Haggis ziet eruit als een grote, dikke worst, maatje: rugbybal. Het wordt meestal geserveerd met neeps and tatties, dat zijn gestoofde knolraap en aardappelen, en een glaasje single malt erbij om het allemaal weg te spoelen. En volgens de traditie wordt de haggis aan tafel opengesneden met een zwaard of een dolk.
Haggis bestaat uit een schapenmaag die wordt opgevuld met gemalen schapenlever, -tong, -hart en -vet, en met gebakken havermout, uien, en bouillon, en gekruid met peper, piment, cayennepeper en wat zout. Het gerecht wordt opgediend met koolraap (in staafjes) en puree, en niet te vergeten, met een finke bel whisky.
De smaak van Haggis wordt vaak omschreven als vleesachtig, haverachtig, warm en het heeft een zachte kruimelige structuur met een snufje pit door de kruiden. Tegenwoordig kun je ook een vegetarische versie vinden welke gemaakt is op basis van bonen. Benieuwd!
500 gram kost 13,50 euro. De haggis komt in een braadzak i.p.v. van een schapenmaag.
Haggis kopen op Amazon, BOL en Coolblue aan de beste prijs - Bstore - tips en tools.
Het wordt meestal geserveerd met neeps and tatties, dat zijn gestoofde knolraap en aardappelen, en een glaasje single malt erbij om het allemaal weg te spoelen. En volgens de traditie wordt de haggis aan tafel opengesneden met een zwaard of een dolk.
Haggis is het nationale gerecht van Schotland en spant de kroon tijdens het traditionele Burns Supper, en hoewel het een Schots gerecht is dat de wereld fascineert, wint het zeker geen schoonheidsprijs!
Is het veilig om kraanwater te drinken in Schotland? Ja, Schotland kan prat gaan op uitzonderlijk schoon kraanwater, dat helemaal veilig is om te drinken.
Je betaalt in ponden. Er is geen beperking op de hoeveelheid geld die je mag meenemen. In sommige (grote) winkels kun je betalen met euro's. Let hierbij wel goed op de wisselkoers die gehanteerd wordt.
Prijsniveau in Schotland: De prijzen liggen in Schotland wat hoger dan in Nederland of België. Reken op een prijsverschil van gemiddeld +13%. Restaurants zijn bijvoorbeeld 10% duurder, levensmiddelen 20% en voor geïmporteerd bier in de horeca betaal je 27% meer. Het openbaar vervoer is daarentegen weer 2% goedkoper.
De Ierse keuken is puur. Door de traditionele gerechten met verse, biologische – en veelal lokale ingrediënten is Ierland een paradijs voor liefhebbers van eten en drinken. De vis, met name de verse zalm en forel, maar ook de schaaldieren zijn verrukkelijk. Daarnaast wordt er veel lams- en rundvlees gegeten.
Moules-frites (mosselen met friet) geldt als het nationale gerecht van België. De Belgische kunstenaar Marcel Broodthaers verhief dit nationaal gerecht in 1966 tot kunst met zijn werk Grande Casserole de Moules.
Meestal wordt haggis geserveerd met 'neeps and tatties', Schots voor koolraap en aardappelpuree.
De kosten voor eten en drinken voor Schotland verschillen heel erg. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Wij kozen ervoor om in pubs te gaan eten (je bent tenslotte in Schotland). Het eten is betaalbaar, zo heb je over het algemeen gerechten tussen de £7 en £15.
Als backpacker is een reis door Schotland realistisch voor een bedrag van 50 euro per persoon per dag. In dit dagbudget voor Schotland zit reizen per openbaar vervoer, slapen in hostels en zoveel mogelijk zelf koken. Heb jij een groter budget? Dan is 125 euro per persoon per dag een ruim dagbudget voor Schotland.
Zo ben je met de taxi al snel 25 tot 30 pond kwijt voor een ritje vanaf het vliegveld van Edinburgh naar het centrum van de stad. Voor Glasgow gelden ongeveer dezelfde prijzen. Voor Edinburgh heb je de Airlink bussen als goedkope optie. Deze bussen brengen je in ongeveer 30 minuten naar het centrum van Edinburgh.
In Schotland worden stopcontacten van type G gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je een reisstekker nodig voor stopcontacten van type G. Jouw apparaten met stekker C passen niet in stopcontact G.
Schotland heeft een eigen identiteit en cultuur. Het gebied staat bekend om de kilt, de doedelzak, het gerecht haggis, whisky en het monster van Loch Ness. De naam Schotland komt van Scoti, de naam die de Romeinen gebruikten om de Gaelische bevolking aan te duiden.