De reactie van paarden op haver kan dus heel verschillend zijn. Samengevat zou het dus kunnen zijn dat het “hete” gedrag bij sommige paarden komt door de voorstof Tryptofaan, waardoor (meer) serotonine aanmaak (happy neurotransmitter) mogelijk is.
Een paard wordt er niet 'heet' van, maar het levert wel veel energie op. Er is zuurstof nodig voor de verbranding, dus het werkt het beste bij duurprestaties, waarbij een paard niet buiten adem raakt. Je kunt zelf plantaardige olie aan het voer toevoegen.
De belangrijkste energiebron voor het paard zijn vezels o.a. uit ruwvoer zoals hooi, voordroog, gras en luzerne. In de dikke darm worden vezels omgezet in vluchtige vetzuren waar ze worden opgenomen en omgezet kunnen worden in langzaam vrijkomende energie of worden opgeslagen als reserve (vet).
Gras en hooi zijn de belangrijkste voedingsmiddelen van een paard. Vers gras op de wei en ingekuild gras of hooi in de stal. We noemen dit ruwvoeder.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Wortels zijn goed, sla, selderij en sperciebonen of peultjes mag ook, maar geef je paard geen uien, broccoli, kool/bloemkool of spruitjes. De tomatenplant behoort tot de nachtschadefamilie, die niet goed is voor paarden. Maar de tomaat zelf mag weer wel.
Hoeveel uur beweging moet mijn paard minimaal hebben per dag? Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock.
Tussen het suikergehalte van hooi, gras en kuil zitten verschillen. Gemiddeld zit er in hooi en voordroogkuil 100 gram suiker per kilo droge stof. Oftewel 10 procent van de droge stof in hooi of kuil is suiker. Als een paard 10 kg droge stof hooi eet (dat is ongeveer 11,5 kilo hooi), eet hij een kilo suiker.
Bijna iedereen voert krachtvoer (brok, muesli of slobber) en bijna iedereen vindt ook dat krachtvoer onmisbaar is in het dieet van een paard. Maar niets is minder waar. Heel veel paarden zouden gemakkelijk zonder krachtvoer kunnen, als ze maar voldoende ruwvoer van goede kwaliteit kregen.
Paarden kunnen zichzelf herkennen in spiegels en zelfs de meest intelligente paarden kunnen cijfers, kleuren en getallen herkennen. Sommige paarden zijn natuurlijk wel slimmer dan andere paarden. Net zoals bij mensen is nieuwe dingen leren makkelijker dan bij andere. Paarden kunnen de lichaamstaal van mensen lezen.
Aan het begin van de twintigste eeuw was paarde(n)kop dus een gebruikelijk woord, maar ook hoofd kwam voor als het om paarden ging. Van een gewoonte om altijd van een paardenhoofd te spreken, lijkt echter nog geen sprake.
Eohippus. Het eerste dier dat als paardachtige wordt onderscheiden is Eohippus (of Hyracotherium). Dat dier leefde ongeveer 55-50 miljoen jaar geleden en was zo groot als een vos met een hoogte van 25 – 45 cm. Achteraan was hij hoger gebouwd, hij had een lange staart en de achterpoten waren langer dan de voorpoten.
Zetmeel en suiker zijn de voornaamste energieleveranciers in krachtvoer. Een paard heeft dus zetmeel in de voeding nodig om energie vrij te maken in het lichaam voor prestaties. Dus zetmeel is niet op voorhand slecht. Voor bepaalde paarden kan veel zetmeel in het voer wel ongewenst zijn.
Zeker paarden die nerveus of heet zijn met rijden, kunnen baat hebben bij een vetrijk rantsoen. Vetten en oliën zijn namelijk zeer goede energiebronnen voor paarden en bevatten meer calorieën dan vezels en zetmeel en leveren dus meer energie.
Een volledig overzicht van wedstrijdresultaten van een bij de KNHS-geregistreerd paard is vanaf nu eenvoudig te bestellen via de website www.watkanditpaard.nl. De service van de KNHS is tot 1 juni 2017 gratis, daarna kost elk verzoek 5,00 euro.
De behoeften van paarden kunnen echter verschillen. Een zeer mager jong of oud paard zou bijvoorbeeld baat kunnen hebben bij een ruwvoer van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld fijn, groen hooi of luzerne. Terwijl een dik paard dat moet afvallen beter gevoerd kan worden met een zeer grofstengelige kwaliteit hooi.
Dompel het hooi onder in een bak met water en laat het even uitlekken zodat niet de hele stal nat wordt. Voer het hooi vervolgens direct aan je paard. Om de hoeveelheid stof te verminderen is het voldoende om het hooi onder te dompelen en hoeft niet lang te worden geweekt in een bak met water.
Ieder paard heeft suiker nodig. Voor de algehele gezondheid maar zeker ook voor het leveren van prestaties. Ieder rantsoen bevat suikers. Ook een rantsoen waarin paarden alleen ruwvoer krijgen.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
Eén rustdag per week is meestal wel toegestaan, maar meer zeker niet. Dat is slecht voor het paard, of dan kan je voordeliger op een manege gaan rijden. Een gitaar kun je makkelijk een hele week in de hoek laten staan zonder dat ie er onder lijdt.
Bananen voor paarden kunnen een lekker tussendoortje voor het paard zijn. De meeste vitamines zitten in bananen. Vitamine B6 bijvoorbeeld helpt je paard bij het opbouwen van een goede weerstand. Bananen bevatten Kalium.
Er zijn verschillende soorten groenten en fruit die aan paarden kunnen worden gevoerd. Groentes zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, radijsjes, spinazie, komkommer en wortelen kunt u aan uw paard voeren.
Re: Paarden dag en nacht op de weide
Over het algemeen gaat 24/7 buiten gewoon goed. Ontsnappen doen ze s nachts zeker niet vaker dan overdag en slechteriken zijn ook op stal gevaarlijk.