Antwoord: Bloedverdunners als Acenocoumarol (een zogenoemd coumarine) blokkeren de activering van vitamine K. Bij de bloedstolling is vitamine K nodig om bepaalde stollingseiwitten werkzaam te maken. Zonder geactiveerd vitamine K blijven deze eiwitten onwerkzaam en wordt de bloedstolling geremd.
Zonder vitamine K geen bloedstolling. Vitamine K helpt namelijk bij het aanmaken van stollingsfactoren; eiwitten in je bloedplasma die noodzakelijk zijn voor het stollen van je bloed. Vitamine K is dus best belangrijk. Bij trombose stolt je bloed iets te goed: in je bloedvaten en hart ontstaan spontaan bloedstolsels.
Als u bloedverdunners gebruikt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met vitamine K. Bloedverdunners worden voorgeschreven aan mensen die een risico lopen op bloedpropjes. Als uw voedingspatroon plotseling meer vitamine K bevat, kan dat van invloed zijn op de werking van uw bloedverdunners.
Er zijn 2 soorten sterke bloedverdunners: cumarines en DOAC's. Cumarines maken de werking van vitamine K minder, waardoor uw bloed minder snel stolt. Er zijn 2 cumarines: acenocoumarol.
Gember kan de suikerspiegel in het bloed verlagen (3) en bloedverdunnend effect hebben (3). Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie (vooral bij warfarine, fenprocoumon en salicylaten als aspirine) (4) voor nemen, wordt aangeraden het gebruik zeker te melden aan hun arts.
Naast de ontspanning van de spieren, draagt magnesium ook bij stressvermindering en ondersteunt het het hart te ontspannen. Dit helpt dan ook weer de bloedvaten te ontspannen, wat resulteert in een verlaging van de bloeddruk.
Groene of zwarte thee drinken verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Met 3 koppen thee per dag heb je al gezondheidsvoordeel. Groene en zwarte thee zijn verkrijgbaar in smaken als citroen, bosvruchten, earl grey, ceylon, Engelse melange et cetera.
Directe orale anticoagulantia (DOAC's) zijn voor sommigen een mogelijk alternatief: Apixaban (Eliquis®), Dabigatran (Pradaxa®), Edoxaban (Lixiana®) en Rivaroxaban (Xarelto®).
U heeft vitamine K nodig voor het aanmaken van een aantal stollingsfactoren. Deze factoren zorgen ervoor dat bloed kan stollen. Vitamine K-remmers zorgen er dus voor dat uw lichaam minder stollingsfactoren kan aanmaken en uw bloed minder kans krijgt om te stollen, waardoor de kans op een trombose kleiner wordt.
Algemene bijwerkingen
Langdurige inname van seleniumsupplementen zou suikerziekte en mogelijk ook huidkanker kunnen veroorzaken, maar dit is nog onzeker. Selenium kan de werking van cholesterolverlagende en bloedverdunnende medicatie beïnvloeden.
Welke tekorten kunnen optreden, hoe ze kunnen worden herkend en wat met klachten kan worden gedaan staat omschreven. Antistollingsmiddelen, immunosuppressiva, slaapmiddelen of antidepressiva – gaan niet goed samen met bepaalde (kruiden)supplementen.
Voor zover bekend zijn er geen nadelige effecten van een te hoge inname van vitamine K uit voeding of uit supplementen. In de praktijk komt een teveel aan vitamine K niet voor.
Een tekort aan vitamine K geeft meer kans op bloedingen. Een tekort kan voorkomen bij enkele ziektes en door gebruik van bepaalde medicijnen. Vitamine K komt van nature voor in verse groenten, lever, melk en olie. Ook de bacteriën die bij de mens in de darm leven, produceren deze vitamine.
Als je te weinig vitamine K in je lichaam hebt, kunnen wonden onder andere slechter genezen. Vitamine K2 is nodig voor de bloedstolling. Maar ook voor sterke botten. Bij een vitamine K2-tekort kun je last krijgen van plotselinge bloedingen, zoals een bloedneus of tandvleesbloeding.
Paracetamol en aspirine zijn veelgebruikte pijnstillers. Bovendien worden ze door veel mensen geslikt om andere aandoeningen zoals een hartaanval tegen te gaan. De medicijnen werken namelijk bloedverdunnend. Uit het onderzoek blijkt echter dat het regelmatig slikken van deze pijnstillers niet zo'n goed idee is.
Knoflook kan in hoge concentraties een remmend effect op de bloedstolling hebben. Wanneer knoflookcapsules tegelijkertijd met reguliere bloedverdunners wordt gebruikt, kan het effect op de bloedstolling daarom groter zijn dan verwacht. Hierdoor wordt de kans op blauwe plekken en inwendige bloedingen groter.
Gebruik je een bloedverdunner of antidiabetesmedicatie, meld dan aan je arts dat je kurkuma wilt gebruiken. In overleg met je arts zal je eventueel minder van deze geneesmiddelen moeten gebruiken, want kurkuma is zelf mild bloedverdunnend en suikerverlagend.
Door een teveel aan rode bloedcellen neemt het bloedvolume toe en wordt het bloed dikker. Hierdoor neemt de bloedcirculatie voornamelijk in de kleinste haarvaten af.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
We spreken van een tekort als het aantal bloedplaatjes in je bloed lager is dan 150 x 109/l. Dat betekent dat je minder dan 150 miljard bloedplaatjes per liter bloed hebt. Wanneer je te weinig bloedplaatjes hebt, neemt je bloedingsneiging toe. Stelt een arts bij jou een tekort aan bloedplaatjes vast?
Vitamine D en magnesium hebben overeenkomende werkingsgebieden, zo zijn ze beide goed voor de spieren, ondersteunen ze de botten/ het skelet en zijn ze beide ook goed voor de tanden. Vitamine D helpt daarnaast het celdelingsproces, waar magnesium bijdraagt aan het proces van celvernieuwing.
Vitamine C is een antioxidant en heeft een gunstige invloed op hart-en bloedvaten. Het helpt bij de aanmaak van collageen en helpt mede daardoor de bloedvaten gezond en elastisch te houden. De mineralen zink en selenium, calcium en magnesium zijn belangrijk voor een goede gezondheid van het hart en de bloedvaten.
Abnormaal lage zinkwaarden kunnen bijdragen tot een hoge bloeddruk. Zink heeft immers een invloed op de verwerking van natrium in de nieren. Onderzoek op muizen zou nieuwe behandelingsmogelijkheden kunnen bieden voor chronische aandoeningen bij de mens.