Toch handig dat aluminiumfolie! Als je vaker last hebt van een te kort aan bakpapier of geen last meer wilt hebben van een gebrek aan bakpapier, dan is een siliconen bakmat de oplossing! Met deze bakmat kun je altijd bakken zonder dat je bakpapier nodig hebt.
Wanneer je vlees warm is en al even voorgebakken is, kun je het ook even laten rusten in aluminiumfolie. ,,Het isolerende vermogen van zo'n dun laagje folie is perfect. Veel mensen bakken hun vlees aan en dekken het dan nog af met aluminiumfolie: dat werkt.
Wij raden aan om geen aluminiumfolie te gebruiken in een oven. U kunt speciaal papier om te bakken gebruiken.
4/ Koekjes bakken - Bakpapier
Dan kun je ook aluminiumfolie gebruiken. Je krijgt er alleen wel een ander resultaat door: het deeg van de koekjes zal namelijk harder worden en iets bruiner kleuren.
Het gebruik van folie op ovenrekken kan de warmteverdeling in de oven verstoren en optimale kookresultaten verstoren. Het afdekken van ventilatieopeningen in de bodem van de oven kan leiden tot onvoldoende luchtstroom, warmteverdeling en prestatieproblemen.
Oven: de zwarte bakken met folie zijn geschikt voor de oven. alle gerechten bij voorkeur verwarmen in de oven. voor kleinere porties (250-500 gram). Alu-schalen (gratins) met plastic deksel zonder deksel in oven plaatsen.
4 - Aluminium bakjes
Zoals bekend zijn ook aluminium bakjes in de oven te gebruiken. Aluminium verpakkingen zijn namelijk warmtegeleidend en bestand tegen grote temperatuurverschillen. Het materiaal is licht en recyclebaar.
Voordelen aluminium bakjes
Het grote voordeel van aluminium bakjes voor in de horeca is dat de bakjes in de oven kunnen en hittebestendig zijn tot 220 graden.
Het afdekken dient vooral om te voorkomen dat de bovenlaag uitdroogt of zou aanbranden. In mijn recepten probeer ik zo goed mogelijk aan te geven waar en wanneer het afdekken van belang is.
Nee, het gebruik van bakpapier en aluminiumfolie in uw Philips Airfryer wordt om de volgende redenen niet aanbevolen: Als u de bodem van de mand bedekt, wordt de luchtstroom in de Airfryer beperkt. Hierdoor functioneert uw Philips Airfryer niet optimaal.
Als je voedsel warm wil houden, is het een goed idee om het in te pakken met de reflecterende en dus glanzende kant van de aluminiumfolie aan de binnenkant. Wil je voedsel koud houden, dan is het beter dat de matte kant aan de binnenkant zit.
FSC Bakpapier 1 rol van 19,8 meter
Dit bakpapier is FSC-gecertificeerd, chlorinevrij en bestand tegen temperaturen tot 220° Celsius. Ook bevat het geen PFAS.
Bakken zonder bakpapier
Heb je geen bakpapier?Dan kun je je bakvorm het beste extra goed invetten met boter of bakspray. ,,Je kunt het dan ook altijd met een beetje bloem bestuiven.
Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit.
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.
De kilobakken die veel gebruikt worden door de Chinese restaurants hebben wij allen wel eens op tafel gehad! Babi Pangang met Bami, Nasi of witte rijst en een bakkie sambal... Stevige plastic containers in spuitgiet kwaliteit die zelfs in de oven kunnen tot 120 graden.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
Bij het verhitten van materialen in de oven is het verstandig om rekening te houden met het type materiaal. De volgende materialen kan je zorgeloos gebruiken in de oven: geglazuurd aardewerk, porselein, opaal en glas.
Een heerlijke maaltijd bereiden in een stenen schaal voor in de oven. Of u nu vlees, vis of groenten wilt maken in de oven, met een de juiste stenen schaal is dit geen enkel probleem.
Staat er geen temperatuurslimiet op je borden aangegeven? Verhit ze dan nooit boven 200 graden. Borden van porselein kun je beter onder de 160 graden houden om beschadigingen te voorkomen. Beschadigde borden of borden die versierd of beschilderd zijn kun je beter nooit in de oven zetten.
Zet de mokken in een koude oven en verwarm ze mee tot 160 °C. Als de oven is opgewarmd, stel je de tijd in op 90 minuten. Naderhand de mokken mee laten afkoelen in de oven (deur op een kiertje). Zo kan het aardewerk niet barsten door plostelinge temperatuurverschillen.
Aluminiumfolie
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
En ook al is de verleiding groot om een plastic bakje van bijvoorbeeld boter of yoghurt te hergebruiken om snel iets op te warmen, doe het niet: deze bakjes zijn niet geschikt om iets in te verhitten.
De meeste glazen en aardewerk bakjes kunnen gewoon in de magnetron. Met plastic moet je echter extra goed opletten, want voor je het weet smelt het bakje en is 'ie rijp voor de vuilnisbak.