Hoogtevrees is geen ziekte, afwijking of aandoening. Het is aangeboren. Eigenlijk heeft iedereen een soort van angst voor afgronden en hoogtes. Dit is een menselijk instinct.
Hoogtevrees ontstaat onder andere wanneer je naar beneden kijkt en je tegelijkertijd afvraagt hoe het is om omlaag te vallen. Het lichaam kan heftig reageren op de combinatie van het zicht met deze gedachte. Hoogtevrees wordt een fobie als de angstgevoelens niet meer in verhouding staan tot het gevaar.
Het probleem is groot: maar liefst één op de vijf mensen heeft last van hoogtevrees. Eén op de twintig heeft zelfs officieel acrofobie, de extreemste vorm.
“Mensen moeten daar vaak om lachen als ik zeg dat ik dieptevrees heb”, zegt Sven. Het is niet hetzelfde zoals hoogtevrees, want hij durft wel naar boven te klimmen, maar niet terug naar beneden. Sven is bang om te vallen in de diepte.
Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis, ook wel piekerstoornis genoemd, zijn continu gespannen en piekeren voortdurend. Objectief gezien is er geen reden voor, maar ze zijn constant bang dat er iets vreselijks zal gebeuren.
Hoogtevrees is geen ziekte, afwijking of aandoening. Het is aangeboren. Eigenlijk heeft iedereen een soort van angst voor afgronden en hoogtes. Dit is een menselijk instinct.
Mensen die aan necrofobie lijden, zijn bang voor de dood. Dit kan op twee manieren: ze houden er niet van om doodse dingen te zien, of ze sidderen bij het idee om zelf een keer dood te gaan. Necrofobie geeft een nerveus en onprettig gevoel. Symptomen zijn een verhoogde hartslag, ademnood en zweterigheid.
We spreken van valangst als iemand blijvend bang is om te vallen en voor de gevolgen die dit kan hebben voor zijn leven. Iemand vermijdt hierdoor (gewone, dagelijkse) activiteiten die hij wel in staat is te doen.
Vele mensen hebben hoogtevrees op een ladder, op een hoog monument of in een kermisattractie. Al deze zaken hebben één ding gemeen, ze hebben steeds contact met de grond. Een luchtballon of een vliegtuig heeft op hoogte geen contact met de grond, waardoor je hierin geen hoogtevrees kan hebben.
Angst voor lange woorden: Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Angst voor zeer lange woorden, oftewel Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Op het eerste gezicht moet je wel drie keer kijken voordat je dit woord in één keer goed kunt uitspreken.
Oorzaken. Meestal ontstaat de overgeefangst door een nare ervaring met overgeven, omdat je bijvoorbeeld een keer heel bang was en daarbij moest braken. Soms krijgt een kind het al mee van één van de ouders. Als je dan situaties gaat vermijden, groeit de angst en wordt een klein probleem groter.
Memrec is een vorm van cognitieve gedragstherapie, met het verschil dat het een zeer korte blootstelling aan de angst betreft en daarna het eenmalige gebruik van een pil. Memrec pakt niet zozeer de angstgedachten aan, maar grijpt direct in op de angstreactie. Memrec staat voor memory reconsolidation.
Een arachnofobie is een overmatige angst voor spinnen en spinachtigen. Het is de meest voorkomende specifieke fobie. Arachnofobie wordt daarom ook wel spinnenfobie genoemd. Angst is een normaal verschijnsel.
Iemand die claustrofobie heeft, is niet bang voor gesloten ruimtes op zich, maar voor wat er zou kunnen gebeuren in zo'n gesloten ruimte (bijvoorbeeld een lift). Het idee niet weg te kunnen of beperkt te zijn in het bewegen kan leiden tot angst of een paniekaanval.
Het is helemaal niet gek om af en toe eens stil te staan bij de dood. Maar als de gedachten aan doodgaan je leven gaan beheersen dan is het tijd om hulp te gaan zoeken. Via je huisarts kun je dan bij Mindler terecht.
Behandeling. Hypochondrie wordt veelal behandeld door een combinatie van cognitieve gedragstherapie en medicatie. Bij hypochondrie gaat het voornamelijk om denkfouten welke moeten worden vervangen door meer realistische gedachten. Bij elke pijn of sensatie moet meer realistisch worden gedacht.
Denk aan: vliegangst, hoogtevrees, claustrofobie, angst voor de tandarts, voor spinnen of voor muizen. Wel 8 procent van de Nederlanders heeft last van zo'n fobie. Dat houdt in: regelmatige paniekaanvallen.
Heb je over een lange periode veel negatieve gedachten, veel piekergedrag of zorgen om de toekomst? Dit kan tot chronische stress leiden en niet alleen je mentale gezondheid beïnvloeden, maar ook je fysieke gezondheid (3).
De behandeling van hoogtevrees bestaat uit cognitieve gedragstherapie. Als hoogtevrees samengaat met een andere (angst)stoornis), dan kan de behandeling langer duren. De ADF stichting zet zich op verschillende manieren in om mensen met angst- of dwangklachten te helpen.
Als je last hebt van een paniekstoornis, kunnen situaties die voor een ander heel normaal zijn tot zweethanden, angstige gedachten en regelmatig tot paniekaanvallen leiden. Een paniekaanval kan erg heftig zijn. Je kunt het gevoel hebben gek te worden, de controle te verliezen of een hartinfarct te krijgen.
Een psycholoog is een expert in het behandelen van angst en paniekaanvallen en een vertrouwenspersoon. Therapie zal je helpen om beter te leren omgaan met de angst. O.a. zal de psycholoog samen met jou op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak van jouw angst en je technieken aanleren.