Een slavink is een rolletje varkensgehakt of half-om-half gehakt omwikkeld met spek, het is een variant van de al veel langer bestaande
Toen slager Boerwinkel in 1952 het rolletje met spek uitvond, at hij dit voor het eerst in combinatie met sla. Hij vertelde over zijn uitvinding aan een collega, die vervolgens de welbekende naam voor het product bedacht. Gehakt dat lijkt op een blinde vink, wat je hoort te eten bij sla.
Slavink is een verbastering van het woord slagvink. Het zingen van vinken heet ook wel slaan, vandaar slagvink. Volgens Van Dale's Groot woordenboek van de Nederlandse taal is het vleesgerecht afgeleid van deze benaming voor een zangvogel.
Slavink is een rolletje varkens- of half-om-half-gehakt omwikkeld met spek. Bak de slavink niet op te hoog vuur, anders verbrand het spek voordat het gehakt gaar is.
Ze had slavinken gemaakt, ze wist dat dat zijn lievelingskostje was. had made roulades; she knew that was his favorite dish.
Een slavink is een rolletje varkensgehakt of half-om-half gehakt omwikkeld met spek, het is een variant van de al veel langer bestaande blinde vink.
Een heerlijke staaf gehakt welke gewikkeld is in het gerookte spek dat ook in eigen worstmakerij gemaakt wordt. Het spek wordt gezouten en daarna gerookt met turf en eikenhout.
Heel simpel is het verschil tussen de Slavink en de Blinde Vink het type gehakt en het omhulseltje. De Slavink bestaat uit halfom gehakt gehuld in reepjes spek en de Blinde Vink is origineel zelf gedraaid kalfsgehakt omhuld met, hoe kan het ook anders een kalfslapje.
Een rundervink is een rolletje rundergehakt omwikkeld met rosbieflapje. Door middel van diverse kruiden wordt het vlees lekker op smaak gebracht.
In een koekenpan of braadpan boter, olijfolie, of beide verhitten. Doe de rundervinken voorzichtig in de pan, en schroei het vlees aan alle kanten snel dicht. Laat het vlees nog ongeveer 2 tot 3 minuten bakken, totdat het vlees gaar is.
Vooral de vink was populair. Niet zo vreemd dus dat vanaf de 16e eeuw vleesproducten van vergelijkbare vorm en grootte ook de naam vink kregen. De blinde vink heet in Vlaanderen ook wel loze vink of vogeltje zonder kop.
Gekooide vinken werden vroeger vaak blind gemaakt, omdat men geloofde dat blinde vinken beter zouden zingen. Het blind maken gebeurde met behulp van een dunne ijzerdraad die gloeiend gemaakt werd en dicht bij de ogen van de vink werd gehouden.
Blinde vink is een Nederlands en Belgisch gerecht, gemaakt van gekruid gehakt omwikkeld met een dun lapje vlees (bijvoorbeeld kalfsvlees of hamlap). Een bijzondere vorm van de blinde vink is de slavink waarbij het gehakt met spek wordt omwikkeld.
Gezondheid
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan AH Rundervink. AH Rundervink kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Rundervinken in ca. 12 minuten bruin en gaar bakken.
Er zitten 219 kilocalorieën in 1 stuk (105 gram) rundervink. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'rundervink'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Waar komen de slavinken vandaan? Slavinken zijn traditioneel gemaakt van gekruid gehakt, gerold in plakjes spek. Het is een variant met varkensvlees op de blinde vink, die van kalfs- of rundvlees gemaakt is.
Verse worst is vanouds gemaakt in een lang (opgerold) stuk, waar kleinere stukken worst van gedraaid kunnen worden. Saucijsjes zijn al kleinere porties. De samenstelling van het vlees verschilt in principe niet.
Saucijzen & verse worst
Een saucijs is een stukje van de verse worst. Precies genoeg voor één persoon. De samenstelling is hetzelfde: gemalen varkensvlees met kruiden verpakt in een varkensdarm. Om een opengebarsten darm te voorkomen, moet je wel even tijd nemen voor het braden.
Worst is een vleesproduct dat gewoonlijk gemaakt wordt van gemalen vlees, dierlijk vet, zout (en vaak suiker), specerijen en/of kruiden, dat vanouds in een voornamelijk uit collageen bestaand deel van een dierendarm bewaard wordt.
Vogelkes zonder kop / blinde vink
Het is gekruid gehakt omwikkeld met een dun lapje rund- of kalfsvlees. Verwar de blink vink niet met de slavink, want voor een slavink wordt het gehakt omwikkeld met spek. In Vlaanderen heet de blinde vink 'vogelkes zonder kop' en in Wallonië 'oiseaux sans tête'.
Een vinkenzetting, kortweg zetting of suskewiet genoemd, is een wedstrijd waarbij de vinkeniers (vinkenhouders) zich met een vinkenkooi (een muit) opstellen langs een weg, met telkens 2,4 meter tussen vinkenier en vink.
Voedsel. Het basisvoedsel voor vinken wordt gevormd door zaden en zachte plantendelen. Vooral in het najaar scharrelen ze in grote groepen op de grond onder beuken om beukennootjes te eten, en in de tuin doen ze zich tegoed aan zaadjes die door andere vogels worden gemorst.
Een prachtig geluid dat inhoudt dat de lente in aantocht is. De vink is altijd te herkennen aan de dubbele witte vleugelstrepen, een aantal witte buitenste staartpennen en witte dekveren. Het mannetje heeft prachtig exotische kleuren in de broedtijd en het vrouwtje is groenig grijsbruin gekleurd.
Wil je dus vinken naar je tuin lokken, dan zorg je ervoor dat het hele jaar door zaad te vinden is in je tuin. Strooi gewoon wat vogelvoer op de tuintafel of op het terras. Zeker weten dat er vinken op afkomen. Maar liefst groeien er wel bomen en struiken in je tuin.