Het is vroeg de morgen heel erg donker en er is nog geen natuurlijk licht. Door blauwachtig kunstlicht wordt de productie van melatonine behoorlijk afgeremd. Om goed en uitgerust wakker te worden heb je een kleurtemperatuur van minstens 6.500 Kelvin nodig.
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine. Voor een goede nachtrust kan je televisies, laptops, smartphones en tablets 's avonds beter laten liggen.
Het is de kleur van de hemel en de zee. De kleur blauw vertraagt de menselijke stofwisseling en kan een kalmerend effect hebben op de gemoedstoestand. Blauw licht staat voor kalmte, stabiliteit en mannelijkheid. Het is een minder creatieviteit en emotiesopwekkende kleur dan bijvoorbeeld oranje en rood.
Groen staat voor groei. Een levendige kleur die ontspannend werkt en frisheid en energie geeft. Groen is de rustigste van alle kleuren. Het oog wordt er nooit door geïrriteerd en kan daardoor in onbeperkte hoeveelheid gebruikt worden.
Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
rood: stimulerend voor lichaam en geest, helpt bij vermoeidheid en depressie. oranje: stimuleert seksualiteit en optimisme, helpt bij nierproblemen, chronische verkoudheid en ademhalingsproblemen.
Het belangrijkste voordeel dat groen geeft is; rust en stilte. Deze kleur repliceert de natuur die onze geest oppikt als ontspannend. Groen is perfect voor slaapkamers omdat het een rustgevende kleur heeft. De beste kleuren om groen mee te combineren zijn een andere tint groen, wit, blauw en vele andere kleuren.
Grijs. Grijs kan een verwarrend effect hebben op mensen. Het heeft de neiging om verwachtingen te scheppen, wat kan zorgen voor stress. Het wordt ook beschouwd als de kleur van verstand, duurzaam, verfijnd en strak.
Groen is een kleur die positieve associaties geeft. Natuur, groei, ontspanning, gezondheid en evenwicht. Het is een goede kleur om te gebruiken voor 'positief' en 'vooruitgaan'. Sommige merken zijn onlosmakelijk verbonden met een bepaalde kleur: voor groen is Interpolis daar een goed voorbeeld van.
Rood geeft energie en daagt uit. Rood is er, je kunt er niet omheen. De kleur van actie, van doen.
Om goed en uitgerust wakker te worden heb je een kleurtemperatuur van minstens 6.500 Kelvin nodig. In bed lezen met het verkeerde licht zorgt er uiteindelijk voor dat je over je natuurlijke slaap heen zult komen.
De enige kleur licht, die geen invloed heeft op de aanmaak van melatonine is rood licht. Steeds meer nachtlampjes hebben deze kleur daarom al als standaard kleur. Een zoutlamp geeft bijvoorbeeld ook een zacht rood licht en is een goed alternatief voor een traditioneel nachtlampje.
Naast de bevordering van energieproductie, stimuleert rood licht therapie ook je bloedsomloop. Zodoende wordt er meer zuurstof en andere nutriënten naar je weefsels vervoerd waardoor je lichaam sneller herstelt. Zowel bijna infraroodlicht als natuurlijk licht stimuleert de vorming van antioxidanten.
Ga niet voor bruin, grijs en paars
Kleuren waar je beter je joker voor in kunt zetten, zijn grijs, bruin en paars.
Wel stelt Van der Meijden dat de kans groot is rood licht van een LED-lamp bevorderlijk is voor de nachtrust. "Er gebeurt wel iets." Het rode licht van een gloeilamp werkt minder goed, omdat het minder zuiver is. Overigens helpt het ook al om blauw licht te vermijden voor het slapen gaan.
Slapen in het donker is gezonder
* De waarschijnlijke oorzaak hiervan is dat licht je slaap en biologische klok verstoort. Andere mogelijke bijwerkingen van slapen met het licht aan zijn: overgewicht, ongelukken door slapeloosheid en een verhoogde kans op hart en vaatziekten.
Uit de Britse studie blijkt namelijk dat zowel mannen als vrouwen geel de onaantrekkelijkste kleur vinden. Maar liefst 39% van de ondervraagde mannen en 31% van de vrouwen is het daarmee eens.
Groen als symbool
Vertrouwen, groei en kalmte. Maar ook van vruchtbaarheid, vrede en natuur. Het is de kleur van hoop, groei, leven, lente en toekomst.
Anderzijds is zwart ook de kleur van verdriet, rouw en begrafenis. En wit heeft die rol voor een deel overgenomen.
Koele kleuren zijn onder andere groen, blauw en paars. Deze kleuren hebben een kalmerende en verzachtende werking, maar kunnen ook droevige gevoelens opwekken. Paars wordt gehanteerd om creativiteit los te maken, omdat het een mengkleur is die bestaat uit blauw (rustgevend) en rood (intens).
Veel bedrijven kiezen voor blauw en dat is niet voor niks, blauw wordt namelijk ervaren als een zakelijke kleur die vertrouwen schept. Bovendien wordt blauw ook geassocieerd met waarheidsgetrouw beeld.
Wat kunnen kleuren? Kleuren roepen bepaalde emoties en gevoelens bij je op; van blijdschap tot onrust, van ontspanning tot enthousiasme. Daarnaast kan kleur informatie doorgeven, zonder dat daarbij woorden nodig zijn. Denk aan de rode en blauwe stip op een waterkraan, iedereen weet wat deze betekent.
Kleur rood
Maakt je bewust van een bepaalde urgentie of gevaar. Is hoog in energie en trekt meteen de aandacht. Is een fysieke stimulans door associatie met beweging en verhoogt zelfs de bloedruk en hartslag.
De kleur groen beïnvloedt ons fysiek en mentaal op verschillende manieren. Groen is rustgevend, ontspannend en jeugdig. Groen brengt ook een gevoel van hoop, gezondheid, avontuur en zelfbeheersing met zich mee. In het dagelijks leven wordt de kleur groen vaak gebruikt om veiligheid aan te duiden.
De kleur groen staat voor ontspannen en fris. Dit komt doordat we die kleur altijd associëren met het groen van natuur. Bij de kleur groen denken we meestal aan natuur en de zomer, vandaar dat de kleur ook ontzettend rustgevend en stress verminderend is.