Je kunt kunstgras op tegels leggen, maar er is wel enige bevestiging nodig. Het is niet de bedoeling dat het kunstgras onder je voeten vandaan glijdt. Het is dus nodig om het kunstgras op de tegels vast te maken. Hiervoor is speciale tape beschikbaar, waarmee je kunstgras op tegels kunt plakken.
Kunstgras kan op veel verschillende ondergrond gelegd worden. Bijvoorbeeld een zandbed van betongranulaat maar ook op tegels, stenen of beton.
Voor de ondergrond voor kunstgras raden wij normaal een zandbed van 4 tot 5 cm straatzand, rijnzand brekerzand aan. Wanneer de ondergrond slecht water kan afvoeren dan is het raadzaam om 10-15cm zand aan te brengen of om gebruik te maken van drainagematten. Een ondergrond van gebroken puin of lavazand is ook mogelijk.
Net als op tegels is het goed mogelijk om kunstgras te leggen op een betonnen ondergrond. U kunt het kunstgras tapijt direct aanbrengen en vastplakken op het beton met kunstgras tape of met kunstgras lijm en band. Om het kunstgras vast te lijmen op betonband kunt u het beste gebruik maken van kunstgras kit.
Kunstgras belast het milieu meer dan echt gras. Bij kunstgras in de schaduw kun je nog steeds last hebben van algen en mos. En ook onkruid kan door de grasmat groeien. Kunstgras kun je platlopen en voelt niet lekker aan je voeten.
Kunstgras is een investering voor de toekomst. U verwacht het misschien niet, maar kunstgras is uiteindelijk goedkoper dan natuurgras. Dit heeft alles te maken met de lange levensduur én u bespaart tevens op onderhoudskosten.
Het zand valt tussen de kunstgrassprietjes en zorgt ervoor dat de vezels omhoog blijven staan. Het vertraagt het proces van platliggen. Het zand beschermt de grasmat en zorgt tevens voor stabiliteit, daardoor komen er geen vouwen of kreukels in het gras bij veelzijdig gebruik.
Gemiddeld ben je voor kunstgras leggen prijzen tussen de €8,50 per vierkante meter kwijt als je dit op een stuk doet waar je eerst ook grasveld had. De hovenier kan niet zomaar kunstgras aanleggen. Deze moet eerst het oude grasveld uitsteken of het terras, vaak gebeurt dit met de schop.
Hoewel kunstgras weinig onderhoud behoeft, is het belangrijk het regelmatig schoon te maken. Kunstgras schoonmaken doet u eenvoudig met het gebruik van een kunstgras bezem, een sopje en/of het gebruik van een stabilisatiedoek. Door het kunstgras regelmatig schoon te maken, zal uw kunstgras langer mooi blijven.
Kun je kunstgras op je dakterras of balkon aanleggen? Ja, kunstgras kan zeker op een balkon gelegd worden. Kunstgras kan zowel op een balkon als op een terras gebruikt worden. Aangezien er geen echt gras kan groeien, zorg je door kunstgras te kopen er toch voor dat je balkon er groen uitziet!
Wij raden aan om onder het kunstgras een kunstgras zandbad van 3 tot 5 cm straatzand, rijnzand, instrooizand of brekerszand te leggen. Als de huidige grond slecht water afvoert, is het verstandig om een laag van 10 tot 15 cm aan te brengen. Het is ook mogelijk om een ondergrond van gebroken puin of lavazand te maken.
Brekerzand als ondergrond aanbrengen
Het is makkelijk te egaliseren, stevig, goed waterdoorlatend en biedt onkruid weinig kans. Een laag van 5 centimeter kunstgras ophoogzand is voldoende wanneer de onderliggende grond goed water doorlaat. Anders is het aan te raden om 10 centimeter te hanteren.
Het feit dat kunstgras waterdoorlatend is, komt door de rug van het kunstgras. De rug van het kunstgras is namelijk voorzien van een grote hoeveelheid piepkleine gaatjes. Deze gaatjes zijn precies groot genoeg om er water doorheen te laten stromen, wat ervoor zorgt dat het kunstgras waterdoorlatend is.
Hoe lang duurt het leggen van kunstgras? Als voorbeeld nemen we een veel voorkomend eenvoudig oppervlak van 4 bij 5 meter. Kantopsluiting plaatsen is in dit voorbeeld niet nodig. Voor dit oppervlak zal ongeveer een dag (8 uur) nodig zijn voor de complete aanleg, dus inclusief het grondwerk.
Verwijder eenvoudig met een bladblazer viezigheid en tuinresten uit het kunstgras. Spoel kleine afvalresten zoals zand af en toe weg met een tuinslang. Een mengsel van water en azijn, half om half, is zeer geschikt om bacteriën te verwijderen en tegen te gaan.
Zo warm dat het voor kinderen zelfs gevaarlijk kan zijn. "De temperatuur boven kunstgras kan met dit warme weer oplopen tot wel 75 graden. Terwijl dat bij echt gras maar 30 tot 40 graden is", zegt onderzoeker Nathalie Teeuwes van de Wageningen Universiteit tegen Dagblad van het Noorden.
Hou de stelregel aan: ca. 5-8 kg m2.. [een beetje afhankelijk van het type kunstgras.] Let op!