Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Meer calorieën
Met 46 calorieën is een cappuccino met halfvolle melk een minder gezonde optie dan een zwarte koffie. Aangezien daar maar 1 kcal inzit, wordt het gezien als de verstandigste keuze. Ook op het gebied van vetten staat koffie met melk 1-0 achter. In één kopje cappuccino zit 6,3 gram vet.
Filterkoffie als gezonde oplossing
De beste zetmethode om dit voor elkaar te krijgen is met filterkoffie. Tijdens de bereiding van filterkoffie gebruik je een papieren filter en het filter zorgt ervoor dat cafestol niet in de koffie terechtkomt. Hoe beter de koffie wordt gefilterd, hoe gezonder.
Koffie met melk is een stuk gezonder en wel om deze opvallende reden. (Volgende keer toch maar weer een cappuccino bestellen.) Door de wisselwerking tussen polyfenolen (lees: antioxidanten die onder andere voorkomen in koffie) en eiwitten heeft een simpel kopje koffie met melk mogelijk een ontstekingsremmend effect.
Nee, koffiemelk is niet bepaald gezond.Het bevat meer verzadigd vet en suiker dan gewone halfvolle melk of magere melk. Daarom staat koffiemelk ook niet in de Schijf van Vijf. Wie van zijn of haar koffie een gezondere gewoonte wil maken, schenkt het liefst zwarte koffie zonder toevoegingen in.
Zoek uw eigen favoriete soort melk op, maar ze zullen allemaal een combinatie van eiwitten, vetten, vitaminen zoals vitamine D, calcium bevatten en kunnen een rijke bron zijn van mineralen zoals kalium. Daarom zal het toevoegen van melk aan uw koffie zeker de variëteit en het type voeding in uw kopje vergroten .
Als u melk in uw koffie drinkt, kunt u het beste gewone magere of halfvolle melk nemen. Bijvoorbeeld opgeklopte warme melk.
Uit het onderzoek bleek dat het samen drinken van koffie en melk ontstekingen vermindert, de stofwisseling versnelt en de insulinegevoeligheid verbetert .
Hoe melk dit beïnvloedt
Milder voor de maag: Melk kan helpen om de zure bestanddelen van koffie te neutraliseren, waardoor het zachter is voor je maag en minder snel maagklachten veroorzaakt.
Is koffie slecht voor buikvet? Nee, koffie is niet slecht voor buikvet. Koffie bevat haast geen calorieën, waardoor je van koffie alleen niet kunt aankomen en dus ook geen buikvet krijgt. Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat koffie helpt de vetverbranding te stimuleren, maar hier is helaas nog te weinig bewijs voor.
Filterkoffie, gepercoleerde koffie en oploskoffie bevatten vrijwel geen vetachtige stoffen en zijn dus zeer weinig cholesterol verhogend. Bij gebruik van koffiepads filter je de koffie door het omhullend laagje papier. Koffiecapsules worden daarentegen niet gefilterd.
Hoe (on)gezond is dit? Thee met cafeïne is gezonder dan koffie, omdat het aantal milligram cafeïne in thee veel lager is dan het aantal milligram cafeïne in koffie. In koffie zit zo'n 70 milligram cafeïne, terwijl er in een kopje zwarte- of groene thee ongeveer 25 milligram zit.
Gefilterde koffie = meest gezonde koffie
In koffie welke goed gefilterd is, zit het minste cafestol en is dus de meest gezonde koffie. Goed gefilterde koffie is koffie welke gezet is met een papieren filter of bijvoorbeeld koffie met koffiepads.
Een stuk fruit zoals een banaan, appel of peer. Een handje ongezouten noten zoals walnoten, hazelnoten of pinda's. Een schaaltje magere yoghurt of kwark met wat fruit of muesli. Een bakje rauwkost, bijvoorbeeld komkommer, tomaatjes, radijsjes en paprika.
Een kop zwarte koffie heeft 0 calorieën, je zou dus denken dat je hier niet door aankomt. Toch is gebleken dat je door veel zwarte koffie te drinken, wel degelijk kunt aankomen. Dit komt voornamelijk door de hoeveelheid cafeïne.
Goed voor de lever
De voordelen van koffie strekken zich ook uit tot de lever. Regelmatige koffieconsumptie kan het risico op leveraandoeningen, zoals levercirrose, aanzienlijk verminderen. Bovendien verbetert het de algemene leverenzymwaarden, wat wijst op een betere levergezondheid.
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder.Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
'Hoe beter koffie gefilterd is, hoe minder cafestol en hoe gezonder deze is,' aldus het Voedingscentrum. 'De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie. '
Melk compenseert het bittere en het zure. Het is voor de meeste mensen gewoon de perfecte manier om de smaak in evenwicht te brengen. Vooral omdat koffie in vroegere tijden nog bitterder en zuurder was dan nu.
Halfvolle en magere melk in je koffie
Volgens het Voedingscentrum zijn halfvolle en magere melk goed voor je gezondheid. Zo bevat het eiwit, is het een bron van vitamine B2, B12 en calcium. Het drinken van melk zorgt voor een kleiner risico op bijvoorbeeld darmkanker en botontkalking.
Voor een koffie verkeerd wordt alleen 'gewone' melk gebruikt en dat zorgt voor het verschil tussen koffie verkeerd en latte macchiato. Daarnaast is er ook nog een verschil in bereiding. Waar je bij een latte machiatto de espresso over de melk schenkt, doe je dit bij een koffie verkeerd precies andersom.
Havermelk als milieuvriendelijkste koffiemelk
Een glas soja- of havermelk is het minst belastend voor het milieu. Het is echter havermelk die aanspreekt door zijn zoetheid en die de smaak van de koffie niet noemenswaardig verstoort, zoals amandelmelk. Daarom wint havermelk de vergelijking!
Uit een systematische review die onlangs in het Journal of the American College of Nutrition is gepubliceerd, blijkt dat de consumptie van zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt, mogelijk een neutraal tot gunstig effect heeft op ontstekingsbiomarkers.
Volle melkproducten bevatten verzadigde vetzuren en zijn daarom minder aangewezen. Wie voor magere en ongezoete melkproducten kiest, krijgt daarentegen maar weinig calorieën binnen, terwijl ze evenveel vitaminen en mineralen bevatten. Volle melk bevat wel iets meer vitaminen A en D. Melk maakt niet dik.