Zout werkt eigenlijk hetzelfde als zuur.In zuur en zout zit natriumchloride, deze stof gaat de verkleuring tegen. Je kunt zelf wat zout over het fruit heen strooien of je laat het zout weken in wat water waarna je het fruit in het water legt. Daarna wel goed afspelen, want je wil natuurlijk geen zoute hap.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur.
Voor alle groenten- en fruitsoorten geldt: op het moment het moment dat het gesneden is, moet het in de koelkast worden bewaard. Dit is vanwege de voedselveiligheid en om bederf te voorkomen. Daarnaast kun je het beste een afgesloten bakje gebruiken, zodat er geen zuurstof bij kan komen.
Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap).
In de koelkast: 4-6 weken. Gesneden: 3-5 dagen in de koelkast, 8 maanden in de vriezer.
Fruit zoals appels en peren hoef je niet eerst te schillen. Het kan zijn dat er op de schil nog resten van bestrijdingsmiddelen zitten, maar als dit al het geval is dan zijn deze hoeveelheden klein.
Banaan, appel, peer, mandarijn, druiven, bramen en blauwe bessen zijn handige fruitsoorten om mee te nemen.
Tijd voor de pauzehap (10-uurtje)
Fruit en snackgroente zijn perfect voor de pauze. Maar ook een volkoren of bruine boterham, volkoren knäckebröd of volkoren mueslibrood zijn geschikt. Bekijk onze ideeën gezond en lekker beleg.
Door het ontbijt komt de spijsvertering op gang. Volkorenbrood, -cracker of -beschuit, melk, yoghurt met Brinta, havermout, volkoren cornflakes, muesli, fruit of noten. Het hoort allemaal bij een goed begin van de (school)dag.Let wel!
De gouden tip? Zout! Dat hoor je goed: als je de appelschijfjes even onderdompelt in een badje van zout water, blijven ze makkelijk enkele dagen hun frisse kleur behouden.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Een banaan is niet geschikt om in stukjes gesneden mee te geven. Deze stukjes zullen snel verkleuren en worden pappig. Als je niet een hele banaan mee wil geven, kun je deze wel met schil eromheen doormidden snijden en dan een halve banaan meegeven. Doordat je de schil eromheen laat, blijft de banaan wel goed.
In zuur en zout zit natriumchloride, deze stof gaat de verkleuring tegen. Je kunt zelf wat zout over het fruit heen strooien of je laat het zout weken in wat water waarna je het fruit in het water legt.
Appelbomen hebben veel baat bij een goede vruchtdunning.Vooral handappels en appelrassen die last hebben van beurtjaren geven smakelijkere en mooiere appels na het dunnen. Bewaarappels kunnen met minder dunning toe. Hoeveel je moet dunnen hangt van meerdere factoren af.
Bruin fruit eten is niet ongezond of (veel) minder voedzaam dan vers fruit. Het verkleuren van fruit komt door de zuurstof en is gewoon een kwestie van oxidatie. Wel ziet bruin geworden fruit er minder lekker uit en mede daarom willen we het graag voorkomen.
Wanneer je toch graag een koekje wil meegeven naar school, kies je best voor de droge varianten zonder chocolade, rijstkoekjes of granenrepen. Deze bevatten weer minder suiker en meer vezels. Chocoladekoekjes, wafels en cakejes kunnen zeker af en toe, maar maak er dan een speciale gelegenheid van.
In een koeltasje, thermosfles of ze kunnen het op school in een koelkast zetten. Of ze krijgen houdbare melk mee naar school. Ook zag ik Optimel, Chocomelk en geitenmelk voorbij komen in de reacties. Hier drinken we normaal gesproken in de middag ook altijd melk bij de boterham.
Kinderen en tieners zijn constant in de weer en hebben dan ook een hele dosis energie nodig om de dag door te komen. Help hen een handje en stop hen dagelijks een ZESPRI® Kiwi toe. Op die manier krijgen ze al een flinke portie vitamines binnen.
Vooral slim bij beleg als kaas, zodat het niet 'zweterig' wordt. Een broodtrommel met vakjes is handig omdat je dan naast de koolhydraten ook gemakkelijk iets als groenten, balletjes falafel of een eitje kunt meegeven zonder dat die geplet worden. Geef geen bederfelijk beleg mee, zoals rosbief of filet americain.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Het advies voor het eten van voldoende groente en fruit is: kinderen van 1 tot 4 jaar elke dag: 150 gram fruit en 50 tot 100 gram groente. kinderen van 4 tot 9 jaar elke dag: 150 gram fruit en 100 tot 150 gram groente. kinderen van 9 tot 12 jaar elke dag: 200 gram fruit en 150 tot 200 gram groente.
Gesneden en belegd brood, zoals sandwiches, kun je vers en fris houden door wat blaadjes sla tussen het beleg en het brood te leggen. Dat kan een blaadje kropsla zijn of wat fijngesneden reepjes ijsbergsla. Ook zeer dun gesneden schijfjes tomaat, komkommer of appel houden het brood mals en fris.
Beleg het brood steeds met een andere kleur groente.Denk aan plakjes komkommer, wortel, radijs of paprika. Gebruik een kleurrijk bakje om bijvoorbeeld rauwkost, fruit of ongezouten nootjes in te doen. Leg een servetje op de bodem van de lunchtrommel of wikkel er een om de boterham.