In voeding zit calciumcarbonaat als witte kleurstof (voor oppervlaktekleuring), vulmiddel of anti-klontermiddel. Je herkent dit aan het E-nummer E170. Het zit ook in bruis- en kauwtabletten die bijvoorbeeld gebruikt worden bij een tekort aan calcium en bij maagklachten.
Calciumcarbonaat en calciumcitraat
Calciumcarbonaat (CaCO3) is niet oplosbaar in water; calciumcitraat (Ca3(C6H5O7)2) lost makkelijker op in water. De gedachte is dat calciumcarbonaat reageert met maagzuur om vervolgens te worden omgezet in calciumchloride waarvan een deel wordt geabsorbeerd in de dunne darm.
CaCO 3 is een molecuulformule die een wit of transparant mineraal definieert in de vorm van kristallen. Calciumcarbonaat (gebruikelijke naam – calciet) bestaat uit een koolzuurcalciumzout.
Calciumcarbonaat heeft een oplosbaarheid van 14 mg/L die bij aanwezigheid van koolstofdioxide (zie boven) met een factor vijf vermenigvuldigd kan worden. Ook calciumfosfaat is tot slechts 20 mg/L oplosbaar en calciumfluoride tot 16 mg/L.
Bij het verwarmen van water daalt de oplosbaarheid van calcium en magnesium. De opgeloste stoffen worden dan harde vaste stoffen die zich hechten aan elkaar en neerslaan als kalkaanslag. Calciumcarbonaat (CaCO₃) is de chemische term voor kalkaanslag, kalksteen of gewoon kalk.
Wat doet calciumcarbonaat en waarbij gebruik ik het? Calcium (kalk) is belangrijk voor de opbouw en stevigheid van botten en gebit. Ook neutraliseert calciumcarbonaat maagzuur. Het is te gebruiken bij tekort aan calcium, botontkalking, nierziekten en maagklachten.
Calciumcarbonaat (ook wel kalksteen, zuiver krijt) is een witte vaste stof die zich slecht laat oplossen in water.
Kalkaanslag, ook wel calciumcarbonaat (CaCO₃) genoemd, ontstaat tijdens het verwarmen of koken van water. Het is een chemische reactie tussen calcium- en magnesiumdeeltjes die met waterstofcarbonaat in het water reageren tot calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat.
Volwassenen. Afhankelijk van de hoeveelheid calcium die met de voeding wordt opgenomen, veelal calcium 500 mg 1–2×/dag. In ernstige gevallen van calciumverlies/calciumgebrek kan 500 mg 3–4 ×/dag nodig zijn.
Voor calcium volstaat het om 500 mg tot 1g per dag in te nemen. Hogere dosissen kunnen obstipatie veroorzaken. Aangezien de afbraak van het bot 's nachts het grootst is, kun je dit het beste 's avonds innemen.
Anorganische calciumverbindingen als calciumcarbonaat, -oxide of –sulfaat hebben een relatief lage opneembaarheid en worden daardoor langzamer en minder efficiënt opgenomen. Organische vormen van calcium als calciumcitraat, -aspartaat of –gluconaat worden veel sneller opgenomen door het lichaam.
Bij patiënten met osteoporose wordt een hoeveelheid van 800 IE vitamine D per dag aanbevolen. Dit komt overeen met 20 microgram. Vitamine D is een essentiële voedingsstof die nodig is voor de opname van calcium en voor gezonde botten.
"Calcium (carbonaat) 500 mg" betekent dat er 500 mg elementair calcium in het supplement zit, onder de vorm van calciumcarbonaat. "Calciumcarbonaat 500 mg" geeft aan dat er 500mg calciumcarbonaat in zit, wat overeenstemt met slechts 200 mg elementair calcium.
Calciet is een algemeen bestanddeel van sedimentaire gesteenten, van aders en in afzettingen in hete bronnen en spelonken in karstgebieden (als druipsteen). Het is het mineraal dat kalksteen vormt en daarmee het meest voorkomende mineraal van biologische oorsprong.
Calci-chew zijn kauwtabletten die calcium bevatten. Calcium is een belangrijke stof voor de botvorming. Calci-chew wordt gebruikt om calciumtekort te voorkomen en te behandelen, en als supplement bij een bepaalde behandeling voor osteoporose (botontkalking).
De azijn die je erbij doet is een zuur. Een zuur kan kalk oplossen en hierbij ontstaan belletjes. De schaal bestaat niet alleen uit kalk, daarom blijft er een beetje bruin spul over op het ei en in de azijn.
Een behandeling met ozon beperkt de vorming van ketelsteen. Ozon heeft een ontsmettende functie en kan biofilms afbreken waardoor de ionen die de ketelsteen veroorzaken zich niet meer goed kunnen hechten aan wanden.
In een waterkoker ontstaat regelmatig afzetting van kalksteen, om de waterkoker in goede staat te houden dient deze dan ook regelmatig ontkalkt te worden. Kalksteen ontstaat doordat tijdens het koken van water het oplosbare calciumwaterstofcarbonaat wordt omgezet in het niet oplosbare calciumcarbonaat.
Colecalciferol, ofwel vitamine D, zorgt voor de opname van calcium en fosfaat uit het voedsel. Calcium is nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. De combinatie calciumcarbonaat en colecalciferol wordt gebruikt een tekort aan calcium en vitamine D en bij botontkalking.
Calciet komt van het Latijnse calx dat kalk betekent. Dat is niet zo vreemd, want calciet is het mineraal waaruit kalksteen bestaat, het gesteente dat het grootste deel van de vaste gesteenten aan het aardoppervlak in ons land vormt.
De stof is ingedeeld als irriterend voor de huid en de ademhalingswegen en kan ernstig oogletsel veroorzaken. Er is geen zorg voor tegengestelde systemische effecten, omdat lokale effecten (pH-effect) het grootste gevaar voor de gezondheid vormen. Volg de adviezen op uit hoofdstuk 4.1. Dit product is niet brandbaar.
Let wel, het eten van eierschalen kan enorme risico's met zich meebrengen. Eieren kunnen soms zijn besmet met Salmonella-bacteriën, wat kan resulteren in een salmonella-infectie. Daarom is het van belang om je eierschalen te koken, voordat je ze van plan bent te consumeren. En eet vooral geen grote stukken eierschaal.
Dieetbeperkingen : Geen. E170 kan gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten.
Nederlands leidingwater bevat van nature calcium en magnesium. Calcium (kalk) en magnesium maken niet alleen je water hard, ze voegen ook smaak toe aan jouw water. De smaak van calcium en magnesium is van nature bitter en zelfs een beetje zoutachtig (calcium wordt in Duitsland dan ook wel eens 'bitterzout' genoemd).