Geen regels studieduur vmbo, havo, vwo In het schoolreglement van de meeste scholen staat dat leerlingen: maximaal 1 keer mogen blijven zitten in dezelfde klas;1 keer mogen zakken voor het examen;of 2 keer mogen blijven zitten in verschillende klassen.
Regels voor zittenblijven en verblijfsduur op school in de praktijk. Op veel scholen voor havo en vwo mogen leerlingen maximaal één keer blijven zitten in de onderbouw. Als een leerling het schooljaar opnieuw niet haalt, dan moet de leerling meestal overstappen naar een vervolgklas op een lager niveau.
Samengevat zijn de opties als volgt: Het hele jaar overdoen: alle vakken opnieuw volgen en het examen opnieuw maken. Dit kan op een middelbare school, bij het vavo of op een privéschool. Deelcertificaten halen: het examen opnieuw maken voor de vakken die je onvoldoende hebt afgesloten.
Op de havo blijven leerlingen het vaakst zitten, in bijna 15 procent van de gevallen. Op het vwo en vmbo-t/g is dit ruim 9 procent, op de overige vmbo-niveaus een stuk minder. De meeste leerlingen blijven steken in het jaar voor hun eindexamen, in havo-4 zelfs 19 procent.
Als je 4 keer binnen 5 jaar zakt voor je rijexamen, doe je daarna een speciaal examen. De examinator heeft dan meer tijd voor jou.
De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Je kan er ook voor kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.
Vooral degenen die twee keer zakken voor hun rijexamen zijn nu de klos. De nieuwe maatregel houdt concreet in dat je pas op z'n vroegst na 15 weken weer mag afrijden als je voor de tweede keer gezakt bent voor je praktijkexamen. Daarmee kom je dus op een soort zwarte lijst.
Eindcijfers alle examenvakkenJe bent geslaagd als:
al je eindcijfers 6 zijn of hoger;je één 5 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn;je één 4 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn.
In schooljaar 2021-2022 is gemiddeld 94% van alle kandidaten voor het eindexamen voor de middelbare school geslaagd. Op het VMBO was het percentage geslaagden 98%, op de HAVO was dit 91% en op het VWO is gemiddeld 93% geslaagd. Op 50% van de middelbare scholen in Nederland slaagt minimaal 96% van de examenkandidaten.
Vanuit de havo/vwo-brugklas krijgt een leerling een voorlopige vwo-beslissing als het gemiddelde van de vakken een 7,3 is en er geen tekorten voor Nederlands/Engels/wiskunde op de lijst staan. De docenten beslissen per leerling of hij/zij een atheneum- of gymnasiumbeslissing krijgt.
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst.
Geen regels studieduur vmbo, havo, vwo
In het schoolreglement van de meeste scholen staat dat leerlingen: maximaal 1 keer mogen blijven zitten in dezelfde klas;1 keer mogen zakken voor het examen;of 2 keer mogen blijven zitten in verschillende klassen.
In examenjaar 2023 slaagde 89,4% van alle kandidaten voor hun eindexamens. Dit percentage is lager dan de periode waarin er extra examenmaatregelen getroffen waren vanwege de coronapandemie (examenjaren 2020, 2021 en 2022).
Op het MLA mogen leerlingen in de onderbouw slechts één keer zittenblijven. Bovendien is dit alleen toegestaan als docenten vinden dat dit wenselijk en kansrijk is. Doubleren is op het MLA geen recht.
Je kunt de eenjarige vwo-opleiding met een volledig pakket volgen als je niet van profiel verandert en:in het bezit bent van een havo-diploma met gemiddeld een 7,0 voor de examenvakken.
Nee, dat kan niet. Bij wet zijn er toelatingseisen; ofwel een MBO niveau 4 diploma, ofwel havo of vwo diploma. Overgang van 5 naar 6 vwo is niet voldoende, een toelatingstest kan pas op je 21e. Misschien is het mogelijk in plaats van vwo 5 te doen, over te stappen naar havo 5?
Het vwo is niet veel moeilijker dan havo
De meerderheid vindt het vwo niet veel moeilijker dan de havo, al neemt de moeilijkheidsgraad wel iets toe naarmate je verder komt. Er wordt dieper op de stof ingegaan en je hebt meer inzicht nodig, ondervond Hugo.
Het vwo heeft een lager slagingspercentage dan vorig jaar, maar een hoger slagingspercentage dan in het laatste 'normale' jaar 2019. In 2022 slaagde 92,8% van alle eindexamenleerlingen op het vwo.
Op het vmbo haalde 91,2% van de examenkandidaten z'n diploma, tegenover 93,7% van vorig jaar. Op de havo ging het zelfs beter: 85,6% slaagde dit jaar, terwijl dat vorig jaar 85,5% was! Bij de vwo'ers was er ook 'n lichte daling: dit jaar rondde 86,2% van de vwo'ers z'n opleiding af.
Wat is de 5.5 regel? Gemiddeld moeten alle resultaten van je centraal examen minimaal een 5,5 (voldoende) zijn.
Daarbij geldt de regel: 5,5 en alles wat daarboven ligt is voldoende; alles onder 5,5 is onvoldoende.
Dit wordt de 5,5-regel genoemd. Zijn al je eindcijfers een 6 of hoger, dan ben je sowieso geslaagd. Als je één 5 hebt en de rest is 6 of hoger, dan ben je ook geslaagd. Je mag voor de 'kernvakken' Nederlands, Engels en wiskunde maar één vijf op je eindlijst staan.
Ben je voor de tweede keer of vaker gezakt voor je examen voor de auto? Dan heb je langer de tijd nodig om te werken aan je verbeterpunten. Daarom mag je op zijn vroegst na 7 weken weer afrijden. Ben je gezakt voor een examen bromfiets, brommobiel, motor verkeersdeelneming of auto met aanhangwagen?
4 keer of meer gezakt voor rijexamen
Als je 4 keer binnen 5 jaar bent gezakt voor je rijexamen, doe je de keren daarna een speciaal examen bij het CBR. Dat heet een nader onderzoek rijvaardigheid.
Het CBR voerde onlangs een nieuwe regel in. Daardoor moet je 10 weken wachten om opnieuw rijexamen te doen, nadat je twee keer bent gezakt. Dit moet de wachttijden voor alle kandidaten verkorten.