Door middel van tapers (dit zijn taps toelopende gladde voorwerpen) kun je gemakkelijk je oorlellen zelf oprekken. Je moet hierbij de taper, ook wel stretcher genoemd, geleidelijk door de oorlel drukken en hem daar laten zitten totdat het weefsel volledig is genezen.
Je lichaam heeft even tijd nodig om deze scheurtjes te herstellen. Wacht daarom minstens een maand tussen elke stretch, ook al lijkt je oorlel al volledig genezen. Dit verschilt natuurlijk per persoon, de een heeft langer nodig om te herstellen dan de ander.
Tijdens het oprekken van je oren zal er in het weefsel hele kleine micro scheurtjes ontstaan. Voor een gezonde en goed doorbloed weefsel is dit geen enkel probleem. Doordat het langzaam en zeer klein is zal het geen pijn mogen doen, en zal het niet bloeden.
Oorkaas. Stinkende oorlellen komen eigenlijk alleen voor wanneer u gaatjes in uw oren heeft. De geur wordt namelijk veroorzaakt door dode huidcellen, zweet en achtergebleven haar- en make-upproducten die zich in de gaatjes en rondom uw oorbellen ophopen.
Hierbij is het erg belangrijk dat je goed oplet, naar je lichaam luistert en geduldig blijft. Vaak kan een piercing-gaatje nog dicht groeien als je deze niet verder oprekt dan 8 mm, maar dit hangt er echt vanaf of het stretch-proces goed is verlopen en dat het gaatje dus niet geforceerd is.
Wat kost een oorlelcorrectie? Een oorlelcorrectie voor één oor kost €450,- en voor beide oren €595,-. Dit is inclusief BTW, inclusief de nazorg, hechtingen verwijderen en een nacontrole na drie maanden. De zorgverzekeraar ziet dit als een cosmetische operatie waardoor er geen vergoeding mogelijk is.
Gebruik speciale steunen om zware oorbellen niet de kans te geven om je oorlel uit te rekken. Er zijn speciale stickertjes die je tussen je oorlel en de oorbel plakt, maar ook dunne plastic haakjes, die om je oren heen haken en het gewicht geheel van de oorlel afhalen.
Bij uitstekende of uitgerekte oorlellen wordt door middel van een kleine insnijding een stukje huid verwijderd. Eventuele hechtingen en littekens komen aan de onderkant van uw oorlel en vallen daardoor niet op. Bij uitgescheurde oorlellen is de behandeling vooral gericht op het hechten van de oorlel.
De prijzen voor een flapoorcorrectie verschillen sterk per kliniek of ziekenhuis. Globaal kun je uitgaan van een bedrag tussen de 2.000 en 4.000 euro. Wanneer je een aanvullende verzekering hebt die dit volledig vergoedt, weegt in de meeste gevallen de premie wel op tegen de vergoeding.
Het is verboden een tatoeage of piercing aan te brengen bij kinderen onder de 12 jaar. Een piercing in de oorlel mag wel. Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen alleen een tatoeage met toestemming van de ouders (of voogd). De ouders moeten aanwezig zijn als de tatoeage of piercing wordt gezet.
Piercings laten zetten en leeftijd
De overheid en GGD hebben besloten dat het niet toegestaan is om een piercing te zetten bij personen onder de 12 jaar. Als je tussen de 12 en 16 jaar oud bent, heb je de toestemming van je ouder(s) nodig voordat je een piercing mag laten zetten.
Doet een tepelpiercing pijn? De tepel is een erg gevoelig lichaamsdeel. De prik van de naald kun je flink voelen, maar dit trekt over het algemeen snel weg zodra de piercing erin zit. De tepel zal daarna nog een paar dagen wat gevoelig zijn, al hoeft dit niet onprettig te zijn.
Dit omdat in een te snel gestretchte oorlel littekenweefsel gaat groeien, dit littekenweefsel maakt niet alleen dat een plug of tunnel oncomfortabel aan kan voelen, verder stretchen bemoeilijkt of zelfs onmogelijk maakt, maar kan ook het laten dichtgroeien van een gestretchte oorlel belemmeren.
Meestal groeien piercings het eerste jaar nog dicht wanneer het sieraad er een dag uit is. Na een jaar is het vaak wel mogelijk om het sieraad iets langer uit te laten, mits het helemaal genezen is.
Titanium. Titanium is de meest gangbare keuze voor piercings die net gezet zijn. Het is hypoallergeen en daarmee perfect wanneer je niet tegen de miniscule hoeveelheid nikkel in bijvoorbeeld chirurgisch staal kunt. Titanium wordt tevens gebruikt voor bijvoorbeeld microdermal anchors en microdermal discs.
Onder de 12 jaar mag niemand een helix piercing, dit is verboden. Als je een helix piercing wil als je tussen de 12 en 16 jaar oud bent, heb je toestemming nodig van één van je ouders/verzorgers, ook moet hij/zij aanwezig zijn tijdens het zetten van de piercing.
De genezingstijd van deze piercing bedraagt ongeveer 6 tot 10 weken. Qua pijn tijdens het piercen zal dit van persoon tot persoon verschillen al is gangbaar dat dit geen pijnlijke piercing zou moeten zijn.
Piercen is al eeuwen oud. De laatste twintig jaar is het vooral onder jongeren populair. Voor de meesten van hen is het een vorm van lichaamsversiering. Voor anderen is het een statussymbool, een manier om bij een groep te horen of juist een vorm van protest.
Van die gepiercde 14% is overigens 72% vrouw. Bij de Engelsen draagt 10% van de bevolking een piercing, oorbellen uiteraard niet meegerekend. Daarnaast draagt 46.2% van alle Engelse vrouwen tussen de 16-24 jaar een piercing, opnieuw zonder oorbellen mee te rekenen.
De helix kan snel gezet worden, omdat het een zeer dunne piercing is. Of je veel pijn ervaart tijdens het zetten van deze piercing, ligt aan jouw pijngrens. Het is wel wat gevoeliger, omdat het in kraakbeen zit. Of het veel pijn doet verschilt per persoon.
Resultaat. Een oorcorrectie kan al worden uitgevoerd vanaf een leeftijd van zes jaar. Het resultaat van een operatie is over het algemeen goed. Het is echter belangrijk niet té hooggespannen verwachtingen te hebben.
Flaporen zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Flaporen kunnen worden gecorrigeerd met behulp van plastische chirurgie. Jaarlijks gaan er rond de 3.000 kinderen onder het mes. Dit kan vanaf de leeftijd van ongeveer vijf, zes jaar.
In geval van een te grote oorlel worden incisies gemaakt. De arts haalt overtollige huid en vetweefsel weg en brengt de oorlel weer in de juiste vorm; Steken de oren ook uit, dan wordt het kraakbeen vervormd met permanente hechtingen en plaatst de arts de oren daarna dichter tegen de schedel.