Hoe pittig een chilipeper is wordt gemeten op de Scovilleschaal. Zo scoort een paprika slechts 0 tot 10 op die schaal, maar de piri-piri maar liefst 50.000 tot 100.000. Daarmee is de piri-piri pittiger dan de cayennepeper of de tabascopeper.
Naast de pepers heeft piri piri saus nog een belangrijk ingrediënt: gerookt paprikapoeder. Dit geeft de saus de kenmerkende rokerige smaak. In dit recept begin ik met het roosteren van de paprika's, ui, knoflook en rawits. Door dit te doen krijg je echt die lekkere smaak.
De piripiri (Swahili voor chilipeper) is de vrucht van een cultivar van de chilipepersoort Capsicum frutescens. De peper komt oorspronkelijk uit Amerika en is door Portugese zeevaarders naar Afrika gebracht. Daar werd hij al snel deel van een kruidenmix, ook wel in de vorm van een olie.
Piri piri is bekend van de Portugese piri piri kip, maar oorspronkelijk is piri piri een pittige rode peper die door Portugese zeevaarders vanuit Amerika naar Afrika is gebracht. Soms wordt het ook wel eens pili-pili genoemd.
Je kunt piri-piri kruidenmelange bij Natural Spices online bestellen in een verpakking van 500 gram, 1,5 kilo of 6 kilo. Alhoewel je de kruidenmelange ook als olie of saus kan kopen, zijn de gebruiksmogelijkheden daarvan beperkt.
Ingrediënten. 28% paprika, ui, 12% oregano, 12% knoflook, komijn, chili, venkelzaad, peterselie, anijszaad, cayennepeper, citroen. Bevat geen toegevoegd zout.
- Van 0 tot 2: de chilipeper wordt als zacht beschouwd, genre paprika. - Van 3 tot 5: hij wordt als gemiddeld pikant beschouwd. Hieronder ressorteert bijvoorbeeld de piment d'Espelette. - Van 6 tot 8: men spreekt al van een pikante chilipeper, zoals bijvoorbeeld pili-pili.
Pili pili wordt ook wel piri piri, peri peri of African bird's eye chili genoemd. Dit is afhankelijk van het land. De laatste naam is de officiële naam. Het is een cultivar van de Capsicum, waartoe ook de lombok en de rawit behoren.
Pili-pili is een mengsel van sterk wisselende samenstelling, waarin vaak zowel cayenne-peper als gewone paprika (C. officinalis).
Pepers zijn veel kleiner dan paprika's en langwerpig. Hoe kleiner en puntiger de vorm en hoe dunner het schilletje, hoe heter de peper. De bekendste pepersoorten zijn rode en groene pepers. Kleiner en met een scherpe smaak is de cayennepeper.
De typisch geblokte paprika's (waarvan de rode, oranje, gele en groene variant het best bekend zijn) is helemaal niet pikant en is in menig keuken een bijna constant gegeven voor zomerse slaatjes of lekkere ovenbereidingen zoals pizza.
De smaak van paprika's varieert van pittig tot vrij zoet. Rode (eigenlijk rijpe groene paprika's), gele en oranje paprika's smaken het mildst en het zoetst.
Chilipoeder is de verzamelnaam voor een pikant meervoudig specerijenmengsel waarin 4 tot 20 verschillende specerijen en kruiden, zoals Cayennepeper, komijnzaad en oregano verwerkt kunnen zijn. Lya van Kuyk and 165 others like this. Beide zijn lekker en niet heet hooguit een iet wat pittig.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Voor witte peper wordt de rijpe bes in stromend water geweekt zodat de schil er gemakkelijk afgaat. Het binnenste, witte deel, houd je dan over. Zwarte peper smaakt pittig. Witte peper heeft ook de aromatische pepersmaak, maar is wat scherper.
Kampot peper heeft een unieke kruidige smaak en wordt daarom beschouwd als een van de beste pepers ter wereld.
Jalapeño SHU 2.500-8.000
En van de meest populaire pepers. Jalapeño pepers worden onrijp en groen geplukt. Hij is mild en heeft een fruitige smaak.
Madame Jeanette (Capsicum chinense) is een hete, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer heet, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal. De smaak is enigszins fruitig en doet denken aan mango en ananas.
Uiteindelijk bepaalt je lichaam (je mond vooral) zelf wel hoeveel peper je verdragen kunt. Sommige mensen kunnen wat last van de maag krijgen, of zelfs pijn in de anus bij het uitscheiden van een zeer peperrijke maaltijd, maar dat zijn geen blijvende schade /effecten. Gewoon eten naarmate je het lekker vindt dus.
Betere opname voedingsstoffen
Zwarte peper ondersteunt niet alleen de verwerking van je eten, het zorgt er ook voor dat je bepaalde voedingsstoffen beter uit dat eten op kunt nemen. Wie regelmatig peper eet, haalt bijvoorbeeld beter vitamine B12, bètacaroteen en selenium uit zijn voedsel.
Het stimuleert de aanmaak van speeksel, waardoor al bij het kauwen meer spijsverteringsenzymen het voedsel helpen verteren. Bij regelmatige consumptie van zwarte peper gaat je lichaam ook meer maagzuur en gal aanmaken, wat je spijsvertering ten goede komt.
De resultaten waren verrassend: wie regelmatig hete pepers eet, loopt 26% minder kans om te sterven aan hart- en vaatziekten en 23% minder kans om te overlijden aan kanker. Globaal lag de kans om te sterven zelfs een kwart lager bij mensen die regelmatig pikant eten.
Pittig eten is goed voor je stoelgang. Pittig eten wordt al jaren geassocieerd met allerlei ellendige wc-bezoeken, maar wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen de twee is er niet. Sterker nog, dit onderzoek laat zien dat de capsaïne in pittig eten (hebben we 'm weer) juist de stoelgang bevordert.