Niet A.S. Watson, maar investeerder L1 Retail is de nieuwe eigenaar van Holland & Barrett. De retailtak van het Russiche LetterOne betaalt omgerekend ruim twee miljard euro voor de Britse gezondheidswinkelketen. LetterOne werd in 2013 opgericht door de Russische miljardair Mikhail Fridman.
Holland & Barrett is opgericht in 1870 door Alfred Slapps Barrett en William Holland, die een groentewinkel kochten in Bishop's Stortford in het oosten van Engeland en begonnen met de verkoop van groente en kleding. Ze ontwikkelden het bedrijf naar twee winkels, een groentewinkel en een kledingwinkel.
Sinds de overname van gezondheidsketen De Tuinen in 2003 is Holland & Barrett actief op de Nederlandse markt. Deze overname heeft er niet alleen voor gezorgd dat het assortiment aan voedingssupplementen en sportproducten flink is uitgebreid, maar heeft ook geleid tot een verduurzaming van het winkelconcept.
De keten van gezondheidswinkels Holland & Barrett, in Nederland ook wel bekend als De Tuinen, komt in Russische handen. De Russische miljardair Mikhail Fridman telt omgerekend zo'n 2 miljard euro neer voor het Britse winkelconcern dat in diverse landen actief is.
Holland & Barrett (voorheen De Tuinen) is een natuurlijke drogist die cosmetica verkoopt met overwegend natuurlijke ingrediënten, vaak biologisch en veel dierproefvrij.
Holland & Barrett is dé specialist op het gebied van gezondheid en natuurlijke verzorging. Naast voedingssupplementen en natuurlijke verzorgingsproducten vind je bij ons ook een groot aanbod aan thee en gezonde voeding – ook speciaal voor mensen met bepaalde dieetwensen of een voedselallergie.
Volgens het Russische persbureau Izvestia heeft het land zeker 59 westerse ondernemingen op het oog om te onteigenen. Onder meer Shell, Unilever, Heineken, IKEA en McDonald's zouden op die lijst staan.
De keten van gezondheidswinkels Holland & Barrett, in Nederland ook wel bekend als De Tuinen, kwam in 2017 in Russische handen. De Russische miljardair Mikhail Fridman betaalde via zijn investeringsmaatschappij LetterOne twee miljard euro aan private-equityfirma Carlyle.
Met ruim 1.600 winkels in 18 landen wereldwijd, waarvan 202 winkels in Nederland en 30 in België, blijft Holland & Barrett steeds verder groeien, zowel met fysieke winkels als online.
Scheepsbouwer Damen Shipyards levert geen schepen meer aan Rusland, modemerken Zara, Pull&Bear en Bershka sluiten ruim 500 Russische filialen en betaaldienst Paypal biedt zijn diensten niet meer aan in Rusland.
Sommige bedrijven stoppen met hun handel met Rusland omdat ze willen laten zien dat ze tegen de oorlog zijn.
Vanwege de vele economische sancties richting Rusland en de maatschappelijke druk, zijn er massaal bedrijven uit Rusland vertrokken. Het gaat om grote Amerikaanse namen als McDonald's, Starbucks, Coca Cola, Pepsi en ook de platenmaatschappij Universal Records. Maar ook de eigen Nederlandse Heineken vertrekt.
Vanaf 2021 is HAK in handen van de Russische voedselproducent KDV Group. Dit bedrijf heeft vestigingen in 13 landen en verkoopt in ruim 35 landen. Minimaal 85% van alle groenten en peulvruchten van HAK worden geteeld binnen een straal van 125km van Giessen.
De oligarchen zijn vaak familieleden, naaste compagnons van overheidsfunctionarissen of zijn zelf overheidsfunctionarissen, die hun grootste rijkdom verkregen door het verkrijgen van staatseigendommen voor zeer lage prijzen (of zelfs kosteloos) tijdens het privatiseringsproces dat werd bestuurd door de regering van ...
IKEA opende in 2000 zijn eerste vestiging in Rusland en heeft daar nu zeventien winkels en veertien winkelcentra.
Voedingssupplementen bevatten vitamines, mineralen en/of bioactieve stoffen in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes. Ze zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding.
Rusland reageerde met sancties tegen een aantal landen, waaronder een totaalverbod op de invoer van voedsel uit Australië, Canada, Noorwegen, Japan, de Verenigde Staten en de Europese Unie. De sancties werden sterk geïntensiveerd na de Russische invasie van Oekraïne in 2022.
Het belangrijkste exportproduct van Rusland is energie, olie en aardgas, met een aandeel van twee derde in de totale exportopbrengsten. Fluctuaties in de export zijn vooral het gevolg van veranderingen van de olieprijs op de wereldmarkt.
De volledige lijst van luxe goederen en ijzer- en staalproducten vind je in Verordening (EU) 2022/428. Sinds 8 april 2022 is de invoer uit Rusland van hout, cement, meststoffen, visserijproducten en alcohol verboden. Europese havens mogen geen schepen onder Russische vlag meer toelaten.
Ja, het is mogelijk om naar Rusland te vliegen. Echter geldt er momenteel een inreisverbod voor inwoners van meerdere landen. Er wordt een uitzondering gemaakt voor verschillende landen waaronder Japan en Zwitserland. Alleen inwoners van deze landen hebben toegang tot Rusland.