Klimaatvriendelijke ontsteking in de houtkachelVerbranding in houtkachels wordt als CO2-neutraal beschouwd, aangezien de verbrande boom net zo veel CO2 (de broeikasgas kooldioxide) afgeeft als wanneer het in de natuur door verrotting teniet zou zijn gegaan.
Hout is CO2-neutraal
Een broeikasgas waardoor de aarde opwarmt. Dit komt vrij bij energieopwekking en de winning van grondstoffen. Het bouwmateriaal hout is CO2 neutraal. Tijdens zijn groei haalt een boom CO2 uit de lucht.
In Nederland staan 1 miljoen openhaarden/houtkachels/houthaarden opgesteld en 50.000 pelletkachels. Het gezamenlijke verbruik is dan 706 Kton houtmassa (houtblokken en pellets). Bij verbranding stoot deze hoeveelheid houtmassa 1.130 Kton CO2 uit (per kg hout wordt ca 1,6 kg CO2 geëmitteerd).
Bij het verbranden van hout komt CO2 vrij.Dat is een broeikasgas dat zorgt voor klimaatverandering. Houtkachels en open haarden gaan onzuinig met hout om: een groot deel van de warmte vliegt zo de schoorsteen uit (bij de open haard gaat 90 procent van de warmte verloren, bij de houtkachel 20 tot 40 procent).
Veel mensen denken dat een houtkachel veel slechter voor het milieu is dan verwarmen met gas, maar dit is niet perse zo. Stoken met hout is qua CO2-productie duurzamer dan verwarmen met fossiele brandstoffen zoals aardgas.
In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk. Jaarlijks begint men vaak met dezelfde missie, namelijk het besparen op de gaskosten.
Zelfs de modernste, 'ecodesign' houtkachel is nog altijd een ramp voor de luchtkwaliteit. Volgens nieuw Engels onderzoek produceert een houtkachel 450 keer zoveel giftige luchtvervuiling als een centrale verwarming op gas.
Een houtkachel aanschaffen om je huis mee te verwarmen lijkt een goed idee, omdat je hiermee dus de energieprijzen reduceert. Echter is het stoken van hout ook slecht in het nieuws de laatste tijd. Houtstook zorgt voor fijnstof in de lucht wat vooral schadelijk is voor oudere mensen.
Een houtkachel die gemaakt is van duurzaam en kwalitatief materiaal, zoals beton keramiek, heeft een hoger rendement en een lagere emissie dan een houtkachel van goedkoper en minder isolerend materiaal. Heb je zonnepanelen op jouw dak liggen? Dan kan een elektrische kachel ook een milieubewuste optie zijn.
Milieuvriendelijk keuze. Als je kiest voor een houtkachel, dan ga je voor een milieuvriendelijke manier van je huis verwarmen. Dit komt doordat het stoken van hout een duurzame warmtebron is. Voor elke boom die er gekapt wordt, kan namelijk een nieuwe boom geplant worden.
Hout is een natuurlijke brandstof is die door het duurzaam aanplanten van bossen weer aangevuld wordt. Daarom valt hout ook onder de noemer hernieuwbare energie. Het verwarmen met een houtkachel, zoals de Beaufort, noemt men hernieuwbaar omdat bomen tijdens het groeiproces CO2 uit de atmosfeer halen.
Bij het verbranden van hout komt er pakweg anderhalf keer zoveel CO2 in de lucht als bij het verbranden van steenkool en tot drie keer zoveel als bij het verbranden van aardgas.
Hout en houtproducten hebben vervolgens het vermogen CO2 vast te houden. Tijdens de groei van hout wordt CO2 vastgelegd en deze blijft opgeslagen zolang het hout in gebruik is.
Het hout houdt de koolstof vast tijdens heel zijn levenscyclus: gebruik, hergebruik en recyclage. In één kubieke meter hout zit ongeveer 0,9 ton CO2 opgeslagen. Naar schatting zit in Europa ongeveer zestig miljoen ton koolstof in houtproducten. Na hergebruik en recyclage worden de meeste houtproducten verbrand.
Bij de verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen zorgen voor DNA-schade en zijn daardoor kankerverwekkend). Deze stoffen hebben aanzienlijke gezondheidseffecten.
Om CO2-neutraal te zijn, moet er een evenwicht zijn tussen de CO2-uitstoot en de opname van CO2 uit de atmosfeer in 'carbon sinks' (of natuurlijke koolstofputten), zoals bomen. Om deze CO2-balans te bereiken, moeten alle broeikasgassen van de wereld gecompenseerd worden door koolstofopname.
A: De meest zuinige optie voor elektrische verwarming in huis hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het huis en het isolatieniveau van het pand. Over het algemeen zijn warmtepompen en infraroodpanelen de meest energiezuinige opties, terwijl convectie- en ventilatiekachels een hoger verbruik hebben.
Convector verwarming en infrarood verwarming zijn de beste keuze. Beide soorten zijn verkrijgbaar in mooie en handige panelen, die je in je woonkamer aan de muur of het plafond hangt. Convector panelen werken volgens het principe van luchtverwarming.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Elke soort heeft zijn eigen eigenschappen. Een zachte variant houtblok zal ongeveer één tot anderhalf uur branden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan elkzenhout en berkenhout. Een blok van hardhout ongeveer anderhalf tot twee uur.
Haardblokken zijn ongeschikt.Ze zijn gemaakt van geperst papier of houtpulp.Papier en karton zijn vaak bedrukt, waardoor er bij verbranden schadelijke stoffen vrijkomen. Deze stoffen kunnen de haardkachel of de schoorsteen aantasten.
Ondanks dat de as die in de kachel overblijft, afstamt van houtblokken of bomen, is het geen GFT+E afval. De as en resten horen dan ook bij het restafval.
Voordelen pelletkachel
Ten opzichte van een houtkachel heeft een pelletkachel een hoger rendement. Dit komt doordat de houtpellets gemaakt worden van zuiver houtafval. Dit maakt pellets de ideale brandstof voor maximale warmte. Daarnaast hebben ze een schone verbranding.