De dikte van de laklaag op een stalen ondergrond is gemiddeld ongeveer 0,2 mm dik waarbij een gelcoat laag op polyester gemiddeld 0,4 tot 0,7 mm dik is.
Wij adviseren twee lagen aan te brengen. Hierdoor voorkomt men dunne plekken in de gelcoat. Kwaststrepen, zakkers en dunne plekken blijven veelal zichtbaar in het eindproduct. Dunne plekken kunnen bij blootstelling aan zonlicht in een later stadium gele plekken geven.
Want gelcoat is niet waterdicht, waardoor er dus wel degelijk water in het laminaat kan komen. Bij mankementen (zoals scheurtjes) gebeurt dit nog sneller.
Epoxy is uitstekend geschikt om beschadigingen in de gelcoat te repareren.
Schuur de gelcoat op met schuurpapier korrel 180. Ontvet het oppervlak en maak deze stofvrij. Coat het oppervlak met verdunde ZF Primer (verdunnen kan met verdunner voor ZF Primer). Na uitharden van ZF Primer kun je eventueel licht schuren (korrel 280) en aflakken met Double Coat DD Lak.
Het verschil tussen een gelcoat en een topcoat
Gelcoat gebruik je voor verwerking in een mal (als eerste laag). Deze droogt plakkerig op. Hierdoor zal bijvoorbeeld glasweefsel beter blijven plakken. Een topcoat bevat een extra ingrediënt waardoor deze coat wel plakvrij opdroogt.
Laat de eerste laag dan eerst even uitharden. Laat de topcoat minimaal 48 uur uitharden voordat je verdergaat met de laatste stap.
Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE).
De epoxy wordt veel gebruikt voor het ingieten van objecten, tafelbladen en snijplanken van 5 tot 25 millimeter laagdikte. Voor het gieten van dunnere lagen gebruik je de epoxy giethars 5 mm en voor dikkere lagen de epoxy giethars 70 mm.
Deze heldere epoxyhars kun je van 5 tot 20 cm dik gieten. Uitermate geschikt voor dikke riviertafels, grote objecten of het ingieten van objecten. Dit is een ongeëvenaard product dat vooral door de professionele gebruiker geprezen wordt wegens de lange uithardtijd en eenvoud in gebruik.
Mengen van Polyesterhars, Topcoat en Gelcoat
Bij lage temperaturen kan wat meer verharder toegevoegd worden (2,5%), bij hoge temperaturen dien je juist wat minder verharder toe te voegen (1,5%). Het is niet raadzaam minder dan 1,5% of meer dan 2,5% verharder toe te voegen.
Voor het waterdicht maken van je zwemvijver, maak je best gebruik van een ingekleurde topcoat. Deze chemisch bestendige coating is zeer uv-bestendig en bovendien uiterst waterbestendig.
Vijf tot zes lagen Double Coat Dubbel UV aanbrengen tot een totale droge laagdikte van 200 μm (minimaal verbruik circa 0,45 l/m²).
Oppervlakken stofvrij maken en 2 - 3 lagen bootlak ondverdund aanbrengen. Nieuwe laag buiten: nieuw hout glad schuren, daarbij treden met machine schuren. Aansluitend stofvrij maken. Minimaal 3 lagen bootlak onverdund aanbrengen.
Precies. Topcoat krijg je niet strak en is bedoeld voor binnentoepassingen. cat de grond raakt. Als je het slim aanpakt qua mengen, kan je 5 lagen aanbrengen in een uur of 3.
Op elke ondergrond aan te brengen
Deze afwerking kan worden toegepast op elk type ondergrond (staal, beton, hout en kunststof). Toepassingsmogelijkheden van de Himgrip epoxy slijtlaag zijn onder andere: brugdekken, RoRo linkspans, parkeerdekken, hellingbanen of loop- en fietspaden.
Epoxy is water- en dampdicht. Polyester is water opnemend en pas waterdicht na het aanbrengen van een gelcoat (of laag epoxy). Wanneer je een dun polyester laminaat een jaar zou onderdompelen in water verliest polyester maar liefst 35% van zijn sterkte, ten opzichte van slechts 10% bij epoxy.
Afhankelijk van hoe de glasvezels in het uitgeharde GVK zijn gerangschikt, ontstaan er verschillende eigenschappen. Zo nemen parallel lopende vezels de druk goed op en verdelen deze over het oppervlak. Als alleen epoxy wordt gebruikt, zonder binding met glasvezels, zou uitgeharde epoxy gemakkelijk breken onder druk.
Leg het epoxyproduct bijvoorbeeld niet in direct zonlicht. Een raam filtert UV-licht en vertraagt vergeling, binnenshuis zal de vergeling van epoxy sterk vertragen.
Epoxy giethars is, net zoals polyester giethars, een kunsthars en bestaat uit twee componenten. Je kan het gebruiken voor het maken van Resin art, het coaten van een houten tafelblad, het maken van sieraden en nog veel meer.
De levensduur van een epoxy coating hangt af van de aangebrachte dikte, en het oppervlakte. Over het algemeen kunnen we stellen dat een epoxy coating zo'n 5 tot 15 jaar met u meegaat.
Gaten en scheuren in polyester zijn in veel gevallen eenvoudig te repareren. Schade in polyester lagen is vaak te herkennen aan de vezels die nog zichtbaar zijn. In deze handleiding voor het repareren van een polyester boot helpen we je stap voor stap om de schade volledig naar originele sterkte te herstellen.
Wat is gelcoat? Gelcoat is de eerste laag op een boot.Deze is bepalend voor de kleur van je boot en beschermt daarnaast het laminaat tegen weersinvloeden en chemicaliën. Door het aanbrengen van een gelcoat wordt je boot beschermd tegen water en lucht.
Als je de polyesterhars goed hebt gemengd, breng je een laagje hars aan op het oppervlak. Breng voldoende glasvezelmat aan rondom het gat. Doe dit van groot naar klein en ontlucht het oppervlak na elke laag met een ontluchtingsroller. Na elke laag glasvezel breng je een nieuwe laag polyesterhars aan.