Een beet van een spin in Nederland is in de meeste gevallen niet ernstig. Dit komt onder andere omdat de gifkaken van de spinnen die in Nederland voorkomen, te klein en niet sterk genoeg om door de huid van een mens te bijten. Het gif komt daardoor niet in je bloed terecht.
De spin uitdagen is dus niet verstandig. Wanneer je gestoken bent, zal de huid geel kunnen worden, soms krijgt het slachtoffer een pijnlijke steek in zijn hand. Symptomen als hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, rillen en zweten zijn niet ongewoon en treden ongeveer drie uur na de beet op.
Wat doen na een beet
Als algemene tip kunnen we meegeven om de plek van de beet goed te verzorgen en te spoelen met koud water. Wanneer de beet op de armen, handen of benen zit, kan het helpen om het lichaamsdeel voor een tijdje omhoog te houden. Dat zorgt ervoor dat de ontsteking niet erger zal worden.
Spinnen kunnen bijten, maar over het algemeen heb je daar geen last van. Spinnen gebruiken het bijten namelijk vooral voor een prooi. De huid van een mens is bovendien de stug voor een spin om goed te bijten. Natuurlijk bestaan er uitzonderingen (zoals de arme man uit België).
De spinnen die we in Nederland kennen zijn niet giftig voor mens of huisdier. Sowieso bestaan er maar weinig spinnen die echt gevaarlijk zijn. In Nederland of België komen de gerande oeverspin en de roodwitte celspin voor. Hun beten zijn qua effect vergelijkbaar met een wespensteek.
Huisspinnen bijten over het algemeen niet, ze rennen liever naar een rustig hoekje waar ze niet gestoord worden. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen te bijten. Mochten ze toch bijten, dan is de beet niet heel erg pijnlijk, de bult wordt binnen enkele dagen minder.
Toen de spin eenmaal uit het oor kwam, bleek hij zo groot als een muntstuk. De Chinese heeft geen oorschade opgelopen. Het komt vaker voor dat diertjes in een menselijk oor kruipen.
Spinnen hebben een enorme hekel aan azijn. Azijn bevat azijnzuur, waardoor spinnen direct gedood worden als ze met azijn in aanraking komen. Als je witte azijn en water mengt, kan je dat als bestrijdingsmiddel gebruiken. Doe dit in een schaaltje en zet dit in je huis om spinnen af te schrikken.
Is de grote huisspin in Nederland gevaarlijk? Hoewel de spin er wellicht gevaarlijk uit ziet, is deze niet gevaarlijk. Enkel wanneer de spin zich in het nauw gedreven voelt zal de spin bijten. Deze spinnenbeet is voor mensen gelukkig niet gevaarlijk.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
Na een spinnenbeet kun je last krijgen van de volgende symptomen: Jeuk of huiduitslag. Brandende pijn.
U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult. De angel van de bij blijft in uw huid zitten.
Wist je dat alle spinnen bijten?! De spinnen die in Nederland voorkomen zijn alleen te klein om hun kaken in onze huid te zetten. De enige uitzondering is de Florentijnse muurspin! Dit is een zwart spinnetje van 1,5 centimeter, waarvan 6 van de 8 poten naar voren wijzen.
50.000 beschreven spinnensoorten zijn er maar enkele waarvan de beet echt gevaarlijk kan zijn voor de mens. Geen van deze soorten komt in Nederland of België voor. Hier komt wel de gerande oeverspin (grote, kleine) voor. Daarvan is de beet zeer onaangenaam, vergelijkbaar met een wespensteek.
De grijze huisspin zal bijten en direct ook gif injecteren. Wanneer de prooi klein genoeg is wordt die ook direct meegenomen naar haar trechter, maar wanneer de prooien relatief groot zijn (zoals wespen) zal de spin meerdere keren bijten en telkens ook gif injecteren tot de prooi ook sterft.
Australië staat bekend als een land vol met de engste dieren van de hele wereld. De Australische Tunnelspin hoort bij die groep. Deze spin heeft een ontzettend giftige beet, en door zijn snelheid is hij in staat om snel een slachtoffer te maken.
En wat dacht je van al dat gesnurk en draaien in je slaap? Spinnen houden daar niet van, dus je mond tijdens het slapen zoeken ze al helemaal niet op. Behalve als je jouw bed nooit verschoont en er dode insecten in je bed hebt liggen, is er geen reden om je zorgen te maken. Een echte fabel dus!
1/Komen ze in de herfst binnen? Spinnen zitten het hele jaar door in huis, maar tegen de intrede van de herfst zie je ze vaker en vaker opduiken. Dan worden de mannetjes van enkele grotere huisspinsoorten volwassen en verlaten ze hun web, op zoek naar een partner.
Spinnen houden van donkere en vergeten plekjes. En van insecten. "De spinnen die nu in huis zitten, zitten er ook om insecten te vangen. En dat doen ze met een web." Zorg dus dat er geen etensresten liggen, want daar houden insecten van en daar komen weer spinnen op af.
De gemiddelde leeftijd van spinnen ligt tussen 1 en 5 jaar, behalve bij tarantula's. Die kunnen wel 20 jaar worden. In iedere woning leven ongeveer 1.000 spinnen. Spinnen hebben geen oren, maar horen bij de haartjes op hun poten.
Zo'n spin komt nooit alleen, zijn altijd met z'n tweeen? "Nee, spinnen zijn eigenlijk hele solitaire dieren die onafhankelijk van elkaar leven. Als er meerdere spinnen op één plek te vinden zijn betekent dat eventueel dat er meer voedsel te vinden is."
Water mengen met muntolie en sprayen op plaatsen waar ze binnen komen. Krachtiger dan pepermunt maar ook voor mensen minder aangenaam: spinnen houden ook niet van azijn. Azijn aanlengen met water en dit als spray gebruiken kan dus ook. Of een schaaltje met water en azijn kan ook al helpen.
Hoe kun je het herkennen? Een vreemd voorwerp in de gehoorgang zie je vaak niet zitten, maar het kan best hinderlijk zijn. Je hoort minder goed door de (gedeeltelijke) afsluiting van de gehoorgang, je kan oorpijn of een lokale ontsteking met waterig of etterig verlies hebben.
Ondanks zijn naam en de indrukwekkend uitziende tang aan hun achterlijf zijn oorwormen volkomen onschadelijk voor de mens. Ze bijten of knijpen niet en richten binnenshuis ook geen schade aan.
Toch kan ook een beestje in je oor niet zoveel kwaad. "Behalve als het prikt of bijt." Als een insect in je oor vliegt, kun je volgens hem het beste met je pink erin pulken om het beestje eruit te krijgen. "Als het er dan nog niet uit is, kun je het proberen met water.