie in Milaan
De stad in het noorden van Italië heeft ook nog wat andere verboden uitgevaardigd, waaronder een verbod om glas en blikjes bij je te dragen, te ontvangen of ergens achter te laten. Pas dus op met dat blikje Coca-Cola als je de Duomi di Milano staat te bewonderen.
Lunch en diner
De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend. De Italianen gaan graag uit eten, ongeacht of het nu weekend is of niet.
“Voor veel buitenlanders is de siësta een complete verrassing. Ineens is álles gesloten: de restaurants, de winkels en soms zelfs de zwembaden.” De siësta is in Italië veelal tussen 1 en 4 uur 's middags. Italianen zijn dan naar huis om te ontspannen en te eten. Bijna niemand komt het huis uit en de straten zijn leeg.
In plaats van de van thuis meegenomen boterhammetjes achter de computer op te eten nemen Italianen de tijd voor hun lunch. Ze genieten tijden hun pauze van een heerlijk bord pasta waarbij een glas wijn natuurlijk niet mag ontbreken. Zo kunnen ze er 's middags weer met volle energie tegenaan.
'Veel Italiaanse hotels en restaurants hebben graag Nederlandse toeristen als klant. Ze zijn heel vriendelijk, grappig en ze vinden duurzaamheid belangrijk. Ze verstaan de kunst van het genieten: bij één zonnestraal zitten ze meteen buiten op het terras met een glas wijn, klaar om met volle teugen daarvan te genieten'.
Welke rol speelt de siësta in Italië? In Italië wordt de siësta ook wel “riposo” genoemd. Italianen nuttigen graag een uitgebreide lunch of doen een middagdutje tijdens hun siësta. De Italianen lunchen graag tussen 12:30 en 16:00 uur en sluiten daarvoor de deuren van kerken, musea en winkels.
Italiaanse eetgebruiken. Eten en drinken, vooral van wijn, vormen een wezenlijk onderdeel van de Italiaanse levensstijl. Piano, piano, even de tijd nemen en genieten van een uitgebreide maaltijd, liefst samen met familie en/of vrienden. Italianen pakken het heel anders aan dan Nederlanders.
In het Italiaans begroet je iemand meestal door buongiorno (BWON DZJOR-nooh) te zeggen, wat 'goedemorgen' betekent. 's Avonds zeg je in plaats daarvan meestal buona sera (BWO-nah SEH-rah), wat 'goedenavond' betekent.
In Italië wordt niet zo uitgebreid ontbeten als bij ons. De meeste Italianen ontbijten met een kop cappuccino en een cornetto (croissant). Onderweg naar kantoor (of later in de ochtend) wordt er dan (meestal staand) een brioche (broodje) met een cappuccino genuttigd in een barretje in de buurt van huis of van het werk.
Italiaanse eetgewoonte botst met de Nederlandse levensstijl
Het Italiaanse dagritme verschilt aanzienlijk van de Nederlandse levenstijl. De Italiaan begint vaak rond 7 uur in de namiddag met een 'aperitivo' en zal vanaf 8 uur gaan eten. Veel restaurants gaan dan ook pas vanaf deze tijd open.
Italianen eten niet gauw een simpel broodje maar nuttigen een uitgebreide warme maaltijd. Bij de Italianen thuis bestaat dit vaak uit een primo (warm pasta gerecht), een secondo (vlees- of visgerecht) en een contorno (bijgerecht zoals salade, aardappelen of andere groenten).