Het verschil tussen de mannelijke planten en de vrouwelijke planten is enkel te zien tijdens de bloei. De mannelijke kiwibloemen bevatten zeer grote stuifmeeldraden en kleine stampers. 'Atlas' is een mannelijk ras. De vrouwelijke bloemen bevatten zeer kleine meeldraden en grote stampers.
Voor de vruchtzetting zijn een mannelijke en een vrouwelijke plant nodig (kruisbestuiving). Actinidia 'Atlas' is een mannelijke plant, deze draagt dus geen vruchten maar produceert wel bloemen die nodig zijn voor de bevruchting van een vrouwelijke kiwiplant. Actinidia 'Hayward' is bijvoorbeeld een vrouwelijke plant.
Kiwi's geven pas na 5 a 7 jaar hun eerste vruchten. Indien je geen zelfbestuiver hebt heb je dus een mannelijke en een vrouwelijke nodig die beiden op dezelfde periode bloeien. Vermits er maar een plant bij je reeds bloeit is dit ofwel geen zelfbestuiver ofwel is de plant nog te jong.
De plant die je koopt is gemiddeld 3-5 jaar oud, zo lang duurt het voor er kiwi's aan groeien. De meeste soorten zijn zelfbestuivend, daar heb je geen omkijken naar. Hebben ze eenmaal vruchten gedragen, dan kun je met de juiste verzorging elk jaar rijkelijk oogsten in… november.
Kiwi in de tuin
Kiwi's groeien op verschillende grondsoorten, maar geven de voorkeur aan een zanderige grond die vochtdoorlatend is en rijk is aan organische stoffen. De kiwiplant heeft ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Hij staat het liefste naast een muur of hekwerk zodat hij er tegen omhoog kan groeien.
Ze groeien het liefst op een voedzame bodem die het water goed draineert maar ook goed vasthoudt. Aan stilstaand water hebben de planten een hekel. Geef ze voldoende ruimte omdat ze vooral in het begin ontzettend hard zullen groeien.
Kiwiliefhebbers die zelf hun planten willen vermeerderen kunnen dit doen door het enten of oculeren van gezaaide onderstammen of beter nog door te stekken. Stekken kan zowel in de zomer als in de winter gebeuren.
Werk elke winter 1 kg koemest/compostkorrels en in het voorjaar 50 gram patentkali door de bovenlaag van de grond, ruim rond de kiwi. Eens in de 2 a 3 jaar wat kalkmeststof.
Een kiwi snoei je twee keer per jaar, in het najaar (november/december) en in het voorjaar (mei/juni). Voor de najaarssnoei kijk je eerst goed naar de plant om uit te maken wat oude hoofdtakken (gesteltakken) en zijscheuten zijn. De hoofdtakken geleid je door ze aan te binden.
Bij een tekort aan voedingsstoffen zal de groeikracht uit de plant verdwijnen en kunnen de bladeren verkleuren naar geel tot lichtbruin. Ook de vruchten zullen klein en smakeloos blijven omdat er zich onvoldoende suikers hebben kunnen opstapelen.
De Kiwi word maximaal ongeveer 4 meter hoog en kent een snelle groei. Als u deze Kiwiplant de ruimte en voldoende kans op zon geeft, zult u jarenlang een goede Kiwi oogst uit eigen tuin hebben.
Kiwi's zullen bij de juiste aanplanten na 1 of 2 jaar pas vruchten gaan geven. Hoe groter de potmaat, hoe eerder en sneller de kiwi klimplant zal bloeien en groeien. De kiwi groeit ongeveer 100 cm per jaar.
Snoeien is jaarlijks noodzakelijk om te voorkomen dat de planten te hard groeien en weinig vruchten vormen. Het duurt 3 tot 5 jaar na het aanplanten voordat er vruchten worden gevormd. Daarna kan er met de juiste verzorging elk jaar rijkelijk geoogst worden. De vruchten hangen lang aan de plant voordat ze rijp zijn.
Maar eigenlijk zit het zo: de haartjes op de bruine schil van een kiwi zijn een vorm van zelfverdediging om insecten af te schrikken. De kiwi vindt zijn oorsprong in China en heette toen 'Chinese kruisbes', maar in Nieuw-Zeeland veranderde de naam naar 'kiwi'.
Wat is Kiwi Red? De rode kiwi's die je bij Groentebroer.nl kunt kopen zijn heerlijk zoet met een vleugje bessensmaak. Deze vrucht is aan de buitenkant groenbruin en aan de binnenkant bevat de kiwi lichtgroen vruchtvlees met rond de witte kern een helderrode ring.
Kiwibessen zijn eenvoudig te vermeerderen door zomerstekken (scheutstekken). Zowel hielstekken als gewone stekken zijn te gebruiken. Gebruik bij voorkeur hielstekken, deze geven een betere beworteling. Kruidachtige stekken kunnen in juli gestekt worden (= zomerstekken).
De planten bloeien op het oude hout, waaraan zich dan ook de vruchten ontwikkelen. Meestal ontwikkelen ze zich op de eerste 4 ogen aan de onderzijde van de zijscheuten. Het kan 3 tot 5 jaar duren voordat de eerste vruchten verschijnen. Pas als de plant 8 jaar of ouder is draagt hij volop.
Als het blad eraf is, kun je de structuur van de plant goed zien. De basis van de druivenstruik bestaat uit een paar lange hoofdtakken, de zogenaamde gesteltakken. Alle zijtakjes die daaruit komen, snoei je terug tot op twee ogen (verdikkingen). Het zijn die zijtakjes waarop de druif in het voorjaar weer gaat uitlopen.
Kiwi zaaien en planten
Kiwi's worden zelden uit zaden opgekweekt, maar het kan een leuk experimentje zijn. Kiwi zaden kiemen vaak best makkelijk, ook als je een kiwi uit de winkel gebruikt. De zaden hebben wel veel warmte nodig om te kiemen, maar dat is in de vensterbank bij zonnig weer of een verwarming geen probleem.
De vruchten zijn rijk aan suiker en weerstaan lichte nachtvorst. De talrijke bladeren geven een goede bescherming tegen de eerste nachtvorst. De bladeren zijn echter erg gevoelig voor nachtvorst en geven dan geen bescherming meer aan de vruchten.
De kiwi is ook in Nederland te kweken, maar zeker jonge planten moeten goed tegen strenge vorst beschermd worden. Kiwi is een sterk groeiende klimplant die in het voorjaar in de grond geplant kan worden.
Knip een stuk snoeihout recht af van ongeveer 10 cm. Doe dit op zo'n manier dat er 1 knop zicht in het midden en aan elke kan 5cm scheut. Zorg dat je meerdere druiven stekken maakt, zodat je later de sterkste stek kunt bewaren. Je kunt de druiven stekken in een pot of bak met potgrond gaan opkweken.