HP gevaarlijk? Gelukkig is hyperemesis gravidarum niet schadelijk voor je baby. Het is alleen niet goed voor je eigen gezondheid, door het risico op uitdroging en ondervoeding.
Een aantal symptomen van HG zijn:
Misselijkheid. (Extreem veel) Overgeven. Weinig plassen. Uitdroging.
Hyperemesis gravidarum houdt vaak niet op nadat je bevallen bent. Van een normale zwangerschap moet je al een maand of negen herstellen (de negen maanden op en negen maanden af regel), maar dat is gemiddeld genomen en de ene vrouw is na drie maanden al weer de oude terwijl de andere vrouw daar één jaar over doet.
Dit instituut registreert gegevens over de zwangerschap en eventuele zwangerschapscomplicaties. Uit deze gegevens bleek dat er onder 900.074 zwangerschappen 8.300 zwangerschappen met HG waren. Dit is een percentage van 0,89%.
Een oorzaak van zwangerschapsbraken heeft te maken met hormoonveranderingen tijdens de zwangerschap. Het HCG hormoon stijgt snel wat de misselijkheid zou kunnen verklaren. Daarnaast kunnen ook psychische oorzaken of een meerlingzwangerschap het braken versterken.
Werkgevers zijn vanuit de wet Poortwachter verplicht om je te helpen weer aan het werk te gaan. Toch is de realiteit dat sommige werkgevers het dienstverband bij vrouwen met HG proberen te beëindigen en soms gebeurt dit met druk op de zwangere.
Neem een koude maaltijd als u die beter verdraagt dan een warme maaltijd. Koud voedsel geurt bovendien minder. Voorbeelden zijn: een sandwich, huzaren-, pasta-, fruit- of groentesalades, koud vlees zoals alle soorten vleeswaren, maar ook (gerookte) kipfilet, fricandeau, gebraden gehakt of rollade.
Met andere woorden: als je moeder een HG zwangerschap heeft gehad, dan heb jij een 3 keer hogere kans om HG te krijgen. Dit betekent dat het waarschijnlijk is dat het genetisch materiaal dat je moeder mee krijgt jouw kans op HG verhoogt.
8 op de 10 vrouwen zijn misselijk aan het begin van hun zwangerschap. Het begint meestal tussen de 4e en de 7e zwangerschapsweek. Veel vrouwen hebben de meeste klachten rond de 9e zwangerschapsweek. Je kunt de hele dag misselijk zijn, of alleen in de ochtend, middag of avond.
Wat veel mensen niet weten is dat ik HG had tijdens mijn zwangerschap. HG staat voor Hyperemesis Gravidarum en dit betekent min of meer 24/7 misselijkheid, vaak gepaard met extreem spugen/overgeven. Als je die term nog nooit gehoord hebt dan komt het omdat het ook niet zo vaak voorkomt bij vrouwen.
Hoe groot is de kans dat ik weer HG krijg? De onderzoeken over de kans op nog een keer HG geven op dit moment cijfers tussen de 15-80% kans op herhaling aan. Een onderzoek uit 2005 laat een kans van 15.2% zien.
Hoewel tot 85 procent van de aanstaande moeders last heeft van ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap, treft hyperemesis gravidarum slechts zo'n 3 procent van de zwangere vrouwen. Het begint meestal in de vroege zwangerschap, vóór ongeveer negen weken, en verdwijnt vaak tijdens het tweede trimester.
Kernboodschappen. Misselijkheid en braken door een gastro-enteritis gaan meestal vanzelf over. De belangrijkste complicatie van braken is dehydratie. Vooral kinderen < 2 jaar en ouderen hebben een verhoogd risico op dehydratie.
Een droge en een natte variant
Er zijn dan ook twee varianten van HG: Droge variant – vrouwen ervaren vaak een brok in de keel en zijn 24 uur per dag misselijk. Eten is vaak niet goed mogelijk. Natte variant – vrouwen geven niet alleen in de ochtend een keer of twee over.
Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van hevige ochtendmisselijkheid hebben minder kans te bevallen van een jongetje. Onderzoekers aan de Colombia Universiteit toonden aan dat meer dan de helft van de vrouwen met de klacht een meisje kreeg.
Meer over oorzaak zwangerschapsmisselijkheid
Het lichaam produceert meer het hormoon oestrogeen. Daarnaast wordt het zwangerschapshormoon HCG (Human Chorionic Gonadotropin) aangemaakt. Door die hormonen verandert er veel in het lichaam, waardoor u misselijk kunt worden.
Als eerste krijg je Emesafene voorgeschreven (in de vorm van tabletten of zetpillen) via de huisarts. Wanneer dit niet helpt kun je je huisarts om metoclopramide tabletten of zetpillen van 10mg vragen, die je 3 maal daags slikt, verdeeld over de dag.
Waardoor komt misselijkheid en overgeven in de zwangerschap? De precieze oorzaak van misselijkheid en overgeven aan het begin van de zwangerschap is onbekend. De volgende dingen spelen mogelijk een rol: Het zwangerschapshormoon Bèta-HCG.
Neem contact op met je verloskundige of gynaecoloog als je (weer) tekenen van uitdroging krijgt: weinig plassen (2-4 keer per dag) heel donkergele urine. steeds heel veel dorst.
In de 8e en 9e zwangerschapsweek voelen de meeste vrouwen zich het misselijkst en dit kan gepaard gaan met overgeven. Rond de 16e zwangerschapsweek neemt de misselijkheid vaak af en met meestal 20 weken zwangerschapsweken gaat het over.
Vermijd producten die misselijkheid kunnen veroorzaken, zoals vet eten en sterk gekruid en geurig eten. Zorg voor frisse lucht en voorkom dat je sterke etensgeuren ruikt. Haal eten en drinken dat je niet meer gaat eten of drinken uit het zicht.
Niet veilig: Rauw vlees (tartaar, carpaccio, biefstuk). Veilig: Volledig verhit kan wel. Niet veilig: Rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren (filet américain, ossenworst,parmaham, rauwe ham, rosbief, salami, cervelaat, chorizo). Niet veilig: Leverproducten (lever, smeerworst of leverpaté).