We schrijven de woorden goedendag en goeiendag aan elkaar als we ze als groet gebruiken. Als er goedendag geschreven staat, kan dat ook als goeiendag gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeiendag gezegd. De spellingen zonder n, goededag en goeiedag, zijn ook correct.
We schrijven de woorden goedemiddag en goeiemiddag aan elkaar als we ze als groet gebruiken. Als er goedemiddag geschreven staat, kan dat ook als goeiemiddag gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeiemiddag gezegd. Goedemiddag / goeiemiddag, juf Lies.
goedendag tussenwerpsel Uitspraak: [ xudə(n)'dɑx ] Afbreekpatroon: goe·den·dag <dit zeg je als je iemand ergens op de dag groet als je komt of weggaat> Voorbeeld: 'Goedendag, mag ik vragen hoe laat het is?'
We schrijven de woorden goedenavond en goeienavond aan elkaar als we ze als groet gebruiken. Als er goedenavond geschreven staat, kan dat ook als goeienavond gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeienavond gezegd. De spellingen zonder n, goedeavond en goeieavond, zijn ook correct.
De n in goedenavond is een oude naamvals-n.In goedemorgen, goedemiddag en goedenacht is de n in de loop van de tijd weggevallen. In goedenavond heeft hij zich weten te handhaven, evenals in goedendag.
We schrijven de woorden goedendag en goeiendag aan elkaar als we ze als groet gebruiken. Als er goedendag geschreven staat, kan dat ook als goeiendag gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeiendag gezegd. De spellingen zonder n, goededag en goeiedag, zijn ook correct.
Wanneer de ontvanger en jij elkaar al beter kennen, kan je de e-mail ook beginnen met “Beste …” of een vriendelijk “Goedendag”. Alleen onder collega's is “Hallo” of “Hi” acceptabel. Welke titels horen in de aanhef?
We schrijven de woorden goedemorgen en goeiemorgen aan elkaar als we ze als groet gebruiken. Als er goedemorgen geschreven staat, kan dat ook als goeiemorgen gelezen worden: in gesproken taal wordt gewoonlijk goeiemorgen gezegd. Goedemorgen / goeiemorgen, juf Lies.
Ooit hadden goedenmorgen, goedenmiddag, goedenavond, goedennacht en goedendag allemaal de n in het woord. Deze n was de naamvals-n. Maar de naamvals-n in goedenmorgen, goedenmiddag en goedennacht was niet hoorbaar en dus lieten taalgebruikers hem steeds vaker weg.
Buongiorno (goedendag) gebruik je als je iemand niet of nauwelijks kent, bijvoorbeeld wanneer je een winkel of restaurant binnenkomt. Het is een iets wat formele begroeting. Ciao of salve (hallo), is meer geschikt voor iemand die je al vaker hebt ontmoet of iemand die jonger is, een stuk informeler dus.
Vandaag de dag kan zowel 'tegenwoordig, heden ten dage' als 'op deze dag' betekenen. In de betekenis 'tegenwoordig, heden ten dage' wordt in de standaardtaal ook de uitdrukking de dag van vandaag gebruikt. De dag van vandaag / vandaag de dag kun je niet voorzichtig genoeg zijn.
Voorbeeld: `Goedendag, mag ik vragen hoe laat het is?`
Allen gebruik je om naar personen te verwijzen in zinnen als: 'Veel groeten van ons allen! ' (allen is hier zelfstandig gebruikt). Alle is goed in zinnen als 'Veel groeten aan alle collega's!
Zowel het ga je goed als het gaat je goed is correct, maar er is een verschil in betekenis. Het ga je goed betekent 'Ik hoop dat het je goed zal gaan'. De werkwoordsvorm ga is een aanvoegende wijs. We drukken daarmee onder meer een wens uit.
Ook goeiemorgen is juist, maar goeiemorgen is een informele vorm van goedemorgen. Het wordt veel in spreektaal gebruikt.
Wél moet ik opmerken dat de telefoontjes waar het hier om gaat, in de regel plaatsvinden tussen 10 en 12 uur en dat, als ik dan goedemorgen hoor, het tussen 10 en 10.45 uur is. Vanaf ongeveer 10.45 uur is volgens mijn waarnemingen de goedemiddagperiode aangebroken.
Goedenavond. Good evening. Hoi, leuk dat je er bent.
Het is een typisch voorbeeld van pseudo-Belgisch-Nederlands. We zeggen wel 'goedemorgen/goeiemorgen' en 'goedenavond/goeienavond', maar nooit 'goedenamiddag' en ook niet 'goedemiddag'. 'Goedemiddag' zeggen alleen Vlamingen die Nederlands kunnen spreken, wanneer ze Nederlands spreken.
Morgen, eindelijk, is ook daarin van ochtend onderscheiden, dat het als bijwoord wordt gebezigd voor den eerstvolgenden dag; eene tijdsbepaling derhalve van denzelfden aard als heden voor den tegenwoordigen, en gisteren voor den laatstverleden dag. Zoo zegt men: ik ga morgen uit, ook ik ga morgen ochtend uit.
goedemorgen. Mas diz-me porquê... bom dia.
Ken je de ontvanger helemaal niet of is er sprake van een formele situatie, dan gebruik je bij voorkeur 'Geachte'. Ken je de ontvanger of gaat het om een informele situatie, dan gebruik je 'Beste'. Ken je iemand heel goed, dan mag je ook 'Hallo', 'Hi', 'Hoi', 'Dag' of 'Goede…' gebruiken.
De e-mail zelf begint met een aanhef, een begroeting van de lezer. Als begroeting is zowel geachte, beste als dag mogelijk. Geachte is bruikbaar in officiële en formele contexten; het roept een bepaalde afstand op. Beste en Dag zijn bruikbaar in allerlei (zakelijke) contexten, zoals in mails aan klanten.