Grüner Veltliner is overwegend een droge witte wijn. Hij staat bekend om zijn frisse, knisperende zuurgraad en smaakprofiel dat vaak groene appel, citrus en een subtiele hint van witte peper omvat.
Is Gruner Veltliner droog of zoet? De Grüner Veltliner is een droge witte wijn.
Het verschil tussen zoete en droge wijn gaat om de hoeveelheid suiker die in de wijn zit. Bij droge wijn wordt tijdens het vergisten vrijwel alle suiker omgezet in alcohol. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet zoet is. Wanneer minder dan 1% van het volume van de wijn uit suiker bestaat, is de wijn droog.
Van welke druivensoorten wordt zoete witte wijn gemaakt? Zoete witte wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De druivensoorten die bekend zijn om hun mooie zoete witte wijn zijn: Riesling, Malvasia, Trebbiano, Sémillon, Muscadet, Sauvignon Blanc en Grillo.
Oostenrijkers drinken Grüner bij traditionele gerechten zoals gerookte ham, gerookte vis, schnitzel, salades en jonge kazen, maar dit is slechts een begin van waar deze wijn bij gecombineerd kan worden. De kruidige tonen van de druif zorgen ervoor dat hij ook goed past bij gerechten die kruiden bevatten, met name dragon, peterselie, dille en munt .
In Oostenrijk zelf presenteren ze hun vlaggenschip graag bij wienerschnitzel, maar er zijn legio andere mogelijkheden. Een droge, geurige Grüner Veltliner is ook de perfecte partner van gewokte groene groenten, alles met paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten, waaronder koe lo yuk en curry.
Sauvignon blanc staat bekend om zijn frisse en zure smaakprofiel en is over het algemeen minder zoet dan chardonnay.
De zoetste wijnen zijn Port, Moscato, Ice Wines, Meads en Tokaji Eszencia . Mead is met name zoet, fruitig en gemaakt met honing. Restsuiker (RS) is de hoeveelheid suikers, meestal druivensuikers, die in een wijn achterblijven nadat de alcoholische fermentatie is voltooid.
SAUVIGNON BLANC
Misschien wel dé meest bekende droge witte wijn ter wereld.
Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken. Heb je een jonge riesling dan proef je gele en groene appels met een lekkere rinsheid.
Droge witte wijnen bevatten over het algemeen minder suikers en minder calorieën dan zoete wijnen. Een glas witte wijn met een laag alcoholpercentage (minder dan 10%) bevat minder calorieën dan een glas witte wijn met een hoog alcoholpercentage (meer dan 14%).
Een kruidige, droge witte wijn die bijna exclusief in Oostenrijk groeit. Met hoge zuren en aroma's van groene peper en limoen is grüner veltliner een exotisch alternatief voor bekendere wijnen als sauvignon blanc. Grüner veltliner is de nationale trots van Oostenrijk.
Een zoete wijn kan je meestal al aan het etiket herkennen. Franse witte, zoete wijnen worden aangeduid door de sleutelwoorden moelleux, doux, vendage tardive, liquoreux of sélection de grains nobles. Moelleux staat gelijk aan licht zoet, doux staat voor zoete wijn.
Kazen die goed combineren met Grüner Veltliner zijn onder andere Appenzeller, Boursin met kruiden, Bucheron, Chevre, Dry Jack, schapenmelkfeta, Garrotxa, Gouda, Havarti, Mahon, Pave Affinois, Raclette en Taleggio. Eigenlijk zijn het allemaal kazen die goed combineren met Riesling.
Bekijk de meest voorkomende stijlen van zoete wijn
Licht zoet: Riesling, Chenin Blanc, Gewurztraminer, Moscato . Sterk zoet: dessertwijnen – sherry, port, sauterne, koude wijn.
Start met een soepele wijn
Vaak is een wijn met veel tannine moeilijker te drinken. Begin jij dus net met rode wijn drinken, kies dan voor een wijn met minder tannine. Twee bekende en makkelijk te drinken rode wijnen zijn: Pinot Noir – Dit is een wijnsoort die goed samengaat met verschillende gerechten.
Maar welke rode wijn is nou de beste keuze? Volgens experts kun je als wijndrinker het beste een pinot noir opentrekken. Deze wijn zou de hoogste resveratrol-concentratie hebben van alle rode wijnen. Resveratrol is een antioxidant die de gezondheid van het hart zou verbeteren en cholesterol- en bloeddrukverlagend is.
Droge witte wijnen
Als u van de lichte, luchtige texturen van kruidige, minerale en levendige citrusvruchten houdt, bevatten witte wijnen zoals Muscadet, Pinot Grigio, Chardonnay, Chenin Blanc en Sauvignon Blanc minder dan 1% restsuikers.
Jong witte wijnen zijn ideaal voor beginners in de wereld van de wijn. Er zijn veel witte rassen die aromatische en fruitige wijnen voortbrengen, met een gematigd zuurgehalte, die samen met hun opslag bij een lage temperatuur een goede introductie vormen tot wijn en de aroma's van wijn.
Chardonnay heeft over het algemeen een vollere body en kan tonen van rijp fruit en vanille hebben. Pinot Grigio is over het algemeen lichter en verfrissender, met tonen van citrus en groene vruchten. Daarnaast is Pinot Grigio vaak iets zoeter dan chardonnay.
Vanwege zijn mooie zuren contrasteert deze wijn perfect bij een kaasfondue of bij een Wiener Schnitzel. Maar ook spicy food of gerechten met veel specerijen kan grüner veltliner prima hebben. Van Indiase curry tot Thaise gerechten met garnalen.
De naam betekent zoveel als 'groene uit Veltlin', wat verwijst naar de vermeende oorsprong van de druif: een gebied in de Alpen dat nu onderdeel is van Valtellina in Italië. Je vindt de druif in heel Oostenrijk, maar de beste wijnen komen uit Wachau, Kamptal, Kremstal, Traisental, Weinviertel en Wagram.
Schlumberger Gruner Veltliner Sparkling Wine Brut is een heerlijke mousserende wijn afkomstig uit Oostenrijk van het merk Schlumberger.