Een toost is een 'gelukwens waarbij men het glas heft'. Toost komt van het Engelse woord toast, en heeft zich aangepast aan de Nederlandse spelling. Ook het werkwoord toosten schrijven we in de betekenis 'een toost uitbrengen' met oo.
Juist is: 'een toost op iemand uitbrengen. ' Toost betekent 'heildronk, feestdronk'. Toast is geroosterd brood en een toastje is een crackertje.
Proosten (ook wel een toost genoemd) doet men gewoonlijk bij bevestigen van de heilwens met een heildronk, dat wil zeggen dat men drinkt op iemands welzijn, waaronder de goede gezondheid.
Het zelfstandig naamwoord toost betekent 'het drinken op iemands gezondheid, waarbij enige woorden worden gesproken', 'heildronk', 'feestdronk'.
Gasten die vaak spreken op de bruiloft, zijn vaak de ceremoniemeester, getuigen en de ouders van de bruid- en bruidegom. Het is niet verplicht om te speechen op een bruiloft. Sommige bruidsparen geven van tevoren aan dat zij liever geen speeches en stukjes tijdens de bruiloft willen.
Maar een woord als schol, 'schaal', of tsjoch, 'trek', laat zien dat die letterlijke betekenis eigenlijk weinig belang heeft. Het gaat immers om het geheel van het ritueel: samen zijn, het glas heffen en als groep samen elkaar veel geluk toewensen.
Waar komt deze traditie om te proosten vandaan? De uitdrukking 'een toost uitbrengen' komt volgens het genootschap Onze Taal mogelijk van de middeleeuwse gewoonte om stukjes gekruid brood (toast) in een beker wijn te stoppen. Het brood zou een beetje zuur opnemen en de smaak van slechte wijn verbeteren.
(Noord-Nederland): /prost/ (Vlaanderen, Brabant, Limburg): /prost/
Ook de Russen proosten graag op hun gezondheid en zeggen bij het heffen van hun glas dan ook “Nashe zdoróvje“.
Vooral de Italiaanse manier van proosten is leuk: Cin cin! Of wat dacht je van proosten in het Hongaars? Daar moet je waarschijnlijk even op oefenen, maar de fonetische uitspraak staat erachter!
Als je al eens met vakantie naar Griekenland bent geweest, ken je vast al een aantal Griekse woorden zoals: γεια μας (jamas = proost) , καλημερα (kalimera = goedemorgen) en ευχαριστω (efcharistó = bedankt).
Krijgt u een glas water op tafel dan kunt u wel 'Gia mas' of 'Stin ygia mas' zeggen, maar klinkt daarbij niet de glazen tegen elkaar. Dat de Grieken hier een reden voor hebben te geloven dat dit ongeluk brengt, staat beschreven in gevonden documenten uit de oudheid. En ook de Griekse mythologie spreekt hierover.
#3 Proosten zonder de glazen tegen elkaar te tikken
Nee, als je wilt proosten hou je gewoon je glas in de lucht en je kijkt naar de mensen waar je mee proost. Dat is alles. Je zou de glazen kunnen beschadigen als je ze tegen elkaar beukt en het is niet netjes om veel geluid te maken bij een etentje.
Het gebaar van glazen tegen elkaar licht aanstoten drukt verbondenheid uit. Net als bij het geven van een hand kan dat alleen door elkaar aan te kijken. Doe je dat niet, dan is het een kille plichtpleging. Door de ander in de ogen te zien laat je weten je verbonden te voelen.
prut zelfst. naamw. (de) Verbuigingen: prutje 1) modder 2) rotzooi 3) gerecht waarin van alles door elkaar aanwezig is 4) wat overblijft na het zetten van koffie -> koffieprut Bron: WikiWoordenboek.
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
Het is een positieve en liefkozende omschrijving voor een “brokje energie”, een “spring-in 't veld”, een kind waarbij je ogen op je rug moet hebben, een lieve vrouwelijke rakker.
Sommige bruidsparen willen graag dat de getuigen hun outfits op hen afstemmen. Overleg daarom altijd even met het toekomstige echtpaar. Over het algemeen geldt dat een jurk in zachte tinten altijd kan. Denk aan kleuren als donkerblauw, mint, rosé, citroengeel of lavendel.
Het gezegde ¨kort maar krachtig¨, gaat ook in dit geval goed op: een bruiloft speech duurt niet langer als 5 tot 10 minuten. Misschien klinkt het kort, maar dit is de perfecte duur. Als jouw speech langer duurt dan 10 minuten, is de kans groot dat de gedachten van andere gasten gaan afdwalen.
Af en toe een klein slokje is geen ramp, maar een glas achterover klokken tijdens een maaltijd is niet handig. Het rommelt met de spijsvertering omdat water het zoutzuur in de maag dat eten afbreekt verdunt. Als je grote slokken neemt, kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel en flatulentie.
Door de glazen heel hard tegen elkaar aan te slaan kwam er altijd wel een beetje drank van het ene glas in het andere. Zo kon de gastheer zijn gasten niet vergiftigen zonder zelf ook vergif binnen te krijgen en met het proosten dus te bewijzen dat de drank echt veilig was.
In de middeleeuwen werd er met het glas geklinkt, met de bedoeling dat er wat drinken in het andere glas werd gemorst. Zo wist men zeker dat er geen vergif in het drinken zat. Nu is dat nergens meer voor nodig (hopen we) en hef je alleen het glas. Het klinken kan daarnaast voor beschadiging van de glazen zorgen.
sorry (interjection): συγγνώμη