Die achterste teen is de belangrijkste. Hiermee maakt hij zijn prooi dood. Met zijn snavel scheurt een zeearend het vlees van zijn prooi los. Omdat het vrouwtje groter is dan het mannetje, vangt het vrouwtje meestal ook grotere prooidieren.
Het mannetje slaat vaak kleinere prooien dan het vrouwtje en moet dus meer prooien vangen. Bij het slaan van een prooi zet hij zijn sterke poten in het lichaam van de prooi. Kleinere prooien zijn dan direct al dood, maar grotere prooien worden met zijn scherpe stevige snavel gedood.
Hij doodt de prooi met Page 2 zijn poten en snijdt met zijn snavel stukken vlees los. Met zijn vleugels schermt hij zijn prooi af, zodat andere dieren niet kunnen zien dat hij iets gevangen heeft en het af kunnen pakken. Insecten Als de buizerd erge honger heeft zoekt hij op de grond naar insecten, slakken en slangen.
Een Amerikaanse zeearend kan geweldig jagen! Zodra hij een prooi op het oog heeft, maakt hij een duikvlucht. Op zijn menu staat vooral vis, maar ook vogels en kleine zoogdieren lust hij graag. Die grijpt hij met zijn scherpe klauwen beet.
Ondanks zijn naam doet vermoeden bevindt de zeearend zich vooral in de buurt bij zoet water. Hier jaagt de zeearend op vis, zoetwaterdieren en soms kleine zoogdieren. In de winter eten ze vooral veel aas. De zeearend heeft zelf geen natuurlijke vijanden, afgezien van de mens.
Geluid. Hoog keffen, haast meeuwachtig.
Ze eten vooral knaagdieren, maar ook vogels en hagedissen. Elke soort arend heeft zijn eigen lekkernij. Hun snavel is gemaakt om vlees van een prooi af te scheuren. Daarnaast heeft hij sterke poten en krachtige klauwen om de prooi goed vast te houden.
2 kilo is het maximale gewicht van een vis die de zeearend in de vlucht uit het water kan 'optillen'. Zwaardere prooidieren grijpt hij vlak bij de oever en houdt ze vast tot hij ze aan land kan trekken.
De harpij is vernoemd naar het gelijknamige wezen uit de Griekse Mythologie. Het is één van 's werelds grootste arenden. Deze roofvogel heeft een gewicht van 4 tot 9 kilogram. De lengte van de harpij is 89 tot 102 centimeter lang.
Opportunistisch in voedselkeuze. Vooral kleine zoogdieren, zoals woelmuizen (in Nederland veel veldmuis, rosse woelmuis) en jonge konijnen. Ook regenwormen, kevers, amfibieën, jonge vogels en aas. Over het algemeen geen snelle jager, maar kan soms vogels en volwassen konijnen pakken.
De jongen trekken nog geruime tijd de aandacht van de ouders door zeer hard en schel te gaan schreeuwen. Dit gaat je echt door merg en been. Dit schreeuwen kunnen ze dagen achtereen volhouden en dan ineens is het stil, de jonge buizerds zijn zover dat ze zich zelf kunnen redden.
Men kan bij enkele soorten wervende roepen van het mannetje, duetten bij de copulatie, stemcontact tussen ouders en kleine kuikens (ook al in het ei roepend), bedelroepen van het vrouwtje en de jongen voor en tijdens de voedselovergave, contactroepen tussen partners of soortgenoten en alarmroepen voor vijanden goed ...
Dieren die het allerbeste kunnen zien dat zijn de uilen. Ze kunnen net zo scherp zien als roofvogels. Dat kunnen ze bovendien ook 's nachts. Alleen uilen kunnen niet met hun ogen draaien.
Havik. De havik komt vooral voor in bosgebieden en landbouwgronden. Havikken vangen middelgrote vogels en zoogdieren. In Nederland zijn dat vooral duiven en wilde konijnen.
Zij vangen hun prooi met hun klauwen niet met hun bek. Roofvogels kunnen erg goed zien. Hun ogen zijn erg groot zodat als ze hoog in de lucht vliegen ze toch nog hun prooi kunnen zien. De ogen staan aan de zijkant van het hoofd zodat ze bijna helemaal rond kunnen kijken.
De harpij, in het Engels harpy eagle, is een wonderbaarlijke vogelsoort die voornamelijk in het Amazonewoud leeft. Het is de sterkste roofvogel ter wereld met klauwen die groter kunnen worden dan die van een grizzlybeer.
De Andescondor komt in Zuid-Amerika voor. Hij is met een spanwijdte van meer dan 3 meter de grootste roofvogel op aarde.
De zeearend is veruit de grootste roofvogel die regulier voorkomt in ons land. Een vliegende zeearend is in alles imposant: groot, traag zwevend met af en toe zware vleugelslagen, de voor een roofvogel lange en dikke snavel recht vooruit, de robuuste klauwen klaar voor het grijpen van een prooi.
Arend en adelaar zijn verschillende woorden voor één en dezelfde vogel. De term 'adelaar' is van oorsprong een dichterlijke benaming voor de arend, een vogel die van oudsher veel indruk maakte en vanwege zijn moed, kracht, snelle en hoge vlucht en scherp gezicht, de koning der vogels werd genoemd.
Buizerden nam men nog waar op 3200 meter; eenden op 2200, een adelaar op 3000, zwanen op 2000, ooievaars op 1800, een toren- valk op 2300 meter. De leeuwerik stijgt zin- gend lot 600 meter, men zegt zelfs tot 1400 meter, omhoog. Gieren zouden de 4 of 5 K.M.
Tijdens het broedseizoen is het beter om twee keer per dag te voeren. Een paartje moet voldoende voedsel hebben tijdens het grootbrengen van de jongen, want de jongen groeien heel erg snel. Als ze geen jongen hebben moet elk individu tussen de 500–600 gram voer krijgen per dag.
Kan een zee-arend zwemmen - dat kan hij zeker. Deze zeeerand pakt een prooi maar de prooi was iets te zwaar en zo belande hij in het water. Hij zwom met prooi naar de kant.
Voedsel. Vooral vis die vlak onder de oppervlakte worden weggeplukt (zonder stootduik in het water, zoals bij visarend). Ook veel watervogels (eenden, koeten, jonge ganzen), maar minder vaak zoogdieren (haas). Daarnaast aas, vooral in winter als er ijs ligt.