Je moet een aantal documenten bij je hebben: een geldig identiteitsbewijs (van jezelf, maar ook van de nieuwe eigenaar), het kentekenbewijs (bij auto's van vóór 2014) of kentekencard en de negencijferige tenaamstellingscode. De kosten voor het overschrijven van een kenteken bedragen € 11,40.
Overschrijven via loket of voertuigbedrijf
Kentekencard en de tenaamstellingscode of. Originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en Overschrijvingsbewijs. Geldig legitimatiebewijs. Een rijbewijs is niet verplicht.
Wat moet ik doen als ik overschrijvingsbewijs deel 3 kwijt ben? Het kentekenbewijs deel 3 heet sinds 1 juni 2014 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode. Dit is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en moet je thuis bewaren.
Auto op naam zetten: de kosten
Als je een auto gaat overschrijven, wil je natuurlijk weten wat dat kost. Voor € 10,75 kun je een auto op jouw naam zetten. Vergeet na het overschrijven niet om een autoverzekering af te sluiten. Vanaf het moment dat de auto op jouw naam staat, ben jij verantwoordelijk.
De tenaamstelling van een auto wijzigen, betekent dat je een auto overschrijft op de naam van een andere eigenaar. Hiervoor heb je de tenaamstellingscode nodig: een 9-cijferige code waarmee je bewijst dat jij de eigenaar van je auto bent - de toekomstige eigenaar heeft deze code dus straks ook nodig.
Kentekenbewijs deel II: Dit deel ontvangt u alleen als u een voertuig exporteert. Dit papieren kentekenbewijs deel II bevat onder andere de naam en adresgegevens van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs.
Voor 2014: een papieren kentekenbewijs, die bestaat uit het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (deel II) Na 1 januari 2014: de kentekencard is de vervanger van het papierenkentekenbewijs. Naast de kentekencard moet je ook de 9-cijferige tenaamstellingscode meenemen.
In sommige gevallen is dit nog een ouderwets papieren document. Auto overschrijven - wat nodig?: Bij het overschrijven van een auto is de kentekencard met tenaamstellingscode nodig of het papieren kentekenbewijs tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het overschrijvingsbewijs (Deel II).
Kenteken overschrijven bij een RDW-erkende garage of dealer
Dan zet deze de auto meteen voor je op naam. Je hebt hiervoor wel een geldig legitimatiebewijs nodig.
Op de website van de RDW druk je op de knop 'Voertuig overschrijven'. Hier kun je inloggen met jouw DigiD en het voertuig overschrijven. Zorg ervoor dat je de kentekencard en de tenaamstellingscode bij de hand hebt. Betaalt de kosten met iDeal.
Sommige verzekeraars betalen bovendien minder schadevergoeding uit als je geen kentekenbewijs kunt overhandigen. Bewaar het kentekenbewijs of de kentekencard daarom in je portemonnee of in een apart mapje met autopapieren dat je meeneemt als je in de auto stapt.
Je kunt een nieuwe aanvragen bij de RDW (Rijksdienst Wegverkeer). Bang voor hoge kosten? Ook niet nodig. Voor 1 euro krijg je een nieuw overschrijvingsbewijs.
Als u uw voertuig verkoopt, moet u zorgen dat de koper het kentekenbewijs op zijn naam laat zetten. Dit heet overschrijven.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft.In principe geldt er geen limiet.
Een kenteken overschrijven op zondag is ook mogelijk.
Er zijn genoeg plekken in de buurt waar je dit kunt doen. Bijvoorbeeld bij je lokale supermarkt: Jumbo, Albert Heijn of de Plus. Of bij de kantoorboekhandel, zoals Bruna, AKO of Primera. Vergeet niet om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen en denk aan de tenaamstellingscode en het kentekenbewijs.
Ga naar 'Voertuig overschrijven' binnen het online portal van de RDW en log in met je DigiD. Verifieer je identiteitskaart. Dit doe je met een kaartlezer of NFC-lezer op je Android-smartphone of iPhone.
Je kunt je auto online via de RDW website overschrijven (inloggen met je DigiD). Je kunt naar een PostNL servicepunt in een supermarkt of winkel die op zondag geopend is. Denk aan een Jumbo, Primera of Cigo. Op de website van PostNL vind je een overzicht waar je op zondag terecht kan voor het overschrijven van je auto.
Dit heet de Basisregistratie Personen (BRP). Om een auto op uw naam te kunnen zetten moet u ingeschreven staan in de BRP, in Nederland wonen en een geldig ID hebben. Staat u niet of onjuist ingeschreven in de BRP, dan is een kenteken op naam zetten niet mogelijk.
Het is belangrijk dat het kenteken op jouw naam is gezet en dat de verkoper het kenteken direct bij de (nieuwe) auto mee geeft. Je kunt het bedrag contant of per pin betalen, of per internetbankieren. Vaak is het mogelijk om het pinlimiet tijdelijk te verhogen. Informeer bij uw bank naar de mogelijkheden.
Het 1e deel van de code ontvangt u als u een voertuig koopt.Het 2e deel zit bij de kentekencard die wij u toesturen. U voegt de 2 delen van de code zelf samen. De code heeft u nodig als u uw voertuig wilt verkopen inruilen, schorsen, slopen of exporteren.
Geldige ID-kaart of paspoort: hiermee laat je de koper zien dat je betrouwbaar bent. Voertuigbewijs én tenaamstellingsbewijs óf de kentekencard. Overschrijvingsbewijs óf tenaamstellingscode. Onderhouds- en reparatie boekje, zodat de koper vertrouwen krijgt bij het voertuig en precies weet wat ermee is gebeurd.
Het kentekenbewijs sinds 1 januari 2014
Tenaamstellingscode: Het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en dat u thuis moet bewaren. De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers. De eerste 4 cijfers ontvangt u bij de aankoop van een voertuig en de laatste 5 cijfers als u de kentekencard ontvangt.