Medicijnen over datum zijn niet meer te gebruiken.
De werkzame stof kan veranderen. Een beetje zoals boter 'ranzig' wordt of ijzer gaat roesten. Er kunnen in het medicijn stoffen ontstaan die misschien schadelijk zijn. De houdbaarheidsdatum op een doosje medicijnen staat er dus niet voor niets.
Volgens Woltermann is er altijd een marge. “Één week na de houdbaarheidsdatum is het medicijn niet meteen niet meer goed.Of na 1 maand, 3 maanden of 1 jaar.” Maar u wilt wel graag dat een middel goed werkt en het geen giftige stoffen bevat. “Daarom is het beter om u gewoon aan de houdbaarheidsdatum te houden.
Poeders, tabletten en dragees: kun je vaak twee jaar bewaren, maar de werking kan in die tijd wel afnemen. Gebruik deze medicijnen niet als de kleur anders is of als er brokken ontstaan. Zijn tabletten aan elkaar gekleefd, gebruik ze dan niet. Vloeibare medicijnen en drankjes: zijn na openen zes maanden houdbaar.
De houdbaarheid verschilt per medicijn. Gebruik nooit medicijnen na de uiterste gebruiksdatum of bewaartermijn. Een onaangebroken verpakking kunt u gebruiken tot de uiterste gebruiksdatum.
Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn. Het pijnstillende effect begint een na een half tot een uur en houdt 8 uur aan. De tabletten met vertraagde afgifte werken binnen twee tot drie uur. De werking houdt wel langer namelijk ongeveer twaalf uur.
Breng medicijnen die u niet meer gebruikt naar de apotheek of een plek voor klein chemisch afval. Dan worden ze veilig verwerkt, waardoor geen medicijnresten in het milieu terechtkomen.
Tabletten met 600 mg of 800 mg ibuprofen zijn niet zomaar te koop of te bestellen, maar alleen op voorschrift van een arts verkrijgbaar.
Wanneer je aspirine neemt als bloedverdunner zal die niet meer werken in combinatie met ibuprofen. Omdat prostaglandine ook de maag beschermt, kunnen onstekingsremmers maagklachten veroorzaken. Daarom wordt in combinatie met NSAID's vaak een maagbeschermer voorgeschreven.
Koorts en pijn bij griep en verkoudheid of na vaccinatie en diverse andere vormen van pijn: De aanbevolen aanvangsdosering is 400 mg, zonodig gevolgd door 200 – 400 mg per keer elke 4 tot 6 uur. De maximale dosering is 1200 mg per etmaal. Overigens zijn doseringen van 200 mg per keer met deze tabletten niet mogelijk.
Als de THT datum de dag, de maand en het jaar aangeeft, kan je het product zonder enig probleem nog gebruiken tot 3 maanden na datum. Bijvoorbeeld: als je “Ten minste houdbaar tot: 16/06/2021” ziet staan, dan is het aangeraden het product te consumeren voor 16 september 2021, oftewel 3 maanden na de aangegeven datum.
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten.
Volwassenen en kinderen > 12 jaar en zwaarder dan 40 kg. Oraal: begindosis 400 mg, daarna zo nodig 200–400 mg elke 4–6 uur; max.1200 mg per dag. I.v.-infusie: volwassenen: 400 mg, zo nodig elke 6–8 uur, max.
Regelmatig gebruik van ibuprofen kan maagklachten veroorzaken. Neem daarom het middel alleen op een volle maag in. Mensen die in het verleden last hebben gehad van een maag- of darmzweer hebben meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Ook bij ouderen is sprake van een verhoogd risico op bijwerkingen.
Voor vrijwel alle middelen geldt dat het goed is om ze koel, droog en donker te bewaren. En natuurlijk op een plaats waar kinderen en huisdieren er niet bij kunnen. Bewaar medicijnen liever niet in de badkamer, omdat het daar vochtig is.
De aanbevolen periode tussen 2 doseringen is ongeveer 6 tot 8 uur. De periode tussen twee doseringen mag niet korter zijn dan 4 uur. Een dosering van 200 mg is met deze capsules niet mogelijk. Hiervoor zijn ibuprofen capsules of tabletten van 200 mg verkrijgbaar.
Dit is de hoeveelheid ibuprofen per dag per leeftijdscategorie: Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: 400-800 mg elke 4-6 uur.
Paracetamol is dus een minder zware pijnstiller dan ibuprofen. Een relatief veilig middel omdat het minder bijwerkingen heeft dan ibuprofen en andere medicijnen niet snel in de weg zit. Een arts zal afhankelijk van je klachten daarom liever paracetamol voorschrijven. Ibuprofen zit een stap hoger op de pijnladder.
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Dosissen van 200mg, 400mg en 600mg mogen tot 3x per dag ingenomen worden met 4 tot 6 uren tussen 2 innames.
Je kunt een NSAID ook samen met paracetamol nemen. Als je ze samen slikt, heb je vaak minder van de ibuprofen, naproxen of diclofenac nodig. En dus een kleinere kans op bijwerkingen daarvan.
'Terwijl paracetamol veilig genomen kan worden op een lege maag, is dat bij niet-steroïdale ontstekingsremmende middelen (zoals ibuprofen) niet het geval. Die moeten met of na het eten genomen worden, omdat ze de maagwand kunnen aantasten. Dat leidt tot irriatie, bloedingen of maagzweren', weet Chalmers.
Op bederfelijke producten staat een uiterste consumptiedatum ('te gebruiken tot').Op alle andere levensmiddelen staat de datum van minimale houdbaarheid ('ten minste houdbaar tot').
Afgeven bij apotheek of als klein chemisch afval
Gooi medicijnen ook niet in de prullenbak. Vooral niet wanneer er kleine kinderen in de buurt zijn. Breng medicijnafval terug naar uw apotheek of naar een plek voor klein chemisch afval. Bijvoorbeeld het milieuplein of de milieustraat in uw gemeente.
De eerste twee cijfers duiden het productiejaar aan, vervolgens wordt de maand aangeduid met een letter: A betekent januari, B februari... L staat tenslotte voor december.De laatste twee cijfers geven de dag van de maand aan. Staat er dus LOT 95 C 15, dan is de productiedatum van dit geneesmiddel 15 maart 1995.