Hoeveel no claim bouw je per jaar op? Voor elk jaar dat u geen schade claimt bij u verzekeraar, krijgt u 1 schadevrij jaar. Dat betekent dat u elke jaar 1 trede extra no claim korting krijgt.
Verloren jaren weer opbouwen
Bij elke schade die u claimt, verliest u 5 schadevrije jaren. U krijgt echter slechts 1 schadevrij jaar per jaar, mits u geen schade claimt. Na een terugval kost het dus 5 jaar voordat u weer op hetzelfde aantal jaren zit.
Elke verzekeraar mag een eigen bonus-malus ladder gebruiken. De maximale no-claim korting kan oplopen tot wel 80%. Als u een verzekering vindt met een no-claim korting van 80% betekent dit echter niet dat dit ook de goedkoopste autoverzekering is.
Per geclaimde schade val je tegenwoordig bij elke verzekeraar 5 tredes terug op de bonus-malus ladder. Je komt echter nooit lager uit dan -5 schadevrije jaren.
Maximale schadevrije jaren
U kunt maximaal 99 schadevrije jaren opbouwen. Voor elke schade die u claimt, raakt u 5 schadevrije jaren kwijt. Wanneer u meer dan 15 schadevrije jaren heeft, valt u na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren. Het maakt dan niet uit of u 15 of 30 schadevrije jaren heeft.
Zoals we al even lieten vallen, verschilt het per verzekeraar hoeveel korting je op je premie krijgt met het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Elke verzekeraar heeft een eigen schadevrije jaren tabel. Dit wordt ook wel de bonus-malus ladder genoemd. Meestal ligt de maximale no-claimkorting rond de 80 procent.
U heeft nog geen schadevrije jaren en wordt door de verzekeraar op basis van uw leeftijd ingeschaald op trede 7. Dat betekent dat u 45% korting op de premie krijgt. Als u het komende jaar geen schade claimt bij de verzekeraar stijgt u naar trede 8 en gaat het kortingspercentage omhoog naar 50%.
Het claimen van één of twee schades is vaak geen probleem. Iedereen kan wel eens schade rijden. Wanneer je meerdere schades claimt in een korte periode, dan kan de verzekeraar een waarschuwing geven. Je ontvangt dan een waarschuwingsbrief.
Autoschade claimen
Na een schadeclaim op je autoverzekering daal je direct een aantal treden en stijgt de premie. Het maakt geen verschil of je bijvoorbeeld €500 claimt of €5000. De premie stijgt even hard, ook als je maar voor 50% van de schade opdraait.
Claim je 1 of meer autoschades die je zelf hebt veroorzaakt, dan verlies je meestal 5 schadevrije jaren. Met 15 jaar of meer val je na een claim altijd terug naar 10 jaar schadevrij.
Een vraag die vaak wordt gesteld in autoverzekeringsland is als volgt: “Kun je schadevrije jaren opbouwen zonder eigen auto?” Het antwoord hierop is: JA! Je kunt absoluut schadevrije jaren opbouwen zonder dat je zelf een auto op naam hebt staan. Verzekeraars zien samenwonende partners namelijk als één.
No-claimkorting is een korting op de premie van uw autoverzekering. Deze korting wordt hoger naarmate u langer schadevrij rijdt met uw auto. De no-claimkorting kan oplopen tot 80%. Als u begint, krijgt u direct 50% korting op uw autopremie.
Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar, maar nog niet op kinderen. Een groot nadeel van een autoverzekering op naam van je ouders is dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Alleen de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op.
Negatieve schadevrije jaren vervallen na 3 jaar
Sommige verzekeraars laten ze vier of vijf jaar meetellen. Het is hierbij belangrijk dat de schadevrije jaren de volledige periode niet in gebruik zijn geweest. Positieve schadevrije jaren vervallen ook als ze niet gekoppeld zijn aan een autoverzekering.
Je autoverzekeraar moet je elk jaar laten weten hoeveel schadevrije jaren je hebt. Je schadevrije jaren staan daarom in je verzekeringspolis, die je jaarlijks ontvangt. Ook kun je je schadevrije jaren opvragen bij je autoverzekeraar of bij de tussenpersoon waar je polis loopt.
Als u een ongeval mét schade veroorzaakt, dan stijgt uw bonus-malusgraad meteen met 5 graden. Bij een bonus-malusgraad van 0 krijgt u 55% korting. Maar er is ook een beweging naar de andere kant. Hoe dichter u bij het getal 22 komt, hoe hoger de prijs van uw verzekering.
Kan ik Roy Data inzien? Je kunt niet zelf Roy Data inzien, alleen autoverzekeraars hebben toegang tot deze database. Je schadevrije jaren opvragen kun je het beste bij je autoverzekeraar doen.
Schadevrije jaren worden in Roy-data geregistreerd, zodra de autoverzekering wordt beëindigd. Zolang u geen nieuwe autoverzekering afsluit blijven ze in het systeem staan. Schadevrije jaren, zowel positieve als negatieve, blijven 3 jaar in het systeem staan voordat ze vervallen.
Ben je het niet eens met de tegenpartij, probeer dan met getuigen te komen bij de verzekeraar. Maak ook zoveel mogelijk foto's van de schade en de situatie. Kom je er niet uit, vraag juridische hulp of schakel je rechtsbijstandverzekeraar in.
Officieel gezien moet je schade die jij toebrengt aan een ander binnen drie dagen ná de aanrijding of het ongeval bij de eigen WAM-verzekeraar melden. Wordt de verzekeraar niet tijdig op de hoogte gebracht, dan kan met in theorie uitkering weigeren.
Mocht de verzekerde van de aangesproken verzekeraar niet reageren, dan volstaat een schadeformulier die door beide partijen is ondertekend. De verzekeraar zal dan, wanneer de toedracht duidelijk is, de schade moeten afwikkelen op basis van het schadeformulier.
U gaat dan naar 2 schadevrije jaren. U krijgt dan 65% korting op de premie.
Wanneer bouw je no-claim op? U bouwt no-claim op wanneer u geen schade claimt bij uw autoverzekeraar. Het wel of niet hebben van schadevrije jaren maakt een groot verschil op de premie van uw autoverzekering. Belangrijk is wel dat de autoverzekering op uw eigen naam moet staat als de auto in uw bezit is.
Het aantal autoschades per jaar in Nederland is meer dan een miljoen en het komt er in grote lijnen op neer dat de Nederlandse autobestuurder eens in de 5 jaar een schade heeft.